מרכז השלטון מקומי מודיע על השבתת גני הילדים החל מיום ראשון הקרוב. הסיבה להשבתה נעוצה בטענה כי משרדי האוצר והחינוך הפרו הסכמים קודמים עם הסייעות (תומכות החינוך) בגני הילדים וביצעו קיצוץ רטרואקטיבי משמעותי בהיקף המשרה שלהן - בשיעור של 9% עד 11%.

יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, התבטא בחריפות: "משרדי האוצר והחינוך הפרו באופן בוטה את הסכם השכר שנחתם עם תומכות החינוך והובילו לקיצוץ חד צדדי, רטרואקטיבי של שמונה חודשי עבודה. זו פגיעה קשה בפרנסתן של תומכות החינוך, ומשפיעה ישירות על ההורים, הילדים והמערכת כולה."

מרכז השלטון המקומי ציין כי המצב הנוכחי גורם לסייעות רבות לשקול עזיבת המערכת בשל היקפי המשרה המצומצמים. הרשויות המקומיות נאלצות לממן בעצמן פתרונות לשמירת כוח האדם, ללא התמיכה הכספית שהובטחה להן מהמדינה. התוצאה עלולה להיות סגירת צהרונים או הפרטתם, דבר שיטיל נטל כלכלי נוסף על ההורים או יותיר אותם ללא מסגרות חינוכיות עבור ילדיהם בשעות אחר הצהריים.

השלטון המקומי דורש ביטול מיידי של הקיצוץ הרטרואקטיבי, החזרת היקף המשרה המלא לסייעות הוותיקות כפי שהוסכם בעבר, מתן פיצוי כספי לרשויות עבור ימי מילוי מקום לגננות, ויצירת מערכת טכנולוגית שתאפשר דיווח והחלפת כוח אדם בזמן אמת.

בעקבות האיומים, משרד החינוך ומשרד האוצר הודיעו כי הוחלט על הוספת תפקיד חדש של "גננת צוות" בגני הילדים הרשמיים במערכת החינוך. התפקיד יתווסף הן בחינוך הרגיל והן בחינוך המיוחד, כדי לסייע במתן פתרון קבוע וארוך טווח לבעיית איוש גננות הנעדרות בשל מחלה וכדומה. העסקת גננות צוות בגני ילדים (3-6) נועדה להבטיח להורים ולתלמידים שגרת לימודים רציפה וסדירה.

 

במרכז השלטון המקומי אומנם מברכים על היוזמה, שביכולתה למנוע סגירת גני ילדים בשל היעדרות הגננת הראשית, אבל טוענים: "בפועל, בשלוש השנים האחרונות, משרד החינוך לא הצליח לספק ממלאות מקום לגננות שנעדרו. הרשויות המקומיות והמועצות האזוריות נאלצו לשאת בעול, והציבו תומכות חינוך במקומן – בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, וללא כל שיפוי מצד משרד החינוך, כמתחייב. כתוצאה מכך, נוצר גרעון של מעל ל־30 מיליון שקל בתקציבי הרשויות."

"למרות התרעות חוזרות ונשנות במשך השנתיים האחרונות, ולמרות מאמצים גדולים של הרשויות להשאיר את הגנים פתוחים – אנו נאלצים להודיע להורים על שביתה. משרד החינוך יכול היה למנוע זאת – ויכול עדיין."

עיצומים גם בבתי הספר

במקביל, גם מערכת החינוך בבתי הספר צפויה לשיבושים משמעותיים החל מיום ראשון (27 באפריל). הסתדרות המורים הודיעה כי תדחה את תחילת הלימודים בגני הילדים, בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים בארבע ערים גדולות - תל אביב, ירושלים, חיפה ובאר שבע. במוסדות אלה יחלו הלימודים בשעה 10:00 במקום בשעה 8:00 הרגילה.

במהלך השעתיים הראשונות של יום הלימודים (8:00–10:00) יערכו המורים אסיפות הסברה, כחלק מהמאבק שהחל עם הכרזת סכסוך העבודה טרם חג הפסח. מוסדות החינוך המיוחד לא ייכללו בשיבושים ויפעלו כסדרם.

העימות עם האוצר נסב על החלטה לקצץ 3.3% משכר המורים, צעד שאמור להיכנס לתוקף ב-1 במאי. קיצוץ זה יגרום לפגיעה כלכלית משמעותית בהכנסות המורים - החל מ-300 שקל למורים בתחילת דרכם ועד 800 שקל למורים ותיקים.

הסתדרות המורים טוענת כי ניסיונות ההידברות שלה עם משרד האוצר לא צלחו, וכי המשא ומתן התנהל באופן שהוביל למבוי סתום. בהסתדרות המורים מדגישים כי הם דורשים גם שוויון ביחס לעובדי מגזר ציבורי אחרים.

מזכ"לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, הזהירה כי אם דרישותיהם לא ייענו, יחריפו את המחאה עד כדי השבתה מלאה של מערכת החינוך. "משרד האוצר מתנהל באטימות, והופך את עובדי ההוראה לשק החבטות שלו. אנחנו לא חוטבי העצים ושואבי המים של המגזר הציבורי," אמרה בן דויד.

"במקום לתגמל את עובדי ההוראה על מסירות אין קץ ותרומתם האדירה למשק ולמדינה, מפלים אותם לרעה. מערכת החינוך חווה בייסורים את המחסור בעובדי הוראה, והחלטת האוצר עלולה להבריח את אנשי החינוך שעוד נותרו לשאת על כתפיהם גם את עומס המחסור. אני מודיעה, נמשיך להיאבק ולהחריף את הצעדים, ככל שיידרש," הוסיפה.