בעקבות החשיפה על עמודי האינסטגרם המפיצים תכנים פורנוגרפיים ופוגעניים של בני נוער, הודיעה היום משטרת ישראל כי היא פועלת בדחיפות מול חברת מטא להסרת התכנים המשפילים. התופעה, שהתפשטה במהירות ברשתות החברתיות, הביאה מאות הורים ובני נוער מודאגים לפנות למוקד 105. מחברת מטא, הבעלים של אינסטגרם, טרם התקבלה תגובה רשמית.
"הנושא עלה היום בשיחות בחטיבת הביניים שלנו", מספרת יהלי (שם בדוי, השם שמור במערכת), תלמידה בת 14. "המורים בעיקר הזהירו אותנו שלא להעביר לאף אחד תמונות פרטיות". לדבריה, במהלך היום נחשפה זהותם של כמה מהנערים העומדים מאחורי "מרכז בידור" - העמוד המרכזי שהפיץ את התכנים הפוגעניים.
"יש קבוצת וואטסאפ של מנהלי העמוד הזה, והשמות שלהם נחשפו", מוסיפה יהלי. היא מציינת כי אחד מהם, אותו היא מכירה אישית, לא הגיע היום לבית הספר. "הבנו שכנראה יגישו נגדו תביעה. כולם מדברים על זה ובהלם מוחלט שזה דווקא הוא".
ממשטרת ישראל נמסר שבסוף השבוע האחרון התקבלו במוקד 105, המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת בלהב 433, מאות דיווחים אודות פרסום תכנים פוגעניים – אלימים ומיניים כלפי ילדים ובני נוער ב"עמודי בידור" ברשתות החברתיות. "אנו עדים לכך שמנהלי העמודים מעודדים ומאפשרים העלאת תמונות וסרטונים מיניים וכתיבת פוסטים אלימים ופוגעניים כנגד בני נוער וילדים המתפרסמים באנונימיות. חשוב להבהיר כי המדובר בתכנים פוגעניים – אלימים, מיניים ומשפילים - המהווים עבירה פלילית", נמסר מהמשטרה.
"במוקד 105 פועלים באמצעות מחלקת הסייבר בפרקליטות המדינה להסרת התכנים אל מול האפליקציות ואל מול חברת META בהן מופצים הפרסומים. במקביל, נפתח טיפול משטרתי אכיפתי במקרים המתאימים. דסק השותפויות האזרחי במוקד בהובלת המשרד לביטחון לאומי ובשיתוף משרד החינוך, משרד הרווחה והביטחון החברתי ומשרד הבריאות, מציע תמיכה וסיוע רגשי והמשך טיפול בקהילה ובמערכת החינוך, וכן הנחיות לפעולה ודיווח מול האפליקציה".

"דווחו ישירות לאפליקציות"
בהודעתה, מדגישה המשטרה את החשיבות של דיווח ישיר במקביל גם לאפליקציות, באמצעות מרכזי העזרה הייעודיים בהן: "קיימת חשיבות רבה לדיווח ישיר במקביל גם לאפליקציות, באמצעות מרכזי העזרה הייעודיים באפליקציות עצמן".
מומחי סייבר מסבירים כי קיים "מרוץ" מתמיד בין הרשויות לבין מפיצי התכנים הפוגעניים. לאחר שעמוד נסגר, במקרים רבים נפתחים עמודים חלופיים תוך דקות. "גם כאשר נפתחים דפים חדשים תחת אותם הדפים שהוסרו יש לדווח ישירות למוקד 105 ולאפליקציות", מורה המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת.
"פנייה ישירה לאפליקציה מקצרת את התהליכים להסרת העמודים הפוגעניים, וככל שהאפליקציה מקבלת יותר דיווחים מפונים רבים יותר, כך העמוד הפוגעני יוסר מהר יותר", מסבירים במשטרה. "אנו קוראים לציבור לדווח מייד על כל חשד לפגיעה בקטינים ברשת".
המלצות המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת
להורים: "שוחחו עם ילדיכם על התופעה הקשה, הסבירו להם מדוע התנהגות זו פסולה ופוגעת ובמקרים מסוימים עולה לכדי עבירה פלילית. ודאו איתם שהם אינם שותפים לה והנחו אותם כיצד לפעול אם נפגעו ברשת".
לילדים: "לפני שאתם מעלים או משתפים תכנים פוגעניים, עצרו וחישבו על ההשלכות הקשות שיש לפעולה מסוג זה. הן על החברים שלכם והן עליכם. לא משתפים, לא עוקבים ולא מעלים תכנים פוגעניים! לא נותנים יד לפגיעה! יש בידכם הכוח לשמור על הרשת נקייה ובטוחה עבורכם ועבור חבריכם".
המשטרה מבהירה כי במקרים בהם הפרסום עולה לכדי עבירה פלילית, הוא עשוי להיות מטופל גם בציר המשטרתי - כלפי מנהלי העמוד (ולא רק כלפי מפרסמי הפוסטים).
מוקד 105 זמין 24/7 למתן תמיכה, הנחיות לפעולה ודיווח מול האפליקציות, וכן טיפול אכיפתי ומשטרתי בהתאם לצורך.
באתר המטה הלאומי 105 (www.105.gov.il) ניתן למצוא מדריך מפורט לדיווח ולהסרת תכנים פוגעניים באפליקציות וברשתות החברתיות.