החופשה המשפחתית בפתח, ואיתה הדילמה הנצחית: איך להעסיק את הילדים? וכמה אפשר ללכת לעוד גימבורי ועוד הצגה ועוד אטרקציה המונית? אז אולי זה דווקא הזמן לנצל את החופשה לפעילויות משפחתיות, כאלה שיישארו עם הילדים לתמיד. ארבע מדריכות הורים הכינו לכם מגוון של רעיונות שיעבירו לכם ולילדים את החופשה הכי בכיף שאפשר. 


הפעילות מאת רחלי אורפז, ״נעים בהורות״, בעלת MA בחינוך, מדריכת הורים מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך - יועצת באפליקציית TeamMama- קהילה להריוניות, אימהות ונשות מקצוע בתחום

פסח הורים  (צילום: אלבום פרטי)
רחלי אורפז |צילום: אלבום פרטי

חם/קר מוזיקלי – שירי פסח: מסע חיפוש קצבי

גיל - 2 ומעלה: החביאו חפץ קטן ומוכר ברחבי הבית – צעצוע, כרית, ספר, או אפילו חתיכת מצה. בקשו מאחד המשתתפים לצאת מהחדר בזמן ששאר המשפחה מחליטה על מקום המסתור. כשהמחפש חוזר, התחילו לשיר את השיר "מה נשתנה" בעוצמה משתנה בהתאם לקרבה שלו לחפץ המוסתר. ככל שהוא מתקרב – העלו את הווליום, וככל שהוא מתרחק – הורידו אותו.

משחק זיכרון משפחתי: נוסטלגיה במיטבה

גיל - 3 ומעלה: הפכו את אלבום התמונות המשפחתי למשחק זיכרון אישי. הדפיסו תמונות כפולות של כל בן משפחה – סבא וסבתא, דודים, בני דודים, חיות מחמד אהובות – והדביקו אותן על בריסטול קשיח. ערבבו את הקלפים, הניחו אותם הפוכים, ותנו למשחק להתחיל. כל שחקן בתורו הופך שני קלפים, ומנסה למצוא זוג תואם. מי שימצא הכי הרבה זוגות מנצח!

מרוץ משימות: אתגרים משעשעים במסלול

גיל - 3 ומעלה: צרו מסלול משימות בבית המשלב אתגרים פיזיים ומשעשעים. לדוגמה ריצה עם מצה בפה מבלי לשבור אותה, זחילה מהירה מתחת לשולחן, קפיצה על רגל אחת סביב כיסא, צעקות שמות ארבעת הבנים בקול רם, או כל משימה אחרת שעולה לכם בראש. חלקו את המשתתפים לקבוצות, ותנו להם להתחרות מי מסיים את המסלול הכי מהר.

צפרדעים: קפיצות חגיגיות

גיל - 3 ומעלה: הפכו את הבית למסלול קפיצות צפרדעים! צרו מסלול בבית, המשלב קפיצות, דילוגים, וסיבובים. הוסיפו אתגרים משעשעים כמו ריצה עם כוס מיץ פטל מבלי לשפוך, ריצה בחושך עם פנס, או גירוד הראש תוך כדי ריצה. אפשר גם להוסיף תחנות עצירה שבהן המשתתפים צריכים לבצע משימה קצרה כמו ניפוח בלון, הרכבת פאזל, או שירת שיר.

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

תוכנית המהפך: יופי של שינוי

גיל - 3 ומעלה: הוציאו מהארון את כל האיפור, הפאות, הכובעים, הבגדים המצחיקים, והאביזרים המיוחדים שיש לכם בבית. חלקו את המשתתפים לקבוצות, ותנו לכל קבוצה לעשות מהפך לקבוצה השנייה. אפשר להגדיר נושא למהפך – לדוגמה "סופר גיבורים", "נסיכות", "חיות", או פשוט לתת דרור ליצירתיות. בסוף התהליך ערכו תצוגת אופנה משעשעת, שבה כל קבוצה מציגה את המהפך שלה.

תחרות צילום אביב: מבט אישי על הטבע המתעורר

גיל - 4 ומעלה: תנו לכל ילד הזדמנות להפוך לצלם טבע צעיר. צאו למרפסת, לחצר או לגינה, ובקשו מכל ילד לצלם תמונה אחת שמסמלת עבורו את האביב – פרח שפרח, חרק מעופף, עלה ירוק, או כל דבר אחר שתופס את העין. שתפו את התמונות בקבוצת הוואצאפ המשפחתית. אפשר להוסיף פרסים או פשוט ליהנות מהיצירתיות של כולם. 

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

לשון חכמה: טעימה עיוורת

גיל - 4 ומעלה: הכינו מראש מגוון מאכלים קטנים ומוכרים – פירות, ירקות, ממרחים, חטיפים, עוגיות. כסו את עיני המשתתפים במטפחת, ותנו להם לטעום כל מאכל בתורו. עליהם לזהות את המאכלים על פי טעמם בלבד. אפשר להוסיף רמזים קטנים, או לתת ניקוד על זיהוי נכון.

דיבוב מצחיק: הופכים סדרה לקומדיה משפחתית

גיל - 5 ומעלה: בחרו פרק מסדרה מצוירת או סרט ילדים קצר ואהוב, והורידו את הווליום. חלקו את התפקידים בין בני המשפחה, ותנו לכל אחד לדובב את הדמויות בקולות מצחיקים, משפטים לא קשורים, או סתם שטויות. אפשר להקליט את הדיבוב החדש, או אפילו לצלם את המסך בווידאו במקביל כדי לראות איך יצא הדיבוב החדש.

שירי פסח בפנטומימה: תנועה, הבעה וניחוש

גיל - 6 ומעלה: הכינו מראש פתקים עם שמות של שירי פסח מוכרים – "חד גדיא", "אחד מי יודע", "מה נשתנה", ועוד. משתתף אחד מרים פתק, ועליו להמחיז את השיר בפנטומימה – בלי לדבר, רק בתנועות, הבעות פנים ומשחק גוף. שאר המשתתפים צריכים לנחש את השיר. גרסה נוספת: משתתף עושה פנטומימה לשיר המושמע באוזניות, והקהל מנחש רק על פי התנועות.

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

נכון/לא נכון, חג הפסח: בוחנים את הידע החגיגי

 גיל - 7 ומעלה: הכינו מראש רשימה של משפטים על חג הפסח – חלקם נכונים, חלקם לא נכונים. הקריאו את המשפטים, ובקשו מהמשתתפים להכריז אם הם נכונים או לא נכונים. לדוגמה: בפסח אוכלים מצות (נכון) | מרור זה שם נוסף לביצה. (לא נכון) | בליל הסדר קוראים את המגילה. (לא נכון) | בפסח אוכלים חמץ. (לא נכון) ועוד ועוד. 


 הפעילויות מאת מירב ערן, מדריכת הורים מוסמכת מכון אדלר - יועצת באפליקציית TeamMama- קהילה להריוניות, אימהות ונשות מקצוע בתחום

פסח הורים  (צילום: אלבום פרטי)
מירב ערן|צילום: אלבום פרטי

עבודה עם קצף

הזמינו את הילדים לעמוד על שרפרף צמוד לשיש, קחו קצף גילוח (ניתן גם לקנות קצף ייעודי בחנות של מוצרים לגנים) והתיזו על השיש מעט מהקצף. תנו לילדים לעבוד עם הידיים בקצף. הילדים ייהנו לעבוד עם הקצף אפשר גם לטפטף לתוכו טיפה של צבע. הילדים יתלהבו. עבודה עם הקצף עונה על הצרכים ההתפתחותיים הבאים כמו פיתוח שרירי יד, פורקן אנרגיה (מעולה בזמן גמילה), ויסות תנועות ועוד. והעיקר הנאה.

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

משחק עם אטבי כביסה

כדי לתפוס אטבי כביסה הילדים נדרשים לתפוס אותם בקצות האצבעות שלהם, דבר אשר מחזק את השרירים ומחזק את המוטוריקה העדינה שהיא תמצית כל הפעילויות הקטנות כמו: אחיזת עט או צבע, קשירת שרוכים או כפתור כפתורים. במשחק עם אטבים אפשר לבנות בניינים מגדלים וכל מה שהדמיון של הילד יוצר ומעודד לחשיבה יצירתית. לצורך כך, שימו מוזיקה רגועה, תנו להם למיין צבעים זה יעסיק אותם וירגיע את המוח והמשחק מהנה ולכם יהיה זמן של שקט ורוגע בבית.

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

חפש את המטמון! האפיקומן בגרסה משפחתית

הפעם הוא לא מוחבא מתחת לכרית או מאחורי הספה, אלא בתוך מסלול משימות מגניב שכל המשפחה משתתפת בו. הילדים עומדים לרוץ, לחפש, לפתור רמזים ולעבור משימות שכוללות גם חיבוק לאמא, ריקוד עם אבא, וחיפוש אחרי משהו לבן בבית, עד שמגיעים לפרס הגדול. משימות לדוגמא: חיבוק משפחתי - חבקו את כל מי שנמצא בסלון עכשיו, מצאו משהו לבן, ריקוד חופשי עם מישהו מהמשפחה, תמונה מצחיקה ועוד ועוד. בתחנה האחרונה כותבים: החירות (חופש) האמיתית היא כשאנחנו משחקים וצוחקים יחד. האפיקומן מחכה מתחת לשמיכה הכי מחבקת בבית וכולם רצים לשמיכה ומתחבקים תחתיה. 


הפעילויות מאת מרב בן חור סבן - יועצת שינה ומדריכת הורים על פי אדלר, התמחות בקשב וריכוז -  יועצת באפליקציית TeamMama- קהילה להריוניות, אימהות ונשות מקצוע בתחום

פסח הורים  (צילום: אלבום פרטי)
מרב בן חור סבן|צילום: אלבום פרטי

 הצגה

רעיון נהדר שמפעיל את הדמיון, היצירתיות ושיתוף הפעולה בין האחים. הילדים מכינים הופעה – שיר, ריקוד, הצגה או כל דבר אחר שהם מחליטים. תנו להם להוביל, לתכנן, לעצב את הבמה. ואתם? נמצאים שם כדי לעזור להם אם הם צריכים עזרה, בלי ביקורת ושיפוטיות. ובסוף אתם הקהל המעודד: מוחא כפיים, מעודד על המאמץ, שיתוף הפעולה ביניהם, היצירתיות וכו'. אפשרי לצלם את ההופעה ולשלוח גם לסבא, סבתא, לדודים וכו' על מנת לקבל עידוד נוסף מהמשפחה הקרובה. דגש חשוב: תזכרו לא רק לעודד על התוצאה אלא על המאמץ, הפרטים הקטנים, שיתוף הפעולה וכו'. הפעילות הזו מחזקת את הביטחון העצמי, מעודדת עצמאות, יצירתיות וביטוי עצמי של הילדים.

ניסויים מדעיים

יש הרבה רעיונות לניסויים מדעיים פשוטים. רעיון נחמד שמאוד אהבתי עם הילדים – בלון שמתנפח בעצמו. מצרכים: בקבוק פלסטיק קטן, בלון, סודה לשתייה, חומץ, משפך קטן או נייר מקופל וכף.ניסוי. מלאו כשליש מהבקבוק בחומץ, שימו בעזרת משפך 2–3 כפות סודה לשתייה בתוך הבלון (בעודו ריק) בזהירות, מתחו את פיית הבלון על פיית הבקבוק – בלי לשפוך את הסודה עדיין, כשהבלון מונח היטב – הרימו אותו כך שהסודה תשפוך לתוך החומץ ואז תראו איך הבלון מתנפח מעצמו.

שעת יצירה ממה שיש

לא צריך קניות מיוחדות. קרטונים (של קורנפלקס, חלב וכו'), גלילי נייר, מכסים, בד ישן, דבק חם – והילדים יוצרים. אפשר לבחור נושא, לשחרר את הדמיון ופשוט להיות יצירתיים.

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

בישול משפחתי

ילדים אוהבים להיות שותפים בעשייה בבית. תנו להם להכין ארוחה פשוטה (הכל כמובן, תלוי בגיל) – לחתוך סלט, להכין חביתה, להכין פיצה כולל הבצק או פשוט לקחת טורטיה כבסיס לבצק, עוגיות – אפשרי עם תבניות של אותיות או מספרים וכו'.

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

מסלול בסלון

בתור ילדה אחד הדברים שהכי אהבתי היה ליצור עם האחים שלי אוהל בסלון ומסלול. אפשר לשים כריות, כיסאות, חוטים, קו ישר על הרצפה – והנה מסלול אתגרי שילד בן שנתיים-שלוש ירוץ בו בשמחה. פעילות שמחזקת גוף וגם את הקואורדינציה והמוטוריקה הגסה.

זמן אחד על אחד

זה אולי הכי פשוט – אבל הכי חשוב. 20 דקות של נוכחות מלאה, אתם והילד. בלי מסכים, בלי הסחות. זה יכול להיות סיפור, ציור, משחקי קופסא וכו'. תזכרו - ילדים לא זוכרים כמה עלה הבילוי, אלא איך הרגישו כשההורה היה איתם, ממש איתם, בהקשבה ובסקרנות מלאה. גם פעילות קטנה, כשנעשית מתוך חיבור, יכולה להפוך לחוויה שנשארת איתם עוד הרבה אחרי שהחופש ייגמר. ומשהו קטן נוסף, לא חייב כל היום להפעיל את הילדים, לתת להם זמן של שעמום זה מצוין! מתוך השעמום מגיע גם יצירתיות ודמיון, אז אל תעבהלו מהמילה – משעמם לי. 


הפעילויות מאת נעמה צובל, בעלת קליניקה לליווי משפחתי. מדריכת הורים לגיל הרך ולבני נוער, יועצת זוגיות ויועצת שינה וכתבת ומרצה בענייני זוגיות והורות.

נעמה צובל (צילום: באדיבות המצולמת)
נעמה צובל |צילום: באדיבות המצולמת

בועות סבון

גיל - 2-4: נסו ליצור בועות מסוגים שונים: גדולות, קטנות, הרבה בועות או מעט. מילה ממדריכת הורים: בועות היא דרך מצוינת להרגיע ילדים ולתרגל איתם נשימות אתם מרגישים שהילדים מוצפים? או אפילו סתם "לא מוצאים את עצמם"? הבועות בהחלט יכולות לעזור להם להירגע.

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

משחק "חפש את המטמון"

גיל - 2-4: החביאו חפץ קטן ומוכר בבית וספקו רמזים קוליים פשוטים כמו "חם" או "קר" כדי לעזור להם למצוא אותו. אפשר גם לתת רמזים שהם חידה, למשל: הפריט נמצא קרוב למכשיר חשמלי שאנחנו משתמשים בו לעוגות.

יצירה עם בצק

גיל - 2-4: הכינו יחד בצק ביתי פשוט (אפשר גם לרכוש)  וצרו צורות ודמויות. זו פעילות נהדרת לשיפור המוטוריקה העדינה.

משחקי דמיון

גיל - 2-4: שחקו במשחקי דמיון כמו "נדמה לי" או "סיפור בהמשכים". אפשר לקחת ספר אהוב, לעבור על הדפים בספר ולדבר על הדמויות. משחק זה יכול להיות נהדר גם בנסיעות. 

פירות\משחקים\קצף באמבטיה

גיל - 2-4: הרבה פעמים כשילדים "לא מוצאים את עצמם" בבית אני ממליצה להכניס אותם לאמבטיה ולשלב עם פעילות כיפית. המים מווסתים ועוזרים לעשות מן "ריסטרט" לגוף ובנוסף מרעיבים ומעייפים ככה שהילדים הרבה פעמים יוצאים מהאמבטיה עם רעב טוב ולאחר מכן, נרדמים טוב לשנת צהריים או לילה. 

פיקניק בגינה 

גיל - 2-4: פרשו שמיכה בגינה והכינו ארוחה קלה וטעימה. אפשר גם להכין ביחד עם הילדים. הרבה פעמים כשילדים מכינים את האוכל הם גם הרבה יותר נהנים לאכול אותו. מילה ממדריכת הורים: קלחו את הילדים לפני הגינה ולא לפני השינה, רדו למטה לאכול ארוחת ערב וכשאתם באים הביתה, במקום "לתקתק" ערב, תוכלו להתכרבל קצת, לספר סיפור ולהשכיב לישון. 

הצגה משפחתית

גיל - 5-7: כתבו יחד סיפור קצר, וצרו תלבושות ואביזרים מחפצים שיש בבית. תנו לכל אחד תפקיד, והעלו הצגה.

פיקניק בתוך הבית

גיל - 5-7: פרשו שמיכה בסלון, הניחו עליה כריות וצעצועים והכינו ארוחה קלה וטעימה. שינוי אווירה לכבוד פעולה כמו לאכול, מוספיה התרגשות ויחודויות למשהו יומיומי.

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

בניית אוהל בבית

גיל - 5-7: ניתן להשתמש בסדינים, כריות וכיסאות כדי לבנות אוהל גדול וכיפי. מילה ממדריכת הורים: האוהל הקטן והנעים יכול לשמש כמקום חמים, נעים ו"קאוזי" עבור ילדים, ויש ילדים שמחפשים את זה ואפילו ישאירו אחר כך את האוהל לזמן ממושך. זוכרים את הספר "הבית של יעל"? מדובר שם על צורך אמיתי ליצור מקום קטן, מיוחד, אינטימי ונעים בתוך הבית הגדול. ממליצה לבנות אותו משמיכות ואביזרים שאפשר להסתדר כמה ימים בלעדיהם במידה והילדים לא ירצו לפרק אותו. אולי כדאי גם למקם אותו במקום שלא יפריע לכם, ההורים. 

הכנת ארוחה קטנה ביחד

גיל - 5-7: תנו לילד לעזור בהכנת ארוחה קלה. יש לכם זמן וסבלנות? הכינו ביחד מתכון מורכב יותר כמו עוגיות. מילה ממדריכת הורים: ההתעסקות עם הבצק מאוד מרגיעה ילדים ובעצמה סוג של "ריפוי בעיסוק". המרקמים שהילדים מרגישים עד יצירת הבצק ואז בזמן הלישה והכנת העוגיות יכולה לתרום להרגעה ובהמשך גם לשביעות רצון מהתוצאה - "עוגיות שאני הכנתי".

משחקי מים

 גיל - 5-7: אם מזג האוויר מאפשר, שחקו במשחקי מים כמו מלחמות מים או משחקי השפרצה. אפשר אפילו לרדת עם בגדי ים ולהפוך את הפעילות למסיבת מים אמיתית. מילה ממדריכת הורים: משחקי מים כאמור, עוזרים לילדים גם להוציא אנרגיה וגם מעייפים ומרעיבים במידה כזאת שאחר כך הילדים יאכלו ארוחת צהריים\ערב בכיף ואפילו יירדמו בשמחה לשנ"צ או שנת לילה. 

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

ציור בטבע

גיל - 5-7: צאו לגינה עם דפי ציור, צבעים, גירים או כל כלי כתיבה וציירו איתם. אולי תעתיקו משהו שכולם רואים? אפשר גם לקחת דבק וליצור ציורי חול או למצוא אבנים אמיתיות שמשמשות גם כמו גיר. ממש כמו שאנחנו ההורים היינו עושים כילדים. 

ערב משחקי לוח

 גיל - 8-10: ערכו ערב משחקי לוח משפחתי, עם משחקים כמו "מונופול" או "קלפים". מילה ממדריכת הורים: יש המון משחקים שמפעילים את הדמיון, זאת דרך נהדרת להיכנס לראש של הילדים כולל לחלומות שלהם ואפילו לפחדים. לעיתים זה אף זה עובד הרבה יותר טוב מאשר לשאול אותם שאלות ישירות. משחק לדוגמא: "שם קוד" משחק שדורש המון דמיון ויצירתיות.

הכנת חדר בריחה

גיל - 5-7: הרבה ילדים אוהבים להכין חדר בריחה להורים ואז כולם ביחד פותרים את החידות. הכנת חדר בריחה דורש תכנון, הוצאה לפועל של התכנון ואז את החוויה שכולם עושים את מה שהם הכינו. כיף ומעצים בו זמנית. 

ניקיון

גיל - 8-10: לא שכחתי שפסח מתקרב ובהחלט אפשר לגייס את הילדים לעזרה משמעותית בבית ולנקות איתם. מילה ממדריכת הורים: אני תמיד אוהבת לתת לילדים לבחור עזרה מתוך כמה אפשרויות על מנת שלא יצטרכו לעשות דווקא את מה שהם פחות אוהבים וככה הם ירגישו שיש להם בחירה, שרואים אותם ולוקחים אותם בחשבון מה שיעזור להם לעזור יותר בכיף. בהחלט שווה לחזק אותם על העזרה. 

ערב סרט

גיל - 8-10: כן, ארגנו ערב סרט אמיתי והיערכו אליו מראש: תבחרו סרט, הביאו שמיכות וכריות לסלון, הכינו פופקורן ופינוקים ואפילו החשיכו את הבית ותצפו ביחד בסרט כייפי. מילה ממדריכת הורים: אומנם אנחנו כהורים מנסים להפחית מסכים ועדיין, הילדים אוהבים אותם ואם נודה באמת גם אנחנו ההורים, חשוב מאוד שהמסר סביב המסך לא יהיה רק שלילי ואם כבר הילדים רואים סרט, למה שלא נשב איתם עם הר של פופקורן, נהנה איתם ממה שעושה להם טוב. עוד יתרון של ערב סרט הוא שבאמת אפשר למצוא סרט שמתאים לכל המשפחה וככה במידה ויש הפרשים גדולים בין האחים, עדיין נוכל ליהנות ביחד.

פסח הורים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock

שתילה 

גיל - 8-10: שתלו יחד פרחים או צמחי תבלין. תנו לילדים לעזור בהשקיה ובטיפול בצמחים. ההתעסקות עם הבוץ כיפית במיוחד, ולראות את תהליך הצמיחה של מה ששתלנו ואפילו לאכול ממנו הופך את העניין לחווייתי ומעצים במיוחד.