טיפול באוטיזם אינו עניין של מה בכך. מדובר בהכשרה מקצועית ומעמיקה, שחייבת לכלול לימודים אקדמיים והכשרה מעשית בפועל, כדי להבין את הדינמיקה המורכבת של ילדים על הרצף האוטיסטי, ולספק להם טיפול מותאם אישית. מדובר לא רק בהבנת תסמינים ולקויות, אלא גם ביכולת לזהות צרכים רגשיים, חברתיים והתפתחותיים של הילד ולספק לו את הכלים הדרושים להתמודדות עם אתגרים יומיומיים. רק טיפול מותאם ונכון ובעיקר מדויק יבטיח את הצלחת התהליך ההתפתחותי של הילד.

לאחרונה אני נתקלת בלא מעט מקרים שבהם הטיפול במאובחנים על הרצף האוטיסטי נעשה על ידי אנשים שאינם בעלי הכשרה מתאימה, דבר שיכול להיות סכנה משמעותית. כיום קיימת בעיה חמורה בתחום הפסיכותרפיה בכלל ותחום הפרא רפואי (קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק ועוד), ובמיוחד בטיפול בילדים על הרצף האוטיסטי, כאשר כל אדם שסיים קורס קצר, קואוצ'ינג או הדרכת הורים, יכול להכריז על עצמו כמטפל, גם אם אין לו השכלה אקדמית או הכשרה מתאימה. מדובר בתחום רגיש ומורכב, וכשמדובר בטיפול בילדים עם צרכים מיוחדים, חשוב יותר מתמיד לפנות רק לאנשי מקצוע מיומנים ומוכשרים.

אני חווה זאת באופן אישי ורואה במו עיניי את ההשפעות השליליות על המטופלים. טעות כזו יכולה להיות להשפיע על תהליך ההתפתחות של הילד לטווח הארוך. נראה כי תחום הפסיכותרפיה, כמו גם טיפול בילדים על הרצף האוטיסטי, לא תמיד מוסדר בצורה מספקת בישראל, דבר שלא קורה בתחומים רפואיים אחרים כמו ניתוחים רפואיים או טיפולים פולשניים. האם אתם כהורים הייתם מסכימים שכירורג שלא עבר הכשרה מתאימה יטפל בילדיכם? התשובה ברורה וחד משמעית, ולכן מפליא אותי מאוד שהורים לעיתים יסכימו להביא את הילד לטיפול אצל מישהו שלא עבר הכשרה מספקת בתחום ההתפתחות הילד או הטיפול הפסיכולוגי. אסור להקל בכך ראש ויש להתייחס לכך באותה הרצינות הנדרשת.

אני יכולה להעיד על עצמי, כבוגרת שני בתי ספר לפסיכותרפיה, שאפילו אני הרגשתי את הקושי והחשש כאשר פתחתי קליניקה פרטית. העזתי לעשות כך רק לאחר תקופה ארוכה של הכשרה, של למידה, של סבלנות וניסיון, כאשר הגעתי למסקנה שאני מוכנה לטפל. לא כל אחד יכול להכריז על עצמו כמטפל, ולא כל אדם יכול להנחות הורה איך לנהל את טיפול הילד. זהו תהליך שדורש מיומנות, ידע מעמיק, וכמובן, אמפתיה.

יום המודעות לאוטיזם הוא הזדמנות מצוינת לפנות לכל הורה בבקשה – אל תפקידו את ילדכם בידיים לא מיומנות. בדקו בקפידה את הכשרתו של המטפל ממש כאילו אתם בודקים בקפידה הכשרה של מנתח. בדקו שלמטפל יש הסמכה של עובד/ת סוציאלי/ת או פסיכולוג/ית קליני/התפתחותי/חינוכי/שיקומי. חשוב לדרוש לראות רישיון ולא להתבייש לשאול את המטפל אודות הרקע, הניסיון וההכשרה ולהבין אם הניסיון שלהם אכן כולל טיפול בתחום האוטיזם, בהתאם לקריטריונים המופיעים בנוהל משרד הבריאות (אמות מידה מומלצות למטפלים בילדים בספקטרום האוטיסטי).

במדינות שונות, כמו ארצות הברית, קנדה ואוסטרליה, תחום הטיפול בהפרעות על הרצף האוטיסטי מוסדר בצורה קפדנית. יש מערכת פיקוח שכוללת חוקים ודרישות ברורות למטפלים ולמוסדות שמספקים את הטיפולים. בישראל, אמנם יש התקדמות, אך עדיין יש מקום לשיפור ורגולציה בתחום זה. אנחנו צריכים לשאוף לעתיד שבו כל ילד יקבל את הטיפול המתאים ביותר, על ידי אנשי מקצוע מוסמכים ומיומנים.

הכותבת היא עובדת סוציאלית התפתחותית ארצית ומנהלת מערך התפתחות הילד מחוז מרכז במאוחדת