כהורים, לא תמיד קל לנו לשים את האצבע על מה שמטריד את הילדים. בעיות ראייה, למשל, עשויות להתאפיין במגוון תסמינים, אשר חלקם באים לידי ביטוי בהתנהגות שונה. "צריך לזכור שלא תמיד הילד יתלונן, ולמרות זאת ייתכן שהוא יסבול מבעיית ראייה שמצריכה אבחון ולפעמים טיפול", מסביר יובל טוכשניידר אופטומטריסט ברשת "אופטיקנה".
בעיית ראייה, לדבריו, היא עניין פתיר ברב המקרים. בחלקם, האבחון המוקדם הוא זה המאפשר פתרון מלא. אז איך יודעים אם התסמין אכן מעיד על בעיה שמצריכה בדיקה ואולי גם על הצורך בהרכבת משקפיים? רגע לפני שחוזרים לספסל הלימודים, טוכשניידר מפרט את כל התסמינים שאמורים לעורר את חשדכם:
הילדים מתלוננים על כאבי ראש
באופן כללי, כאבי ראש יכולים להעיד על לא מעט תופעות – החל ממתח נפשי או מחסור בנוזלים ועד למצבים חמורים יותר המחייבים אבחון. אם הילד סובל מכאבים בעיקר בחלק הקדמי של הראש, רצוי מאוד לבדוק קודם כל את מצב הראייה. לחץ מעל העיניים יכול להעיד על בעיה במיקוד הראייה שמצריכה שימוש במשקפיים.
הם נצמדים יותר מידי למסך
שימו לב לצורה שבה הילדים צופים בטלוויזיה, במחשב, משתמשים בנייד או בשאר המסכים. אם נראה מהצד כאילו הם והמסך ביחסים קצת יותר מידי הדוקים לאחרונה, גשו לבדוק את העניין.
במהלך הקריאה השורות "קופצות"
אם הילדים שלכם כבר יודעים לקרא, אך הם אינם מצליחים למקד את הראייה והשורות "קופצות" להם ואינן ברורות וחדות מספיק, יש סיכוי לא רע שהם סובלים מבעיית ראייה. יתכן שקיימת בעייה בתפקודי הראייה ולא דווקא בחדות הראייה. במילים פשוטות: יכול להיות שהם זקוק למשקפיים שיעזרו להם גם לראות למרחוק וגם לקרוב.
הם מתלוננים על עייפות
ממש כמו כאבי ראש, שעלולים להופיע מסיבות שונות, גם עייפות יכולה להיות תוצאה של מאמץ פיזי או סתם יום לימודים ארוך. מנגד, כאשר ילדים לא רואים היטב ולא תמיד מודעים לזה, העיניים שלהם מתאמצות, וגם זה משהו שיכול לבוא לידי ביטוי בעייפות בלתי מוסברת, בייחוד אם היא מתרחשת לאחר קריאה, התמקדות בנייד או בתום יום לימודים מפרך.
ראייתו מטושטשת במעבר מקרוב לרחוק
אם הילדים מתלונן על ראייה מטושטשת, בעיקר במצבים שבהם המיקוד עובר מחפץ או לוח כתיבה רחוק למשל לחפץ קרוב כמו מחברת קריאה (או הפוך – מחפץ קרוב לאחד רחוק), ייתכן מאוד שהם סובלים מבעיית ראייה שמצדיקה הרכבת משקפיים, או מבעיה בתפקוד הראייה שאותה ניתן לפתור לעיתים באמצעות תרגילי עיניים. בכל מקרה, העניין מצריך בדיקה והתייחסות.
עיניים אדומות
עיניים אדומות וצורבות יכולות להיות תוצר טיפוסי של דלקת עיניים אלרגית או כרונית. ובעניינינו - מצב כזה גם יכול להעיד על בעיית ראייה שגורמת לעין להתאמץ ולהאדים. לכן, בכל מקרה שבו הילד סובל מעיניים אדומות, בעיקר לאחר קריאה ממושכת או צפייה במסך, גשו איתו להיבדק.
כי זה מה שהאינטואיציה ההורית שלכם אומרת
באופן כללי, אינטואיציה הורית היא דבר חשוב. אם אתם מרגישים שמשהו השתנה, שקשה לילד להתרכז, שהוא "מרחף", מצייר מחוץ לקווים, משפשף הרבה את עיניו, נתקל בחפצים, לא מזהה חברים ואנשים ממרחק, לא מזהה שלטים ממרחק או אם נדמה לכם שהוא פשוט לא רואה היטב, ובעיקר שקשה לו להעלות את הנושא בפניכם – דברו איתו על כך ואל תוותרו על בדיקה.
"שלב הבדיקה הוא חלון הזדמנות קריטי שלא כדאי לוותר עליו"
ועכשיו לחלק הפרקטי: אז מה עושים אם הילד באמת מראה סימנים שהוא סובל מבעיית ראייה? "החשוב ביותר הוא כאמור לגשת לבדיקה ללא דיחוי", מציין טוכשניידר. "חשוב להבין שיש חלון זמנים מאוד קריטי לבדיקה, ואם לא מנצלים אותו, הנזק עשוי להיות בלתי הפיך בשלב מאוחר יותר. אם הילד מתחת לגיל חמש, כדאי לגשת איתו לרופא עיניים לילדים שיוכל לבצע בדיקת ראייה. בגיל כזה חשוב להיבדק דווקא אצל רופא, כיוון שברוב המקרים נדרש לבצע בדיקה באמצעות הרחבת אישונים שאותה רק רופא מוסמך יכול לבצע. כשמדובר בילד גדול יותר, אפשר ומומלץ לחסוך את זמן ההמתנה ולגשת לאופטומטריסט, שיוכל להפנות להמשך ברור אצל רופא מומחה, אם אכן יהיה צורך בכך".
לדבריו, ישנן שתי בדיקות שחשוב לבצע בשלב זה, והן מומלצות לכל ילד שעולה לכיתה א': "בדיקת חדות ראייה שנועדה לאבחן מהי איכות הראייה של הילד והאם קיים ליקוי, ולאחריה, לרוב מתבצעת גם בדיקת תפקוד ראייה שבודקת את סנכרון פעולת העיניים והאם הן פועלות באופן תקין ובשיתוף פעולה. בדיקה זו חיונית כדי לשלול בעיות ראייה לפני הכניסה למסגרת, וגם כדי לטפל בבעיה קיימת ולמנוע התדרדרות עתידית".