בעולם אידאלי, הילדים שלנו היו מבלים את ימי החופש שלהם בקריאת ספרים, בהתנדבות, בבילוי ספורטיבי עם חברים וכמובן – בעזרה בבית. ונחזור למציאות: אם נדמה לכם שגם הילד שלכם לא עושה כלום מלבד לשבת מול מסך הטלוויזיה, הנייד ושאר המוצרים האלקטרוניים שלא ממש גורמים למוח שלו לעבוד קשה מידי, כנראה שיש לכם סיבות רבות לדאגה.
כולם מדברים על ההשפעות השליליות של צפייה ממושכת על הריכוז, על פיתוח המחשבה והיצירה, על המחסור בשעות פעילות גופנית וכן השפעה על קשרים חברתיים ואינטראקציה בן אישית.


אבל מה שאולי עשוי להפתיע אתכם זה שצפייה ממושכת חושפת את הילדים לקרינה ומשפיעה באופן ישיר גם על בריאות העין וגם על איכות השינה. יובל טוכשניידר, אופטומטריסט בכיר ב"אופטיקנה", מזהיר מפני "תסמונת ראיית המחשב" (Computer Vision Syndrome). הכוונה היא לתופעות ראייה שונות שנגרמות עקב שהיה ממושכת מול מסך מחשב שעלולות לפגוע בעין, בראייה ואפילו במצב הערנות. טוכשניידר מסביר שאמנם לא ניתן להימנע מהתופעות האלה לחלוטין, אך בהחלט אפשר להפחית את הסימפטומים שמתלווים להן באמצעות מספר פעולות פשוטות:

עדיף מסך גדול מקטן

אם יש לכם אפשרות לבחור בין צפייה במסך הנייד, האייפד או מסך הטלוויזיה, תמיד כדאי לבחור במסך הגדול יותר. טוכשניידר מסביר שצפייה במסך קטן גורמת ל"אקומדציה" – פעולה שמאמצת את העיניים וגורמת לעייפות.

מסכים - מסך קטן (צילום: shutterstock By SeventyFour)
תמיד כדאי לבחור במסך הגדול יותר|צילום: shutterstock By SeventyFour

באופן אידאלי, בילוי במרחב הפתוח הוא הפתרון הטוב ביותר לעניין, מאחר שכך מתאפשרת ראייה למרחקים שבמהלכה העין פחות מתאמצת. ובכל זאת, בהנחה שהילד מבלה בעיקר מול מסכים, לפחות נסו לגרום לו לבחור במסך גדול.

אלצו אותם לקחת הפסקות

אמנם קשה מאוד למנוע מילד להתנתק מהמסך לחלוטין, במיוחד כשמדובר בחופש הגדול והבלתי נגמר, שבו אופציות התעסוקה הולכות ומצטמצמות מרגע לרגע. עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שצפייה ממושכת במסך גורמת לעין להתמקד ולהתאמץ הרבה יותר ממה שהיא אמורה. הפסקה של 20 שניות בכל 20 דקות בערך, או לחלופין שתי דקות בכל שעתיים, יכולה לסייע להרפות את שרירי העין ולכן רצוי להקפיד על העניין. אגב, גם אם הילד קורא ספר רצוי מומלץ להציע לו להסיט את המבט מידי פעם ולהביט בנקודה רחוקה יותר. גם פעולה כזאת תסייע לעין לנוח מעט.

אין מסכים לפני השינה

אחת הבעיות העיקריות במסכי הטלפון הנייד, הטאבלטים, המחשב והטלוויזיה, נובעת מכך שהם מפיצים קרינה של אור "לד" כחול. מחקרים עדכנים שפורסמו ב-Scientific Reports מוכיחים שחשיפה ממושכת לאור הזה גורמת להיווצרות מולקולות רעילות בתאים רגישים בעיניים, מה שעלול לגרום לניוון מקולרי, והפגיעה אצל ילדים גדולה יותר כי מדובר בעין שעדיין בתהליך של התפתחות וגם החשיפה המצטברת מגיל צעיר. בנוסף, הקרינה הנפלטת מהמסכים פוגעת בייצור הורמון השינה, המלטונין. הגורם לנו להבחין בין יום לבין לילה, ומכניס את הגוף למצב של שינה. מאחר שחשיפה לאור כזה משבשת את המנגנון הטבעי של הגוף, סביר להניח שילד שנוהג לצפות במסך בעיקר לפני זמן השינה, יפגע באיכות השינה שלו או ביכולת שלו להירדם בקלות, לרוב גם מבלי לדעת שהוא גורם לכך. בעיה זו נפוצה יחסית בקרב בני נוער והיא גורמת לעייפות כרונית שנובעת מבעיות שינה. בעיות בהפרשת הורמון השינה עשויות לגרום לבעיות של עייפות במהלך היום ולהפרעות של קשב ושל ריכוז כתוצאה מכך. לכן, טוכשניידר מסביר שכדאי להפחית את זמן הצפייה במסכים בייחוד לפני השינה. אם זה לא עובד לכם, עברו לעצה הבאה:

שימוש בעדשת משקפיים שמונעת את הפגיעה של האור הכחול

כדי להגן על העיניים של הילדים מפני נזקי הקרינה הנפלטת מהמסכים, רצוי להשתמש בעדשת משקפיים מיוחדות העשויות מחומר המסנן ב99.9% את הקרינה הכחולה ומונע את הפגיעה של האור הכחול וחוסכת את השפעותיו השליליות.
"בדיוק כפי שמגנים על העיניים מפני קרני ה-UV בעזרת משקפי שמש, חשוב להגן עליהן כבר מגיל צעיר בעדשות "CU בלו דיפנדר" מיוחדות, העשויות מחומר ייחודי, שמונע את המעבר של קרינת האור הכחול ויגנו על העיניים מפני בעיות שינה ועייפות, וכן מפני נזקים ארוכי טווח לרשתית", מסביר טוכשניידר.

משקפי ילדים (צילום: אופטיקנה)
עדשות "CU בלו דיפנדר" מונעות את הפגיעה של האור הכחול |צילום: אופטיקנה

למדו אותם למצמץ

אחת הבעיות הנפוצות בשימוש במסכים, נובעת מיובש בעיניים שנגרם כתוצאה מהצפייה הממושכת שמפחיתה את הצורך הטבעי למצמץ. לכן, אילוץ העין לבצע את הפעולה באופן יזום, יסייע ללחות שבה לפעול וכך ימנע את היובש ואת התחושה הלא נעימה.

בדקו את מנח הישיבה שלו

ישיבה נכונה מול מחשב חשובה לא רק לטובת שמירה על הצוואר ומרפקי הידיים, היא גם מסייעת לשמירה על העיניים. וזו ההמלצה: מרכז המחשב צריך להיות כ-7-10 ס"מ נמוך מתחת למבט העיניים קדימה. מסך שנמצא בדיוק בגובה העיניים או מעליהן, יוצר עייפות ותחושת חוסר נוחות.

"אנחנו לא יכולים למנוע את השימוש השכיח במסכים, אבל רצוי וחשוב להגן על עיני הילדים מפני נזקי המסך ארוכי הטווח והמידיים. כאמור, אפשר לעשות זאת ע"י חינוך נכון וכן באמצעות שימוש בעדשות מתאימות", מסכם טוכשניידר.