מחקרים מצביעים כי לפינת עבודה מאורגנת ומועצבת כהלכה יש השפעה ישירה על התפוקה. כבר הוכח שיש בכוחם של הסגנון, הצבעים הנבחרים והמראה הכללי להשפיע על דפוסי ההתנהגות, מצבי הרוח ואפילו על רמת היצירה. ובכל זאת, בשביל להוסיף פינת עבודה ראויה בחדר הילדים אין צורך בהשקעה כספית רצינית, אלא אפשר לנקוט בכמה טקטיקות פשוטות שישדרגו את הסביבה.
להפריד את פינת העבודה מאזור המשחקים
פתיחת שנת הלימודים היא הזדמנות מצוינת לעיצוב ושדרוג חדר הילד, ואין תירוץ טוב יותר מאשר מעבר של הקטנטנים מהגן לבית הספר. מחדר שכלל עד כה בעיקר משחקים וצעצועים, הוא אמור לשדר חזות רצינית יותר של אווירה לימודית נוחה ופורה. אורה פיטרו-בלכמן, מנכ"ל ומבעלי "פיטרו", חברה לייצור וייבוא ריהוט משרדי ומוסדי, מסבירה כי סביבת עבודה ביתית, בין אם של ילד או מבוגר, צריכה להיות מקום בו מתקיימים במקביל אווירת עשייה לצד חמימות, וכזה שישדר אופי נעים ומפרה, שמזמין לעבוד גם אם אתם בנעלי בית. בהתאם לגודל החלל הנתון צריך למקם את האלמנטים העיקריים: שולחן עבודה, כיסא נוח ושאר אביזרי אחסון. אם לא נמצאה פינה מתאימה, תוכלו ליצור אחת באופן מלאכותי, רצוי בקרבת חלון, בעזרת מחיצה ניידת או קיר גבס שיוכלו לשמש גם לאחסון.
לאחר שמצאתם את הפינה הייעודית, תוכלו ליצור את התפאורה המתאימה. קרן נוימן, מעצבת רשת נירלט, מדגישה כי יש להפריד את סביבת הלימודים מאזור המשחקים, וליצור פינה מובחנת. היא ממליצה שלא לנקוט ביותר מדי טכניקות צביעה אמנותיות ולשמור על קו נקי ורך, שישרה אווירה נעימה ונינוחה ללימודים. תוספת של צבע במקומות הנכונים תוכל לסייע בידכם לשנות חזות קודרת ולהחליפה באווירה יצירתית ומרעננת. נוימן ממליצה שלא להשתמש בצבעי יסוד עזים שיוסיפו תחושת מתח ועומס בחלל, ולהעדיף צבעים רכים, כגון גווני הפסטל.
הגוונים המומלצים ביותר הם צהוב בהיר, ירוק או סגול פסטלי שמשרים תחושת רוגע ושלווה. גוונים בהירים תוכלו לחזק בעזרת אביזרים משלימים בגוונים כהים יותר, או בעזרת צבעים משלימים על קיר נגדי או על רהיטים נבחרים.
ברשת "5 נגרים" מעודדים את השימוש בצבע הכתום, אחד הצבעים הבולטים ביותר בטבע, אשר מיוחסות לו תכונות אנרגטיות, ביניהן עידוד יצירה ועשייה. סיוון גל-און, מעצבת ברשת, ממליצה על נגיעות קלות של הצבע על מגירות ומדפים, אשר יוסיפו חיים לחדר וייצרו אווירה מאתגרת, יצירתית ועם זאת ידידותית לילד.
אחת הדרכים הקלות והיעילות להגדלת החלל היא בסיועם של חיפויי הקיר. שרית קרייתי גולדשטיין מ"גולדשטיין גלרי טפט" מציינת שהצבעים והטקסטורות שתבחרו על הטפט יוכלו ליצור תחושה של פינה מרווחת, נעימה, מעניינת ונועזת– בהתאם לצרכים. לפיכך, כדאי להמעיט בצבעים עזים או בהדפסים גרפיים נועזים שיכולים לגרום לחוסר ריכוז ולכאבי ראש אצל ילדים שמלכתחילה קשה להם לשבת ולהתרכז בנושא אחד. במקרה כזה כדאי להעדיף צבעים רכים, טקסטורה עדינה שאינה בולטת מדי או מבלבלת, שתוכל לסייע להתמקד ולייעל את העבודה.
סביבה אוורירית אך חמימה
ומה לגבי עמדות העבודה? ברשת "הום סנטר" מציעים פינות עבודה שלמות במחירים נוחים במיוחד, שיספקו סביבת עבודה נוחה, בריאה ונעימה עבור הילדים. יואלה פטרון, מנהלת תחום עיצוב ברשת, מאמינה שפינת עבודה מעוצבת היא סימן מובהק להערכת צרכי הילדים והצהרה מצד ההורים על חשיבות נושא הלימוד, ההשקעה והעבודה המאומצת.
גם רשת "האוס אין", שמתמחה בעיצוב חדרי ילדים ונוער, משיקה סדרת פינות לימודים חדשה במגוון גדלים, צבעים וסגנונות ששוברים את המראה הקובייתי והמסורתי. פינות הלימודים החדשות שמציעים ברשת מותאמות היטב לילדים ומאובזרות באלמנטים שהם אוהבים וכן בשטחי אחסון רבים לשמירה על הסדר.
מילי עשור, מבעלי הרשת, מציינת כי בשנים האחרונות חל שינוי בתפיסת פינות הלימודים, ובד בבד אנחנו נהנים מהתפתחות טכנולוגית מרשימה. "כך שאין עוד צורך בשולחן רחב וכבד שיישא את מסך המחשב הגדול, לדוגמה, אלא אפשר להציב שולחן קומפקטי יותר ולנצל ביתר יעילות את שטח החדר וליצור, במיוחד בפינת העבודה, אווירה פחות עמוסה ויותר אוורירית ונינוחה", היא מסכמת.
המומחים של "פיטרו" ממליצים לעשות שימוש בחומרים חמים כמו עץ, וילונות בד, וריפוד רך, שיוסיפו חמימות ורוגע לאווירה הלימודית. כמו כן, כדאי להוסיף עזרים אינטראקטיביים שיעודדו אווירה פורייה ויצירתית, כמו קיר מגנטי או קיר לוח שעליו יוכלו הילדים לתרגל את האותיות שלמדו.
1. כיסא עבודה מדגם "מדאם" של חברת אופיס גולדן ליין, מתאים לילדים מגיל 10 ומעלה ומגיע בצבעים סגול, ירוק, לבן ושחור. 1,340 שקל, ניתן להשיג בחנות של אופיס גולדן ליין, רח' נחלת בנימין 122, תל אביב.
2. כיסא אורטופדי לתלמיד מדגם שמש. 549 שקל, הום סנטר.
3. כיסא משרד צבעוני מדגם "קסיפו". 299 שקל, MyHomepage
4. כיסא מחשב. 359 שקל, MyHomepage.
איך בוחרים כיסא ותאורה?
לבחירת הכיסא הנכון יש חשיבות גדולה, מציינים המומחים של "ד"ר גב". כיסא לא נוח יפריע לילד להתרכז בלימודיו ועלול אף לגרום לנזק בריאותי, לכן כדאי שהילד ינסה את הכסא בחנות. חשוב להקפיד על הכללים הבאים:
- הכיסא חייב להתאים בגודלו לתלמיד ולמבנה הפיזי שלו. לכל ילד יש את תנוחת הישיבה המתאימה והנוחה לו, אבל דעו כי זווית הישיבה המומלצת בין פלג הגוף העליון לבין הרגליים נעה בין 100 ל-110 מעלות.
- כדאי לכוון את גובה המושב לגובה הברכיים, ולכוון את ידיות המושב להפחתת הלחץ מהכתפיים.
- חשוב שהילד יוכל להישען ועדיין לשמור על ברכיים כפופות, כדי למנוע הקשתה של הגב. משענת כיסא נוחה היא הכרחית עבור מי שיושב כמה שעות על הכסא, וכדאי גם להשקיע במשענת פתוחה עם רשת לאוורור הגב.
- הדום רגליים להגבהת הברכיים לגובה האגן יסייע להפחית את הלחץ על הגב התחתון.
גם לתאורה יש חשיבות מכרעת, במיוחד בסביבת העבודה. חשוב להקפיד על תאורה נאותה שתפחית את המאמץ על העיניים, ואם אפשר אז גם אסתטית למראה. אמיר גל, יועץ תאורה ב"קמחי תאורה", מציע טיפים עיקריים לבחירת התאורה הנכונה:
- חלקו את החדר לאזורי תאורה שונים: תאורה כללית חזקה ובהירה במרכז, אור נוסף לקריאה מעל המיטה (בגובה 120 ס"מ מהרצפה) ומנורה שולחנית על שולחן העבודה. מומלץ לבחור בתאורה פלורוסנטית שצורכת מעט חשמל, עמידה ואינה פולטת חום.
- מומלץ להשתמש בגופי תאורה שאינם שבירים, מסיבות בטיחותיות.
- ליצירת אווירה מזמינה ונינוחה, שלבו גופי תאורה נוספים בסביבת העבודה, כמו מדף ספרים מואר, תאורה מוארכת מתחת למדף קיים, או תאורה הקבועה בשולחן עצמו (כמו נורות לד או פלורוסנט, שתיהן חסכוניות ואינן מחממות).