עוד פחות מחודש לחופש הגדול, ובימים אלו בין הבריכה לפארק השעשועים, התלמידים מתחילים להתכונן לשנה החדשה. וכמו בכל שנה, ההוצאות על הציוד לבית הספר הן נטל לא קטן על ההורים. ההוצאה היקרה ביותר היא הילקוטים, אבל מסתבר שהמחירים שלהם לא חייבים להיות יקרים כל כך. אבל עלויות הייצור בארץ והקשיים שהמכס מערים על היבואנים הישראלים גורמים למחירים לעלות ולעלות.
רוב הילקוטים שנמכרים כיום בארץ מיוצרים בסין, על מנת לחסוך את עלויות הייצור. אבל למרות שהייצור בסין נמוך, היבואנים נדרשים לשלם מס של כ-12% על כל הילקוטים לתלמידי כתות ד'- יב', דבר שמייקר את מחיר הילקוטים באופן טבעי גם לצרכנים.
תהליך הייצור בסין מתבצע בשיתוף צמוד של היבואנים הישראלים. "מעצבי התיקים הישראלים הינם הטובים ביותר ולא יקרים כמו באירופה", מדגיש מנהל חברה גדולה לייבוא תיקים. השלב הראשון כולל את עיצוב התיק על ידי מעצבים ישראלים ושליחת הדגמים ליצרנים בסין. לאחר מכן היצרנים הסינים מייצרים דוגמאות לתיקים ובמידה וזה עומד בתקנים הישראלים, מתחילים בתהליך הייצור.
מנהל הרכש של חברת TIK4U, שרון בן ארי, מספר לנו כי טווח המחירים של ייצור ילקוטים בסין של הרשתות הגדולות כמו "קל גב" ו"מודן" נע בין 60 עד 100 שקלים. "היבואן עדיין צריך להרוויח ואחרי עלויות ההובלה והמס הילקוטים נמכרים בחנויות בעלות של 150 עד 300 שקלים".
"הילקוט במחסן בסין הרבה יותר זול"
אבי שחל, סמנכ"ל השיווק ב"קל גב" מדגיש כי שוק הילקוטים אכן נמצא במצב בעייתי, "זה מצב אבסורדי שהמכס מעניק הגנה רק לילקוטים לכיתות הנמוכות". למעשה תלמידי כיתות א' –ג' מהווים רק 20% משוק הילקוטים בארץ. שחל טוען כי מס בגובה 12% זה מחיר גבוה שהיבואנים אינם יכולים לעמוד בו והם בעצם סופגים את ההפסדים.
שחל טוען כי לא קיימת אפשרות בישראל לייצר ילקוטים. "בעבר היינו חברה שמייצרת, כעת אנחנו רק מפתחים ומעצבים את הילקוטים". במכס טוענים כי הטלת המס נועדה להגן על הייצור המקומי של ילקוטים בישראל. שחל טוען כי ייצור ילקוטים בישראל הוא זניח ורוב הילקוטים שנמכרים בארץ, רובם אגב על ידי חברות ישראליות, מיוצרים בסין. לדבריו, תהליך הייצור בסין מתבצע באיכות גבוהה מאוד שכוללת הובלה ימית, הובלה יבשתית מכס והוצאות נלוות. ועדיין טוען שחל, "הילקוט במחסן בסין הרבה יותר זול".
מדוע אם כך כל כך זול לקנות באינטרנט ילקוטים? יבואן בכיר טוען, כי אין הבדל בעלות בייצור אלא באיכות. בנוסף, קנייה סיטונאית מאתר סיני אינה באה בחשבון, "הסינים לא חושבים על איכות התיק אלא רוצים רק למכור. החומרים של הישראלים פשוט יותר טובים מהחומרים 'הפושטים' של התיקים הסינים". לדבריו, מדינות כמו ישראל שמייצאות לאירופה חייבות לעמוד בתקנים מסוימים. כמו כן, ישנם ילקוטים בישראל שמחויבים לעמוד בתקן של מכון התקנים, שלא כמו התיקים מהמזרח.