כל בתי הספר הרגילים – רגילים באותה דרך. כל בית ספר מדהים – מדהים בדרכו שלו. אם הילדים שלכם לומדים במערכת החינוך, סביר שבית הספר שלהם לא שונה בהרבה מבית הספר שאליו הלכתם אתם, ושאליו הולכים רוב ילדי ישראל. הרבה בטון, מגרש כדורסל, כיתות עם פלקטים לכבוד הסתיו, החגים ויום העצמאות. ברזייה בחצר, חדר מורים מנומנם בניחות ארל גריי וחולצות תלבושת אחידה בשלל צבעים. לכבוד פתיחת שנת הלימודים, קבלו את בתי הספר שעושים בית ספר לבית הספר שלכם – בגלל הנוף, בגלל התלמידים או סתם בגלל שהם לא מצפים שתקדישו את אחר הצהריים שלכם לפתרון תרגילים בחשבון.
הכי יוקרתי: "לה רוסי", שווייץ
הפנימייה המפורסמת היא ככל הנראה בית הספר היקר בעולם, עם שכר לימוד של 100,000 דולר לשנה. הפנימייה, שמחנכת את ילדיהם של עשירי העולם ובני מלוכה מרחבי הגלובוס מגיל 7 ועד 18, נוסדה ב-1880 ושלא כמו האשקוביות שאליהן אתם שולחים את הילדים שלכם, ממוקמת בטירה עתיקה מהמאה ה-14. כמיטב המסורת, תפקיד מנהל בית הספר עובר בירושה, והמנהל הנוכחי הוא דור שלישי בתפקיד. חוץ מיחס של מורה לחמישה תלמידים ותכניות הלימוד הטובות בעולם בתחומי הספורט, הדרמה והמוזיקה (לצד לימודים עיוניים דו-לשוניים, באנגלית ובצרפתית), מציע בית הספר אתר סקי פרטי ובימים אלו ממש נבנה שם אולם מופעים צנוע בהשקעה זניחה של 50 מיליון דולר. הכי רחוק מבניין אשכול פיס שיש ליד בית הספר בשכונה שלכם.
הנוף הכי מהמם: "רמרקבלס", ניו-זילנד
לחופי אגם ווקטיפו בעיירה קווינסטאון שוכן בית ספר קטן, שהתלמידים שפוקדים אותו נהנים מהנוף הכי יפה בעולם. הרים מצד אחד, אגם מדהים ביופיו מצד שני, וכבונוס, את שיעורי הספורט בחורף הם עושים במדרונות הסקי הסמוכים. לא פלא שמלון הילטון היוקרתי בעיר הוא המבנה הכי קרוב לבית הספר, אם כי הנוף שממנו הוא נהנה מעט פחות פנורמי. לפני שאתם מתעלפים מקנאה, הרשו לנו לפנק אתכם בקצת שמחה משובחת לאיד: לבית הספר יש חיסרון בולט - קרבתו לשדה התעופה, שמחריד את שלוות התלמידים בכל המראה ונחיתה שמתרחשת בו.
הכי יפה: "ויטרה", שוודיה
זה אולי נראה כמו גלריה לאמנות מודרנית או משרד ארכיטקטים יוקרתי במיוחד, אבל למעשה מדובר בבית ספר יסודי בשטוקהולם, שחרת על דגלו (ופתח בהתאם את כיסו) על אידאולוגיית הארכיטקטורה החינוכית. מה זה אומר? הרבה חללים פתוחים, הרבה צבעים וצורות מפתחי דמיון ומשובבי נפש ובעיקר – המון השקעה אסתטית בתלמידים. די רחוק מהאקרשטיין וקירות השפריץ בבתי הספר שלנו. בבית הספר ישנן פינות שונות בעלות אופי שונה, חלקים שקטים לעבודה עצמאית וחלקים המיועדים לעבודה קבוצתית.
בלי ציונים, בלי שיעורי בית: "אלפא", קנדה
היום כבר אפשר לראות יותר ויותר בתי ספר כאלו, בהם לציונים אין משמעות כלל או מינימלית לחלוטין, אבל בשנת 1972, כשבית הספר "אלפא" הוקם זה היה רעיון חדשני לחלוטין. הוא היה בית ספר אלטרנטיבי ניסויי שלראשונה דגל בגישה לפיה ילדים יכולים וצריכים ללמוד מה שהם רוצים. לא היו בו שיעורי בית, מבחנים, ציונים, ההורים היו גם המורים וקבוצות הגיל מעורבות. לפני מספר חודשים הוא חגג 40 שנה להיווסדו ואין ספק שבמט לעבר הוא היה החלוץ של בתי הספר הדמוקרטיים, האנתרופוסופיים ולשאר המסגרות האלטרנטיביות לבתי הספר הרגילים.
הכי פחות צפוף: "פולה", סקוטלנד
האי פולה (Foula) מאכלס 31 תושבים בלבד (בחורף. בקיץ מגיע האי לצפיפות אוכלוסין איומה, כאשר 16 תושבים נוספים מגיעים לשהות בו לתקופת מה). כצפוי, גם מספרם של הילדים באי אינו עצום, ולכן בית הספר המקומי מחנך ילדים מגיל פעוטון ועד סיום התיכון. היחס בין מורים לתלמידים עומד על 1:3, אולם בשל היותו של האי חתיכת חור (שנמצא אי שם בין סקוטלנד לאיי פארו), מתקשה בית הספר לגייס צוות הוראה איכותי ומציע למורים חבילת הטבות מטורפת, מגורים בחינם, שכר של כמעט 20 אלף ש"ח בחודש ו"תוספת מרחק". בית הספר המבודד פועל ברוח אקולוגית, ושואף לשלב את התלמידים בחיי הקהילה בעזרת שיעורים בחוץ וחינוך לאזרחות טובה. בשנה החולפת היו בבית הספר שלושה תלמידים, כולם בני אותה משפחה, ואלא אם תהיה נהירה מאסיבית של קוראי הכתבה הזו לאי המבודד, יש להניח כי המצב לא צפוי להשתנות משמעותית בשנים הקרובות.
>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק