ילדים רבים חוששים להרכיב משקפיים. זה יכול להיות בגלל החשש מהתגובות בסביבתם, מהשינוי במראה או מהעובדה שהנוחות שלהם עומדת להיפגע. "הדרך שבה ההורה מתמודד עם העניין יכולה לעשות את ההבדל בין מפח נפש לבין שיתוף פעולה שלו ואפילו יכולה להוות הזדמנות לפתח צד חדש באישיותו", מסביר יובל טוכשניידר, אופטומטריסט בכיר ברשת "אופטיקנה".

לדבריו, חשש מהסוג הזה הוא עניין טבעי וחשוב לקבל אותו בהבנה. כדי להתמודד עם התהליך בצורה נכונה, כדאי שתקבלו את כל המידע בנושא מאופטומטריסט שידע לענות על שאלות כגון: מתי להרכיב ומתי לא וכל כמה זמן חשוב להיבדק. "כשההורה יקבל את כל המידע הרלוונטי יהיה לו קל יותר להדריך את הילד לשימוש נכון, ובנוסף הוא יוכל לענות על כל השאלות שמטרידות את הילד ומערערות את בטחונו". אז איך הופכים את המשקפיים לכלי שבאמצעותו הילד יראה עולם יותר ורוד ופחות מרתיע? טוכשניידר מפרט כמה טכניקות שכדאי לאמץ:

אל תיבהלו מהפחד שלהם

ממש כמונו המבוגרים, גם ילדים לא תמיד מתמודדים בצורה חלקה עם שינויים בחייהם. בנוסף, פחד וחשש אצל ילדים לא פועל לפי חוקי ההיגיון שלנו המבוגרים, ולכן ההתמודדות עם החשש וההתנגדות צריכה להיעשות בהתאם לגיל. כשמדובר בילד קטן, לרוב קשה להסביר לו מה ירוויח מהרכבת המשקפיים, וכשמדובר במתבגר קשה להתווכח עם החשש שלו מפני תגובת הסביבה. הסברים מלומדים, הוכחות מדעיות או במקרה היותר גרוע איומים או הפחדות, פעמים רבות גורמים לאפקט הפוך. לכן, במקום לומר משפטים כמו "האופי זה מה שחשוב", נסו קודם כל להבין אותו. רק אחרי שתביעו אמפתיה תוכלו לזכות בליבו ולנסות להתקדם שלב.

בצעו ביחד איתו את הרכישה

כשעושים דברים ביחד, הילד מרגיש יותר "בעניינים" וכך גם החשש פוחת בהתאם. לכו ביחד איתו לבחור את המשקפיים. שאלו אותו איזה צבע מסגרת הוא מעדיף ונסו לעודד אותו לקבל החלטה עצמאית. אחרי הכול, מדובר באביזר שעומד ללוות רק אותו, ורצוי שהוא ילמד לחבב אותו. אגב, טוכשניידר מציע לבחור חנות אחת או שתיים ולא לעייף את הילד במסע בחירת מסגרת מייגע. בינינו, הוא לא אמור לסבול מהעניין.

לבחור איתם משקפיים (צילום: shutterstock By Romrodphoto)
כשעושים דברים ביחד, הילד מרגיש יותר "בעניינים" |צילום: shutterstock By Romrodphoto

טקס קבלת המשקפיים

תאמו עם האופטומטריסט מראש את הגעתכם עם הילד. בקשו ממנו למסור לו את המשקפיים בצורה ידידותית, ואם אפשר גם בנרתיק שמתאים לילדים או באריזת מתנה. כמובן שחשוב להקפיד על התאמת המסגרת לפנים בעת המסירה.

הראו לו שגם אנשים מוכרים ומצליחים מרכיבים משקפיים

אם לסטטיק יש משקפיים וזה לא מפריע לו להיות אחת הדמויות המוכרות והאהודות ביותר על ידי בני נוער וילדים, אין שום סיבה שהילד הקטן שלכם ירגיש שאצלו זה לא ילך. חפשו דוגמאות של אנשים מפורסמים ומצליחים מהארץ ומהעולם ובאמצעותם, נסו לשדר לו שמשקפיים הם לא רק אמצעי ראייה אלא אביזר אופנתי שרבים ומפורסמים מרכיבים אותו בגאווה.

שתפו חברים

עודדו אותו לשתף את החברים בשינוי. הזמינו חבר לבחור מסגרת ביחד איתו, ובכל מקרה הדגישו בפני הילד את חשיבות השיתוף על פני הסתרת המידע אודות השינוי.

זמן למסיבת משקפיים

אם החברים כבר בסביבה, נצלו את ההזדמנות למסיבת משקפיים מטריפה בכיתה, בגן או בבית. רכשו משקפי שמש או משקפי צעצוע לילדים, והזמינו אותם להשתעשע ביחד איתו באווירה שמחה ותומכת.

מסיבת משקפיים (צילום: shutterstock By Bartosz Budrewicz)
נצלו את ההזדמנות למסיבת משקפיים מטריפה|צילום: shutterstock By Bartosz Budrewicz

ספרים

ספרים הם כלי מצוין שבאמצעותו ניתן לשוחח עם הילד על פחדים וחששות, וגם להסביר לו בדרך עקיפה וידידותית כיצד דמויות שונות מתמודדות עם מצבים דומים לשלו. חפשו ספרים שעוסקים בנושא, כמו למשל "המשקפיים של אופיר", הקריאו אותם לילד ושוחחו איתו על כך במהלך הקריאה ולאחריה. לעיתים, יהיה לו קל יותר להתבטא כאשר הסיפור מתייחס לדמות אחרת.

קריאת ספרים (צילום: shutterstock By Evgeny Atamanenko)
כלי מצוין שבאמצעותו ניתן לשוחח עם הילד על פחדים וחששות|צילום: shutterstock By Evgeny Atamanenko

קחו את זה צעד אחר צעד

אם תדחקו בו להתגבר מהר על השינוי ולא תאפשרו לו להתקדם בקצב שלו, סביר להניח שהילד יתקשה להתמודד עם העניין ולא ישתף פעולה. נסו לתמוך בו ככל שתוכלו ואפשרו לו להרכיב את המשקפיים בתחילה לסירוגין בתאום עם האופטומטריסט וכמובן - בהתאם להתקדמות האישית שלו. בנוסף, בקשו מהאופטומטריסט להראות לו את ההבדל בין הראייה עם משקפיים לבין ראייה בלעדיהם. הפעולה תעזור לו להרגיש את האפקט והשינוי שתורמים המשקפיים לראייה שלו.