החלום של כל ילד חובב קריאה הוא לגלות יום אחד את גיבורי הספרים האהובים עליו יוצאים מבין העמודים והמילים לעולם האמיתי. הסופר ינץ לוי (הרפתקאות דוד אריה, סיפורי איש היער, המורה דרורה לא מפלצת, כשסבא אליהו) החליט להגשים את החלום הזה עבור קוראיו ויצא במופע קומי מוזיקלי בשם "הרפתקאות ינץ לוי" ובו כל הדמויות המופלאות מהספרים שכתב עולות על במה אחת ומפתיעות את הקהל ולפעמים גם את ינץ עצמו.
ינץ מספר על ההחלטה לצאת במופע ייחודי זה: "יום אחד הדמויות מהספרים פנו אלי ואמרו לי שהן רוצות לצאת החוצה. לקחתי אותן לגן שעשועים, אבל הן אמרו: מה פתאום? התכוונו החוצה, על הבמה, לפגוש את הקהל. אז התחלתי ליצור את המופע שבו אני פוגש את דוד אריה, סבא אליהו, המורה דרורה ואיש היער."
אתה סופר, איך התקבלה ההחלטה שבנוסף לדמויות גם אתה תעלה על הבמה? לא עלה בך לרגע הרצון ששחקן יגלם את דמותך?
"המופע הוא בעצם המשך של יותר מעשר שנים של מפגשי סופר שקיימתי בבתי ספר, שהפכו למעין מופע סטנד אפ שאני רץ אתו ברחבי הארץ. הופעות בבית ספר הם הכשרה מדהימה עבור כל מי שרוצה להופיע על במה או לחילופין לשרוד בג'ונגל. אחרי שנים רבות כל כך, שבמהלכן גיליתי שאני איש במה, החלטתי להביא לקהל חוויה מלאה יותר שיש בה גם קטעי תיאטרון וגם שירים ויש מפגש חווייתי אתי, עם הדמויות ועם הדרך שבה נולדים סיפורים. המופע שונה לגמרי מהמפגשים כי יש בו סיפורים אחרים, שירים, דמויות וקטעי תיאטרון."
כתיבת ספר זה תהליך בודד. במופע כזה צריך לשתף פעולה עם לא מעט אנשים אחרים. איך הרגשת בכל התהליך הזה?
"את האמת? זה כיף חיים. אחרי כתיבת המופע הייתי שותף לתהליך ההלחנה של השירים ויש לי זכות לעבוד עם שני מוזיקאים מדהימים, רואי לוי וגלעד ויטל מ׳שוטי הנבואה׳. אלה אנשים שמביאים מוזיקליות מופלאה, חוש קצב גרובי ואיזה טירוף שמתאים מאוד לרוח המופע. על הבמה אני מופיע עם האחד והיחיד בן פרי, המוכר מ׳ציפורלה׳. אני מגלם את עצמי, אבל הוא מגלם את כל יתר הדמויות והוא עושה את זה בצורה כל כך וירטואוזית ורעננה שהרבה פעמים הוא מפתיע אותי ואני מוצא את עצמי צוחק בחוסר שליטה. אנחנו עולים למופע עם שני נגנים-מוזיקאים מדהימים, אלון מוטקין שגם עיבד את השירים לבמה, ולירון מיוחס שמתופפת ושרה. שניהם מקצועני-על והם משרים סביבם אווירה כל כך מהנה. אני מרגיש שההנאה של כולנו מוקרנת לקהל."
בחנוכה, אתם מגיעים לבית אבי חי בירושלים והבנתי שהפעם המופיע יהיה קצת שונה.
"נופיע שש פעמים בבית אבי חי. בכל מופע אנחנו מנסים לעשות כל מיני דברים מיוחדים, ובחנוכה בבית אבי חי נעשה בעצם ספיישל חנוכה. בנוסף לדמויות מהספרים אני אפגוש על הבמה את יהודה המכבי, שיגלה מה בדיוק קרה בבית המקדש. אני מבטיח שיהיה מרגש ומצחיק. אנחנו נשיר עם יהודה ועם הקהל מחרוזת שירי חנוכה בעיבוד מיוחד ואני אספר במהלך המופע סיפורים שקשורים לניסים בחיים שלנו, ניסים שלפעמים קל לנו להחמיץ ולא לשים לב אליהם. המופע בירושלים הוא חלק מפעילות שלמה בבית אבי חי שכוללת בית חולים לספרים, בהשראת ספרי ׳כשסבא אליהו היה קטן׳."
בית חולים לספרים? סקרנת. מה זה אומר?
"בכניסה לבית החולים לספרים הילדים יפגשו "רופאי ספרים" בשעת טיפול חירום להצלת ספר. אותם רופאים-שחקנים ימשיכו למיני הצגה, בה ׳רופאי ספרים׳ יציגו מקרים שהגיעו אליהם לטיפול ביניהם: ספרים שמתאוששים מטיול בכל העולם, ספרים ששרדו גני ילדים ועוד. למעשה ספרים מכל מיני סוגים של בלאי - ישנים, קרועים וכל ספר צריך את הטיפול משלו. הילדים יקבלו ספרים ישנים, או כאלו שהביאו איתם מהבית ויעברו עם ההורים תהליך של בדיקת ספר, ימלאו לספר גיליון רפואי להבין את מצבו ואיזה טיפול צריך ואז הם ישפצו את הספר. בהמשך הסדנה כל ילד יקבל ספר לבן שיהפוך להיות ׳הספר הראשון שלי׳ - ואז יעצבו את הכריכה לספר שלהם."
מה התגובה הכי מרגשת שנתקלת בה מילדים שצפו בהופעה? הבן שלי למשל היה בהלם. במשך חמש דקות הוא פשוט הסתכל על דוד אריה ולא האמין שהוא עומד מולו.
"העניין המרכזי הוא להימצא יחד עם כולם במרחב של סיפור, של הקשבה, חוויה, התרגשות וצחוק. אלה רגעי קודש מרגשים, שבהם אנחנו והקהל שוכחים הכול ונמצאים בתוך הסיפור. מאחר שאני פוגש את הקהל אחרי המופעים, אז בכל פעם יש שיחות מרגשות ולפעמים ממש מטלטלות. הורים רבים מספרים איך הספרים שלי הם שהכניסו את הילדים שלהם לעולם הקריאה ואיך הספרים הם בעצם חוויה משפחתית שכולם משתתפים בה. זה תמיד מרגש וממלא אותי תחושת זכות. הסיפורים והספרים יוצרים קרבה מיידית ביני ובין הקוראים, ואנשים חולקים אתי לעתים גם דברים קשים כמו אובדן של ילד או קשיים של ילדים עם צרכים מיוחדים, ואז אני מגלה שסיפור שכתבתי הוא משמעותי מאוד עבורם בדרך שלא העליתי בדעתי. "
חנוכה מהספרים בבית אבי חי: הרפתקאות ינץ לוי ובית חולים לספרים. שלישי-חמישי 26-24 בדצמבר, בסבבים בשעות