ילדים פוחדים וזו עובדה. יש כאלה שפוחדים ממפלצות, יש כאלה שחוששים ממכשפות, ויש כאלה שלא מסוגלים להירדם בלילה בלי שההורה יושב לצידם. אבל השורה התחתונה היא שפחד הוא רגש טבעי שכולנו חווים בחיים, וגם הילדים שלנו אינם חסינים מפניו. עכשיו נשאלת השאלה – מה עושים כשזה קורה?
"לגישה ההורית קיימת השפעה רבה על היכולת של הילד להתמודד עם הבעיה בפועל", מסביר ד"ר יונתן קושניר, פסיכולוג.
"בעוד שגישה קשובה וסבלנית יכולה להעצים את הילד ולסייע לו להתגבר על הפחד, גישה דורשנית ודורסנית יכולה להוביל בדיוק לתוצאה ההפוכה. הורים צריכים להבין שכשילד או ילדה מפחדים ממשהו, הם קודם כל זקוקים להבנה ולאמפתיה שלהם, כי לילד יש קושי אמיתי. הורים שאומרים משפטים כמו 'אתה גדול תתגבר' או 'אל תהיי מפונקת' עלולים לפספס את הצורך הזה, מה שבפועל עלול להקשות מאוד על הילדים, שמצד אחד צריכים להתמודד עם הפחד עצמו, ומצד שני – עם הורה שגורם להם לחוש רגשי אשם על עצם התחושה. צריך לזכור שפחד הוא תחושה מאוד לא נעימה ולא תמיד אפשר לשלוט בו בקלות. האשמת הילד יוצרת אצלו תחושה של תסכול ועלולה לפגוע בביטחון האישי שלו", מסביר ד"ר קושניר.
התמודדות באמצעות חשיפה הדרגתית
אז מה כן כדאי לעשות? "קודם כל כדאי להבין ממה הילד או הילדה מפחדים ומה מקור הפחד. אם הוא פוחד מדמויות דמיוניות כמו מפלצות למשל, חשוב להבין מה גרם לכך – האם ראה סרט שהפחיד אותו? האם חברים בגן דיברו איתו על כך? כשיודעים מהי הסיבה, כבר קל יותר לגשת להתמודד עם הפחד. כדאי להביא בחשבון שגם התזמון משחק פה תפקיד – מומלץ לקיים עם הילד שיחה נעימה ואמפתית לאחר שנרגע ולא ברגע שבו הוא חווה את הפחד".
ד"ר קושניר מסביר שהשלב הבא הוא למצוא ביחד עם הילד דרכים שיסייעו לו להתקרב לפחד מבלי לחוש בו בעוצמה גבוהה מידי, באמצעות חשיפה הדרגתית. "ילד שחושש מכלבים למשל, אפשר לחשוף בהדרגה לנוכחות של כלב, כשמישהו מחזיק אותו בתחילה, ממרחק גדול יחסית עד שירגיש בטחון, ולאט לאט נקרב אותו יותר ויותר בהדרגה לכלב. כך הילד ילמד שהוא מסוגל להתמודד עם הפחד וכי כלבים אינם מסוכנים.
"אם הילד מפחד להירדם לבד מחשש שיפרצו גנבים לחדרו, במקום לומר לו שאין גנבים בעולם ושהכל בסדר ובכלל לבטל את תחושותיו, כדאי לשדר לו שהפחד שלו מובן, אבל גם להסביר שהבית מוגן, שרוב הסיכויים שלא יגיעו גנבים ושאתם שם למקרה הצורך. משפט כמו – 'שמנו לב שקשה לך מאוד להירדם ואנחנו רוצים למצוא ביחד איתך דרכים שיכולות לעזור לך', מעביר בדיוק את המסר הנכון – מצד אחד ההורה קשוב לילד ומוכן להירתם כדי לעזור לו, והוא לא פוסל את החוויה ואת התחושות שעוברות עליו; מצד שני, הוא כן מנסה לכוון אותו להתגבר על הפחד ולהעניק לו את הכלים שיגרמו לו להצליח בכך ובעיקר להאמין ביכולותיו. במקרה כזה, אפשר להציע לילד שההורה יגיע בכל כמה דקות לחדר כדי 'לבדוק אותו', ובהדרגה להאריך את הזמן בין 'הבדיקות'. בצורה כזאת הוא גם לומד להתגבר על הפחד בכוחות עצמו וגם מקבל את העזרה שלה הוא זקוק".
לאחרונה, כתב ד"ר קושניר ביחד עם אחיו ספר חדש לעזרה להורים וילדים להתמודד עם פחדי לילה וקשיי שינה "הגור שלמד להרדם לבד" - ילדים והורים מנצחים את פחדי הלילה. זהו סיפור ילדים שנון, מסקרן ומלא הומור הממחיש כיצד ילדים והוריהם יכולים להתגבר יחד ובקלות על פחדי הלילה וקשיי השינה. מוצגות בספר אסטרטגיות פשוטות המבוססות על עקרונות הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT) אשר גובשו על בסיס ניסיון של שנים בהדרכה וטיפול.
הורים שנוטים לגונן על הילד מידי בגלל פחדים שהם בעצמם חווים, עלולים להחמיר או אף לזרוע אצלו פחדים שכלל לא היו קיימים
ד"ר קושניר מבהיר שמעבר למה שאומרים או עושים, גם לפחדים שמלווים את ההורה יכולה להיות השפעה משמעותית. הורים שנוטים לגונן על הילד מידי בגלל פחדים שהם בעצמם חווים, עלולים להחמיר או אף לזרוע אצלו פחדים שכלל לא היו קיימים. לכן, במקרים שבהם ההורה מרגיש שהפחד האישי שלו משפיע באופן קבוע על הדרך שבה הוא מתמודד עם הפחד של הילדים, יש מקום לשקול ייעוץ אישי.
ומה אם זה לא עוזר?
ד"ר קושניר מציע לנסות לתקשר עם הילד ישירות או באמצעות ספרים שמדברים על פחדים. אם זה לא עוזר, או שהבעיה כרונית ומחמירה, אפשר וכדאי לפנות לאיש מקצוע. "יש ילדים שיותר קל להם 'להשליך' את הפחדים שלהם על דמויות דמיוניות, והספרים מאפשרים לעשות את זה בצורה נפלאה. מעבר לכך, תמיד אפשר להתייעץ עם פסיכולוג קליני שמומחה לטיפול בילדים. בשלב הראשון ההורה יכול לגשת לייעוץ ללא הילד כדי לקבל הכוונה ואם יש צורך גם הילד נכנס לתמונה. לעיתים אפילו מפגש בודד יכול לסייע המון".
"חשוב לזכור שפחד הוא בסך הכל תגובה חיונית להישרדות שלנו כבני אדם. אם לא נפחד ממכוניות בכביש סביר להניח שנחצה אותו מבלי להסתכל לצדדים ונידרס – כלומר יש לפחד תפקיד חשוב מאוד. עם זאת, פחדים 'מוגזמים' ולא סבירים, כפי שגם ילדים יכולים לחוות, עשויים לפגוע באופן משמעותי באיכות החיים כאשר לא מתמודדים איתם בצורה נכונה. לכן חשוב למצוא את הדרכים שיסייעו לילד להתמודד עמם", מסכם ד"ר קושניר.