הרטבת לילה הינה תופעה של איבוד שתן בלתי רצוני בזמן שינה. תופעה זו נחשבת לבעיית ההתפתחות הנפוצה ביותר בקרב ילדים. הציפייה שהילד יפסיק להרטיב באופן ספונטני היא סביב גיל 2-4. עם זאת מהנתונים עולה כי 25% מהילדים בגיל 4 עדיין מרטיבים. בגיל 6 שיעור הילדים עומד על 15%, בגיל 12 - 5% ומגיל 18 ואילך כ- 2% עדיין סובלים מהרטבה במשך הלילה.
"הרטבת לילה נתפסת כבעיה המצריכה טיפול רפואי החל מגיל 5. כלומר ילדים המרטיבים במיטתם לפני גיל זה אינם צריכים לקבל טיפול. לרוב, התופעה תעבור מעצמה ללא התערבות רפואית", מסביר ד"ר רונן רוב, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי הלל יפה. עוד מציין ד"ר רוב מציין כי ההרטבה נפוצה יותר בקרב בנים המהווים כשני שליש מסך כל המרטיבים. בגיל ההתבגרות היחס משתווה בין המינים, ומגיל 17 ומעלה, מעל ל- 70% מהמרטיבים הן בנות.
האם הרטבת לילה אצל ילדים זו תופעה תורשתית?
להרטבת לילה יש בסיס תורשתי מובהק. בקרב כ-75% מכלל המרטיבים, אחד ההורים או האחים הרטיבו גם הם בעברם. קיימים שני סוגי הרטבה: הראשון הוא הרטבת לילה (הסוג הנפוץ), דהיינו הרטבה במהלך השינה המתחלקת לשניים - הרטבה ראשונית כאשר הילד לא נגמל מעולם מטיטולים והרטבה משנית, כאשר לילד יש תקופה של יובש, אבל אז חוזר שוב להרטיב. השני הוא הרטבת יום המתבטאת באיבוד שתן במהלך היום.
מהם הגורמים להרטבת לילה?
להרטבה יכולות להיות מספר סיבות, אך לרוב הסיבה אינה ידועה. ישנם כמה גורמים שעשויים להביא לכדי הרטבה, ביניהם חרדה, גנטיקה, עצירות הגורמת ללחץ, הפרעת קשב וריכוז, עיכוב בהתפתחות שלפוחית השתן, סוכרת, חוסר בהורמון אנטי-דיאורטי (ADH) בגוף במהלך השינה, דום נשימה חסימתי בשינה, פעילות יתר של שלפוחית השתן, התפתחות גופנית איטית יותר, שלפוחית שתן בעלת נפח קטן, בעיות מבניות בדרכי השתן, דלקת בדרכי שתן, שינה עמוקה מאוד ועוד.
כיצד מאבחנים הרטבה אצל ילד?
ילדים רבים עשויים להרטיב מעת לעת. לחלקם עשוי לקחת יותר זמן ללמוד לשלוט בשלפוחית השתן. בנות לרוב, משיגות שליטה בשלפוחית השתן לפני בנים, לכן ניתן לאבחן הרטבה אצל בנות מוקדם יותר מאשר בנים. בנות עשויות להיות מאובחנות כבר בגיל 5, לעומת בנים שלא ניתן לאבחן לפני גיל 6.
איך מטפלים בהרטבת לילה של ילדים?
ברוב המקרים, ההרטבה תחלוף עם הזמן ואין צורך לטפל בה. אם יש צורך בטיפול, ישנן שיטות רבות שיכולות לעזור, לדוגמה שינויים בצריכת הנוזלים - הפחתה בשתייה בשעות מסוימות של היום או בערב, צמצום או מניעה של צריכת קפאין, להעיר את הילד בלילה כדי להטיל שתן, אימון של שלפוחית השתן הכולל תרגילים והטלת שתן לפי לוח זמנים, שימוש בזמזם המזהה רטיבות ומשמיע קול אזעקה במטרה להעיר את הילד להטיל שתן בשירותים וכן טיפול תרופתי שמטרתו לווסת ספיגה חוזרת של מים מן הכליות או הרפיה של שריר שלפוחית השתן.
אז מה ניתן לעשות בכדי לטפל בהרטבת לילה?
"במידה שילדכם מעל גיל 6 ועדיין מרטיב בלילה, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי של אורולוג ילדים ובמידת הצורך, באם מדובר בבעיה רגשית, לפנות ליעוץ פסיכולוגי או טיפול רגשי", ד"ר לדאוי מסכם, "זכרו שילדכם לא יכול לשלוט בבעיה ללא עזרה. אל תנזפו בו או תאשימו אותו, מכיוון שמדובר בתופעה לא רצונית שעלולה לגרום לו לתחושת אשם, מתח רגשי, חרדות, מבוכה וכן הימנעות ממפגשים חברתיים, כגון שינה אצל חבר או חברה וכן יציאה לטיולים".