ביום הזיכרון ילדים רבים שומעים את המושג מוות כחלק מתכנית הלימודים ובתכניות הטלוויזיה. הם עומדים בצפירה וקולטים את תחושת העצב, אך האם הם באמת מבינים מה קורה? "ילד לא חי בסביבה סטרילית: הוא שומע דברים בגן, בבית הספר ובתכניות הטלוויזיה והוא יודע שחיילים מתים על הגנת המדינה", מסבירה ענת זפרני, מנחת קבוצות הורים. "מגיל שש המושג מוות מאוד מאיים מבחינתם. מדובר בגיל שבו ילדים עלולים לחזור להרטיב, רוצים להיות עם אמא, ואז יום הזיכרון מציף חרדות אחרות".
איך להתמודד ביום זה מול הילדים בצורה הטובה ביותר?
• לא לזייף: אל תמציאו תשובות שאתם לא מאמינים בהם. למשל, הורה אתאיסט שיגיד לילד ש"הכל מאלוהים" - הילד ירגיש בזיוף.
• שמרו על רוגע: בעיקר אם אתם נוטים לפתח חרדות ולדאוג יותר מדי, שמרו על קור רוח והקפידו לא להעביר לילד מתח. חשוב לא להוסיף פרטים לא רלוונטיים; הקשיבו למה שהילד שואל וענו בדיוק על השאלה. מותר גם להגיד - "אני לא יודע".
• העברת מסר: חשוב להדגיש את עניין ההנצחה, הטקסים, השירים והסיפורים: לומר שאנחנו לא שוכחים, שאנחנו חלק מהמדינה ושלאדם יש משמעות. הנצחה זה אומר נצח - הילד יכול להיאחז בו לעומת המילה מוות שנותנת תחושה של ריקנות.
• מעקב: אם מדובר בילד רגיש במיוחד, שימו לב שהוא לא עובר זעזוע עם הפנמת הדברים; במידה והוא נשאר במצב רוח מדוכדך במשך שלושה שבועות ויותר - כדאי לפנות לאיש מקצוע כדי לקבל טיפים איך להיחלץ מהמצב.
האם גם אני איהרג בצבא?
ענת זפרני והפסיכולוגית ד"ר עדנה כצנלסון, מגישות תשובות מומלצות לילדים:
מה זה יום הזיכרון?
יום הזיכרון הוא היום שבו אנחנו זוכרים את כל החיילים שנהרגו כדי שתהיה לנו מדינה. חלק מהמלחמה שלנו היא לא עם חיילים אחרים אלא עם אנשים שרצו לפגוע בנו ושמו פצצות באוטובוסים ובמסעדות, וגם את האנשים שנהרגו מאותן פצצות אנחנו זוכרים ביום הזה.
מה זה צבא ולמה הוא נחוץ?
צבא זה ארגון גדול שמתגייסים אליו אחרי שמסיימים את התיכון, בגיל 18 והתפקיד שלו הוא לשמור על המדינה. יש חיילים שנלחמים ויש כאלה שעובדים במשרדים. את הצבא צריך בדיוק כמו את המשטרה: כדי לשמור עלינו.
כל מי שחי בישראל, מגיע תורו ללכת לצבא. אבל בצבא יש הרבה תפקידים: יש חיילים שנלחמים באויבים, ויש חיילים שעוזרים להם: נותנים להם אוכל, מכבסים להם את הבגדים, בונים להם בתים, מחברים להם קווי טלפון, מכינים עבורם תוכניות במחשב ועושים עבודות דומות לאלו שעושים אנשים שאינם בצבא, כמו הורים של ילדים שאתה מכיר. יש לך עוד הרבה זמן עד שתלך לצבא.
האם כשאהיה גדול גם אני איהרג בצבא?
רוב האנשים שהולכים לצבא - לא נהרגים. הם חוזרים למשפחות שלהם ולחברים שלהם. יש מעטים שנהרגים. כל אחד בוחר את התפקיד שמתאים לו - יש כאלו שרוצים תפקידים מסוכנים יותר, ומי שלא רוצה יכול לבחור תפקיד לא מסוכן, כמו לעבוד ליד מחשב, להכין לחיילים את מה שהם צריכים ולהיות במקומות פחות מסוכנים. אם לא תרצה להיות לוחם, אתה לא חייב.
מה זה מלחמה?
מלחמה זה כששני עמים רוצים את אותה מדינה ורבים על השטח של המדינה. אנחנו, בעזרת הצבא, שומרים על המדינה שתהיה שלנו והם מנסים לקחת אותה מאיתנו.
למה בבוקר אנחנו עצובים ובערב שמחים?
אנחנו עצובים על החיילים שאינם בחיים וחושבים עליהם, אבל גם שמחים שיש לנו מדינה שאנחנו אוהבים לחיות בה. אנחנו מקדישים את היום לזכור את החיילים שנפלו ובערב, כשמתקרב יום חדש, אנחנו מתחילים לשמוח שיש לנו מדינה. גם החיילים שנפלו לא היו רוצים שנהיה תמיד עצובים, וגם אתה לא מוכרח להיות עצוב. מספיק שתזכור שהיו חיילים שנלחמו בשבילנו והגנו עלינו.
למה לובשים חולצה לבנה לגן (או לבית הספר)?
חולצה לבנה היא סימן שזהו לא יום כמו כל הימים. שזה יום מיוחד. אנחנו לובשים חולצה לבנה גם בפסח וגם בראש השנה כי אלו ימים מיוחדים.
>> "אבא הלך להציל את העולם": מכתב לאבא שלא יחזרו
הורים - כל מה שצריך לדעת