זה קרה מהר משחשבתם: הילד או הילדה גדלו והגיע הזמן לרשום אותם לבית הספר. לאירוע המרגש הזה נלוות שאלות רבות: האם השכונה בה אתם מתגוררים מציעה מוסדות חינוך הולמים? האם יש יותר מבית ספר אחד? האם הוא טוב? והאם יש לכם אפשרות בחירה?
בערים רבות נהוגה מדיניות רישום סגורה, המשייכת את הילדים לבתי הספר בהתאם למקום מגוריהם בעיר - ומותירה הורים רבים בלי מרחב תמרון. למרות שבמרחק רחוב אחד או שניים נמצא בית ספר מצוין, הם נאלצים לרשום את ילדיהם לבתי ספר נמוכים בדירוג. בדיקה מיוחדת שערך אתר מדלן, המתבססת על מדד מדלן לחינוך, מוכיחה כמה נפוצה התופעה – וכמה גדולים יכולים להיות הפערים בין בתי ספר סמוכים.
עוד ב-mako הורים:
>> בתי הספר היסודיים הכי טובים בישראל
>> 20 התיכונים הטובים ביותר בישראל
נתחיל בתל אביב. בית ספר תל נורדוי בשכונת לב העיר, למשל, הסתפק בציון 30 במדד מדלן לחינוך - הרבה פחות מהממוצע הארצי העומד על 50. לא רחוק ממנו נמצאים בית הספר גבריאלי המבוקש, שזכה לציון 97 ובעשור האחרון עמד על דירוג 100, ובית ספר בלפור עם ציון 93.
"בית הספר שלנו היה לא יציב מבחינת מנהלים, מספר אב שילדיו רשומים לבית הספר תל נורדוי. "בשלוש השנים האחרונות הוחלפו שלושה מנהלים ורק המנהלת האחרונה הצליחה למגר את האלימות לחלוטין. השנה האחרונה הייתה מצוינת, אחרי מקרי אלימות מאוד קשים בשנים הקודמות".
אם תהיתם, ההבדלים במחירי הנדל"ן בין האזורים זניחים: דירת ארבעה חדרים עולה 4.1 מיליון שקלים בממוצע גם בלב תל אביב וגם בצפון הישן. בדירות שלושה חדרים, הפער קטן מאוד לטובת לב תל אביב, עם 3.2 מיליון שקלים לעומת 3.1 מיליון שקלים לדירה דומה בצפון הישן.
"יש הורים שמוכנים לנסוע בבוקר והעבירו את הילדים לבתי ספר נחשבים יותר", מספר אב שבנו לומד בתל נורדוי. "יש כאלה שגרים בשכירות וגמישים יותר במעברי דירה. יצא לי להיתקל בהורים שמייצרים חוזי שכירות פיקטיביים. יש כאלה שמעבירים על שמם חשבון ארנונה של חבר כדי לעבור בית ספר. אבל לרוב אלה הורים בהורות משותפת או זוגות גרושים, שבודקים למי מההורים יש כתובת שמשויכת לבית ספר טוב יותר ורושמים את הילדים בהתאם".
תופעה דומה ניתן למצוא גם במזרח העיר תל אביב. בית הספר היסודי בנחלת יצחק קיבל ציון 83, אך הילדים מהשכונות הסמוכות ביצרון ורמת ישראל רשומים לבית הספר דור בלוך - שנמצא מתחת לממוצע הארצי עם ציון 40. ביצרון היא שכונה מבוקשת בתל אביב: מחירי הנכסים בה עלו ב-150% בעשור האחרון, והיא יקרה יותר בהשוואה לנחלת יצחק, עם 3.11 מיליון שקל בממוצע לדירת 4 חדרים, לעומת 2.6 מיליון שקלים בנחלת יצחק.
לא רק שלושה חדרים ומעלית
עד כמה החינוך חשוב למי שמחפש דירה חדשה? "מדד החינוך הוא אחד הנתונים המובילים בחיפושים במדלן, כי מערכת החינוך משפיעה מאוד על הצביון של השכונה", מסביר איתן זינגר, מנכ"ל מדלן ישראל. "רוכשי הדירות לא מסתפקים בסינון המוכר של מספר חדרים, מעלית וחניה. הם מחפשים דירה שתתאים לשלב בו הם נמצאים בחיים. אם הם רווקים הם מחפשים מקומות בילוי, ואם הם מתחילים משפחה – הם מחפשים מערכת חינוך איכותית.
"היום, עם החשיפה של נתוני המיצ"ב, שכוללים גם מידע על האלימות בבתי הספר ושביעות הרצון של מורים ותלמידים, אנחנו מצליחים להציג לרוכשים עוד ועוד מידע על הדירה שהם קונים. כמו שעל אריזת מזון מופיעים כל הערכים התזונתיים, אנחנו מצרפים לכל דירה את הערכים הנדל"ניים שלה".
תופעת ההבדלים הקיצוניים בין בתי ספר סמוכים חוצה ערים ויישובים - הרחק מגבולות תל אביב. בין שדרות ירושלים בלוד מפרידות בין שתי שכונות: לוד הצעירה ובן גוריון במזרח, ונווה זית וחיסכון ג' במערב. ילדים שגרים בצד המערבי של שדרות ירושלים לומדים בבית הספר הראל שקיבל 63 במדד החינוך של מדלן. לעומתם, אלה שגרים בצד המזרחי נשלחים לבית הספר מעפילים שזכה בציון 39 בלבד. גם כאן, הפער בין מחירי הדירות לא משמעותי: 1.17 מיליון שקל לדירה בשכונות המזרחיות לשדרות ירושלים, לעומת 1.3 מיליון במערב.
גם בשכונת קרית ים ג' בקרית ים עולה תמונה מעניינת: אזורי הרישום בה חולקו בצורה ייחודית וכמעט אקראית. באחדים מרחובות השכונה, כמו שבטי ישראל, השופטים ודוד המלך, הבתים במספרים האי זוגיים משויכים לבית הספר אמירים שזכה בציון 50 – ואילו הבתים במספרים הזוגיים נשלחים לבית הספר אלמוגים, שזכה בציון 93 המצוין.
חיפה. הפער במחירי הדירות בין שכונת רמת בגין לשכונות גבעת דאונס ורמת גולדה לא קטן: דירת 4 חדרים ממוצעת עולה כ-1.57 מיליון שקל ברמת בגין, לעומת 1.38 מיליון באחרות. אבל הפער בחינוך מהותי: בעוד שילדי רמת בגין נהנים מבית ספר נופים שמדורג בציון 100, בגבעת דאונס ורמת גולדה הסמוכה הולכים לבית ספר איינשטיין שציונו 40.
ילדי שכונת רסקו בחולון מתפצלים בין שלושה בתי ספר יסודיים, ואפילו רחוב מוהילבר עצמו, שאינו ארוך באופן מיוחד, נחלק בין שלושה בתי ספר. הילדים המתגוררים בצפון מזרח העיר משויכים לבית הספר הטוב ביותר בשכונה, שזכה בציון 87; בחלק הדרום מזרחי רמת החינוך יורדת ל-73 ובחלק המערבי נמצא בין הספר עם הדירוג הנמוך ביותר – 23.
שכונה ב' בבאר שבע מוקפת בחמש שכונות שסובלות ממערכת חינוך ברמה נמוכה משמעותית. ילדי שכונה ב' לומדים בבית הספר נתיבי יורם שמדורג 70 במדד החינוך של מדלן, ציון גבוה בהרבה מבתי הספר בשכונות הסמוכות, שנעים בין 13 עד 27 בלבד. כאן ניתן לראות פער משמעותי במיוחד במחירי הדיור: דירת ארבעה חדרים עולה 1.307 מיליון שקל בממוצע בשכונה ב', לעומת 800-815 אלף שקל בשכונות הסמוכות.
בעיר נס ציונה ישנם 11 בתי ספר יסודיים בסך הכל; רובם מדורגים מעל מהמוצע הארצי, אך הפער בין מרכז העיר למערבה נותר משמעותי. ילדי שכונת סלע ופסגת סלע לומדים בבית ספר ראשונים שזכה לציון 43. אלא שבשכונת ארגמן הסמוכה, הילדים לומדים בבית הספר ארגמן שציונו 90 – ונמצא במרחק שלוש דקות נסיעה לבד. בשכונה הצמודה לסלע מצפון – שכונת הדרי סמל, הילדים לומדים בבית הספר שקד שזכה גם הוא בציון 90, ומרוחק כ-850 מטרים בלבד מבית הספר ראשונים.
חשוב לציין שישנן ערים שנוהגות אחרת. לעתים ניתן למצוא מדיניות רישום פתוחה, המאפשרת להורים לבחור בין כל בתי הספר בעיר, או מדיניות רישום פתוחה חלקית, המאפשרת בחירה מצומצמת יותר בין כמה בתי ספר. אבל בערים שמחילות מדיניות רישום סגורה, כזו שבה להורים אין בחירה – נוצר מתח בין בתי הספר וההורים שדורש פתרונות יצירתיים.