כחלק מהחזרה לשגרה פרסם משרד הרווחה מתווה המתיר 17 פעוטות בכיתה, אך בניגוד לגני העירייה בהם חילקו את הילדים לשתי קבוצות – במעונות היום המפוקחים רק 17 ילדים יחזרו ללימודים, כשהיתר ישארו בבית. לאור המתווה, הורים פנו לשר העבודה והרווחה אופיר אקוניס ולראשי המעונות המפוקחים בבקשה לתגובה לפני עתירה לערכאות משפטיות, ויפגינו היום בשעה 17:00 בשדרות רוטשילד.
במכתב שנשלח מטעם ההורים, נכתב כי הם מבקשים "לזעוק את זעקת ההגינות בשם ילדיהם, פעוטות רכים, המשתייכים למעונות היום המפוקחים. על פי הסדר שפרסם משרד העבודה והרווחה, בימים הקרובים הם ייאלצו להישאר בבתיהם עד להודעה חדשה, בעוד חבריהם למעונות ישובו למעונות כרגיל. מטבע הדברים, גם מרשינו ייאלצו להישאר בבתיהם על מנת לטפל בפעוטות, ולא יוכלו לשוב לעבודתם. ברור כי להרקחת פעוטות אלה, בני 0 עד 3 שנים, מהמסגרות החינוכיות והחברתיות שלהם עלולה להיות השפעה שלילית ארוכת טווח על התפתחותם".
ההחלטה מתבססת על נוהל "סדר קבלת ילדים", שמפרט קריטריונים שונים לקבלת הילדים למעונות יום. כך מתחשבים המעונות ברמת ההכנסה לנפש של משפחת הפעוט, ומתעדפים ילדים למשפחות חד הוריות, ילדים בסיכון וילדים לאמהות עובדות ולומדות. "כל הפעוטות שבמעונות היום המפוקחים עונים על קריטריונים אלה, ולכן התקבלו למעון מלכתחילה", כתבו מייצגיהם של ההורים במכתב. "למעשה, המעונות המפוקחים כרגע מבצעים מעין קיטלוג או דירוג פנימי בין הפעוטות".
עוד צוין במכתב כי הקריטריונים עליהם נסמכים המעונות מבוססים על נתונים לא מעודכנים. זאת מאחר שארגוני המעונות לא ביצעו ריענון של הנתונים שברשותם, שהתקבלו בעת קבלת הפעוטות לגן. כך, בני זוג שפוטרו בעקבות הנגיף נחשבים עדיין כבני זוג עובדים. בהמשך, בני זוג שלא שינו את הסטטוס בתעודת הזהות נחשבים עדיין למשפחה חד-הורית, ובני זוג שהתגרשו נחשבים כזוג נשוי.
בהמשך הוצעו פתרונות כמו ביצוע "רוטציה" בין הפעוטות, הכשרת מבנים נוספים ופתיחת כיתות נוספות במבנים הקיימים. ההורים דורשים מענה תוך 72 שעות, ומאיימים לפנות לערכאות משפטיות.
"אף אחד לא באמת יודע מה הקריטריונים"
במעונות היום נמצאים בין 30 ל-40 פעוטות בכיתה, כך שהמתווה צפוי להשאיר כ-50,000 פעוטות ללא מסגרת. "החלטת מנכ"ל משרד העבודה והרווחה, לפיה מכל מעון יחזרו רק 17 פעוטות ויתר הפעוטות ישארו בבתיהם ומבודדים בבתיהם היא החליטה קשה ומפלה", אמר עו"ד אוהד רוזן ממשרד קלעי, רוזן ושות' המייצג את ההורים. "ההחלטה הזו פוגעת בעיקר בפעוטות, בלי כל סיבה ובלי כל הצדקה".
מרב צרי מתל אביב, אם לילדה בת שלוש שלא התקבלה חזרה לגן ויצו, תוקפת את התנהלות הממשלה והמעונות בשיחה עם mako הורים. "מעונות היום, כמו ויצ"ו, מנסים לפתור בעיות כלכליות על הגב שלנו. ויצ"ו הוקמה כדי לתת מענה לילדים שהאימהות שלהם עובדות. פתאום אחרי שהתקבלו וכבר התחילה השנה, יש ועדת קבלה חדשה. אף אחד לא באמת יודע מה הקריטריונים ובסופו של דבר ילדים נזרקו החוצה".
לדבריה, ההורים התאחדו ושלחו את המכתב כדי להילחם על זכויותיהם. "אתמול קפצתי עם הבת שלי לקניון והיום פתחו את הפארקים, אבל הגנים יגרמו להפצת הקורונה? זה בהחלט לא הוגן. הבת שלי בת 3 והילדים בגן העירייה גדולים ממנה בחצי שנה בסך הכל, והם הולכים לגן רגיל. יש עוד חמישים אלף ילדים ולדעתי לכולם מגיע לחזור לגן. לכולם מצאו פתרון, אני לא מבינה למה לנו לא".
ילדיה של נועה גדות, בת 36 מתל אביב, אמנם חזרו למסגרות כרגיל, אך היא לא יכלה לעמוד מנגד כשהבחינה בזעקת ההורים. לכן היא הקימה קבוצת ווטסאפ וקבוצת פייסבוק בה חברים מאות משתתפים. "הקמתי את הקבוצה כי כעסתי על ההתנהלות. משגעים את ההורים וממש לא עובדים מסודר, אין שום תוכנית ובעיקר הרבה כאוס ובלאגן.
"אנחנו מתעסקים עם ילדים אבל זה מתנהל בצורה של משחקים. רציתי לקחת את זה צעד אחד קדימה. די מיד הצטרפו הרבה אנשים ולמרות שאני לא בצרה, הילדים שלי מסודרים, הרגשתי שאני חייבת להקים קול זעקה. אני זועמת ומדמיינת שהילדים שלי לא מתקבלים לגן ואני לא יכולה להיות רגועה".