איש לא יודע מה תעשה הקורונה לדור הילדים שגדל לתוכה. התשובות לכך, מבחינה גופנית, נפשית ורגשית, עוד יבואו וילוו בשלל מחקרים, אבל ישנן תופעות לוואי, השפעות יד-שניה של המגיפה העולמית, שאנחנו כבר רואים, ממש עכשיו, מתחת לאף, וכדאי לתת עליהן את הדעת ללא דיחוי. מחקר חדש המתפרסם בכתב העת לפסיכיאטריה BCM חושף כי ילדים רבים מפגינים תסמינים של מחשבות אובססיביות קומפולסיביות בתקופה הנוכחית.

הפרעה טורדנית כפייתית היא דבר שאוכלוסיה גדולה מתמודדת איתו, ועשוי לפגום משמעותית באיכות החיים ולהוביל לחרדה ודיכאון קשים. המחקר החדש חושף כי הקורונה עשויה להיות זרז וקטליזטור לתוך ה-OCD, גם במבוגרים וגם בילדים. "להפרעה הזו יש המון ביטויים קליניים," מסבירה החוקרת הראשית, ג׳ודית ניסן מאוניברסיטת אארתוס הדנית. "חשוב שנבחן כיצד משבר עצום כמו הקורונה משפיע עליה, על התפתחותה ועל האינטנסיביות שלה."

ילד רציני (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
עשוי לפגום משמעותית באיכות החיים ולהוביל לחרדה ודיכאון קשים|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

במסגרת המחקר מילאו שתי קבוצות של כ-50 ילדים ובני נוער שאלונים, קבוצה אחת היתה של מאובחנים ב-OCD, המטופלים במרכז פסיכיאטרי לילדים ונוער, כולם היו בקשר בתקופת המגיפה עם רופאים, והקבוצה השניה היו ילדים שהתעורר לגביהם חשש ל-OCD דרך מערכת החינוך הדנית. "החוויה שלהם עם ההפרעה היתה דומה, התסמינים שלהם, של חרדה ודיכאון, החריפות מאז הקורונה. ההחמרה הזו הורגשה באופן משמעותי יותר אצל אלה שאובחנו דרך המערכת ולא טופלו."

בקבוצה הראשונה, המטופלת באופן רציף, כמחצית מהילדים הצביעו על החמרה בחרדות וגם בדיכאון בתקופת הקורונה, שליש מאלה סבלו מיותר חרדה ושליש מיותר דיכאון. בקבוצה השנייה, 73 אחוז מהילדים הצביעו על החמרה בסימפטומים, כמחציתם דיווחו על יותר חרדה, והמחצית השנייה על יותר דיכאון. הילדים שאובחנו בגיל מוקדם יותר היו אלה שהקורונה החמירה עבורם את הסימפטומים באופן הקיצוני ביותר.

החוקרים מאמינים שהקורונה, עם הג׳רמופוביה, הריחוק ושטיפת הידיים האינטנסיבית, היא קרקע פוריה לטיפוח החרדות הללו. "המשבר עוד איתנו. עבור ילדים שסובלים גם ככה מקשיים בתחומים הללו, העיסוק הקבוע במדיה, בחדשות, בחברה, במחלות, במוות ובאובדן עלול להיות מזיק, זוהי אוכלוסיה חלשה ורגישה שיש לשים אליה לב," מסכמים החוקרים.