למרות שהורים רבים היום (א') שלחו סוף-סוף את ילדיהם אל בתי הספר, הם מתוסכלים מהעובדה שלחופשה נוסף עוד יום בגלל שושן פורים. האם מדובר בשינוי שנעשה ברגע האחרון? במשרד החינוך ובהסתדרות המורים מכחישים.
השנה אנו חוגגים פורים משולש, דבר שקורה אחת לכמה שנים. פורים נחגג במשך שלושה ימים, והשנה היום השלישי של פורים – ט"ו באדר, נופל על יום שבת. לכן בפורים משולש ניתן יום חופש נוסף.
"פורים משולש הוא לא חג בכל מדינת ישראל אלא רק בערי חומה – ירושלים ועכו. זה תמוה שמדובר ביום חופש בכלל, אבל מה שיותר מרגיז הוא שלפני כשבוע וחצי גילינו על זה ביחד עם הגננות", אומרת סיגל שפיץ טולדנו, יו"ר ועד הגנים בהנהגת ההורים הארצית. "ב-1 בספטמבר, יום החופש הזה כלל לא הופיע ולא ידענו עליו מראש. בתחילת ספטמבר הגננות בכל הארץ חילקו את לוח ימי החופשה, ולא נרשם שם שביום ראשון יש חופש. זו לא טעות מקרית. בנוסף, משרד החינוך הדפיס לצוותים החינוכיים לוחות שנה לתלייה, וגם שם לא צוין יום ראשון כיום חופש. הגננות גילו זאת רק לפני כשבוע וחצי ועדכנו את ההורים, שלהם, במיוחד בתקופה הנוכחית, קשה להתארגן ולהודיע למעסיקים על עוד יום חופש. על אחת כמה וכמה כשמדובר בהתראה שניתנה לנו 10 ימים לפני".
משרד החינוך טוען שהחופשה בראשון נקבעה עוד לפני תחילת שנת הלימודים. שפיץ טולדנו לא מקבלת את הטענה הזאת, ומוסיפה שגם אם היא נכונה, ראוי היה לוותר על יום החופשה לאחר חודשיים של סגר. "היינו מצפים מהצוותים החינוכיים להכריז שצריך לעבוד, כי חוץ מהעובדה שלהורים קשה, גם הילדים זקוקים למסגרת".
אבל זו לא הסוגיה היחידה שמטרידה את שפיץ טולדנו. ביום רביעי, ילדי בתי הספר בישראל יגיעו בתחפושות. לגנים, לעומת זאת, יש את הזכות לבחור באיזה יום הילדים יגיעו מחופשים. רוב הגננות בוחרות ביום רביעי, אך יש גננות שבוחרות בהתאם ליום החופשה שלהן. יום הלימודים מסתיים ביום זה בשעה 12:00.
"לא ברור מה הסיבה לקביעה הזו. לסיים ב-12 פירושו יום חופש נוסף שעל ההורים לקחת. מי יכול לעבוד עד 11? כשיש שני ילדים במשפחה במסגרות החינוך וכל גננת בוחרת ביום אחר, מדובר בעוד שני ימי חופשה שנכפים על ההורים. לאחרונה, גילינו שבהסכם הקיבוצי האחרון עם המורים מ-2013, כתוב במפורש בסעיף 7 שקיצור הלימודים ביום התחפושות מבוטל. הם מתעלמים מזה ולא פועלים בהתאם להסכמים. זה תמיד היה כך בשנים האחרונות, וזה תמיד יצר בעיות, פשוט לא עלינו על זה בעבר. פנינו בעניין לשר החינוך בשבוע שעבר והוא לא התייחס לפנייתנו".
"עכשיו הזמן למסגרת"
לא רק הנציגים הרשמיים של ההורים זועמים. גם מי שצריך למצוא פתרונות לילדיו כעת לא מבין את ההיגיון מאחורי המהלך.
"אני בשוק שמאריכים את החופשה. הילדים כבר מחורפנים בבתים", אומרת טלי פסקרו מקריית עקרון (43), עובדת מדינה, ואימא ל-4 ילדים בגילי 7.5, 8.5, 10.5, ו-12.5. "אנחנו גרים ביישוב אדום וגם אין כוונה להחזיר אותם כרגע. זה באמת המינימום שאפשר לעשות כדי לשמור להם טיפת יציבות בתקופה הנוראית הזו. לא פוגשים חברים, לא באמת לומדים. למה להאריך? אף שנה לא מאריכים אין שום היגיון עכשיו. להיפך. דווקא עכשיו יותר מתמיד, אני מצפה שילמדו כמה שיותר. כמובן עם תגמול למורים. כרגע הילדים ממשיכים ללמוד בזום, וגם ככה חוגגים פורים בזום, אז לפחות היו ממשיכים ללמוד ככה גם ביום ראשון, עכשיו גם את זה אין לנו".
ליאורה שרוני מכרמיאל, אימא לשלושה, בני 5.5, 9, ו-11, כלל לא מבינה את הצורך בחופשת פורים השנה. "במיוחד שהחג יוצא בששי שבת. זה לא חג דתי, הילדים אוהבים להתחפש ולהיות בחברותא וזה הכי נכון להם להיות בגן ובבית הספר, ולא להיות מחוץ למסגרת במיוחד אחרי כל הסגרים שעברנו. משרד החינוך לא מותאם בשום דרך למשק הישראלי. אנחנו המדינה היחידה שיש לה כל כך הרבה חגים. יש כאן משפחות עם שני הורים שעובדים במשרות מלאות, וקיים חוסר התאמה מוחלט בין חופשות הילדים לבין ימי העבודה של ההורים. חוסר ההתאמה לא משתנה במשך דורות. לא משנה איזו ממשלה מכהנת, אף אחד לא לוקח את היוזמה להחליט ולהורות על שינוי החופשות, ימי לימוד ארוכים ועוד הרבה שינויים שצריכים להיעשות במערכת".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "בניגוד לטענות, לא מדובר ביום חופש נוסף, אלא בשלושה ימי חופשה, בדיוק כפי שהיה בשנים הקודמות. כזכור, לוח החופשות פורסם עוד טרם פתיחת שנת הלימודים".
מהסתדרות המורים נמסר: "פורים משולש חל כאשר ט"ו באדר נופל על יום שבת, נהוג להעביר את החג ליום ראשון שאחריו. ועדה רשמית של משרד החינוך קובעת מדי שנה את לוח החופשות במערכת החינוך, והיא פרסמה כבר לפני כשנה את לוח החופשות לשנת תשפ"א. הסתדרות המורים, בראשות יפה בן דויד, תמשיך לדאוג לזכויותיהם של ציבור עובדי ההוראה בישראל".