"בתי סורבה להיכנס לגן כי היא אתיופית", אומרת ספי בלילין מקרית גת, אמא לילדה בת שלוש בשיחה עם mako. "מדינת ישראל היא מדינה גזענית".
לפני שלושה חודשים עברו ספי ומשפחה לעיר הדרומית מראשון לציון. ספי עדיין עובדת במרכז, ונוסעת לשם מדי יום. כשהביאה את בתה לגן החדש, היא לא שמה לב שיש שתי כניסות.
"נכנסתי איפה שהיה פתוח. הגן היה נראה מרשים ומטופח. הקטנה שלי התלהבה וישר התחברה למקום. אך לא עברו כמה דקות, הגננת ניגשת אלי ואמרה שאבדוק אם הבת שלי בכלל רשומה בגן. הסתבר שהילדה שלי לא מופיעה ברשימה. הגננת אמרה שאולי היא רשומה בגן השני ולא הבנתי עד שנפל לי האסימון".
בלילין גילתה שיש שני גנים סמוכים. בגן השני היו רק ילדים להורים שעלו מאתיופיה. "כואב לי שהקטנים האלה חווים גזענות מגיל קטן. מדובר בילדים קטנים שלא עשו שום דבר רע לאף אחד. הם לא צריכים להרגיש שונים מאחרים", אומרת בלילין בכאב.
הסיפור התפרסם לראשונה על ידי נופר משה בכאן 11. לדברי בלילין, התברר לה שבקרית גת יש ארבעה גנים מופרדים לעולי אתיופיה בלבד. "לא רציתי לפסול את הגן על המקום אז חיכיתי לראות עם עוד ילדים מצטרפים. נגשתי לגננת לשאול מה קורה, אם זה בנפרד והגננת אומרת לי שכן. הגנים לצערי מחולקים לפי צבע עורם של הקטנים שלא עשו שום דבר רע בחיים. בגלל הצבע העור שלהם הם לא יכולים להתערבב אם ילדים אחרים. אני לא מבינה למה הם צריכים להרגיש שונים מאחרים. לעשות גן בנפרד זה עבר את כל הגבולות".
בלילין החליטה להחזיר את בתה הביתה. לדבריה, היא לא מוכנה שהיא תופרד מילדים אחרים בגלל צבע עורה. מדי בוקר היא מגיעה לעירייה ומנסה לשנות את השיבוץ של בתה, אך בינתיים ללא הועיל.
"אמרו לי בעירייה שאני גזענית אחרי שבאתי וערערתי, אבל אין לי ברירה אחרת אני חייבת לדאוג לבת שלי. הלכתי לעירייה לדרוש גן אחר. אבל לצערי נותנים לי גנים מאוד רחוקים שאין להם הסעות ואין באפשרותי להגיע אליהם".
>> להיות יהודי זה לא רק ללבנים
בעיריית קרית גת דחו את הטענות של בלילין: "הרישום לגני הילדים בוצע באופן ממוחשב על פי אזור גאוגרפי ועל פי בקשות ההורים והעדפותיהם לגנים ממלכתיים וממלכתיים -דתיים. להורי ילדים אשר שובצו בגנים הללו הוצעו גני ילדים נוספים מרוחקים מאזור מגוריהם והם סירבו ודרשו גנים בקרבת מקום מגוריהם. כמו כן דרשו ההורים גנים מהזרם הממ"ד. באופן טבעי ביקשו ההורים להירשם לגנים הסמוכים לאזור מגוריהם, יצוין כי בגנים הללו פועלות מסגרות יום לימוד תוספתיות במחיר מסובסד. ניסינו ככל יכולתנו להיענות לבקשות ההורים והעדפותיהם.
"אנו דוחים מכל וכל כל טענה כאילו שובצו ילדים לגנים שלא ע"פי הקריטריונים שלעיל. מרכז מריאן לגיל הרך בקריית גת, זוכה פרס רה"מ למצוינות בניהול ובעל תקני ISO בינ"ל ימשיך לפעול ולקיים בעיר קרית גת מערך חינוך וניהול גני ילדים ומעונות יום מצוין ואיכותי כשטובת הילדים ובני משפחותיהם ורק היא עומדת לנגד עינינו".
תגובת משרד החינוך: היעדר שילוב של תלמידים יוצאי אתיופיה עם כלל האוכלוסייה הוא מעשה לא חינוכי, ולחלוטין לא עולה בקנה אחד עם ערכי משרד החינוך. המשרד מיישם מדיניות ברורה בנושא, מדיניות שמשלבת את אוכלוסיית יוצאי אתיופיה עם כלל התלמידים - בכל מסגרות החינוך. המשרד מיישם השנה, כמשימה לאומית מהמדרגה הראשונה, תהליכים לחיזוק תחושת השייכות של תלמידים יוצאי אתיופיה, ולטיפול שורש בכל תופעת ניכור, הדרה או גזענות. לאור הפרסום, מנהל מחוז דרום זימן את נציגי העירייה לישיבה דחופה בנושא, וכמו כן נשלח לעירייה מכתב שבו הובהרה עמדת משרד החינוך בנושא חשוב זה.