זה שהילדים שלנו נחשפים לתכנים מיניים - אנחנו יודעים. זה שגיל קיום יחסי המין בירידה - כבר שמענו. אבל לא דמיינו שאלפי ילדות בנות 11 כל כך עמוק בעסק, שהן משתמשות באופן קבוע בגלולות למניעת הריון. לפי המכון הלאומי לחקר הבריאות באנגליה, בשנה האחרונה חלה עליה משמעותית במספר הנערות הבריטיות שפנו לגניקולוגים בכדי לקבל אמצעי מניעה.
על פי הנתונים, אחת מכל 3,000 ילדות בנות 11, ואחת מכל 300 ילדות בנות 12, קנו בשנה האחרונה גלולות למניעת הריון. חישוב מהיר מראה שמדובר בכאלף ילדות מתחת לגיל 13 שמשתמשות בגלולות - עלייה של פי חמש תוך עשר שנים. בנוסף, עוד כ-200 ילדות משתמשות באמצעי מניעה ארוכי טווח, כמו זריקות הורמונאליות. רבות מהילדות האלה נוטלות את הגלולות ללא ידיעת הוריהם, משום שעל פי חוק סודיות המטופל, להורים אין זכות לקבל מידע זה.
אם הספקתם לשכוח, לפני כשנה נולדה באנגליה תינוקת לילד בן 13 וילדה בת 15. בריטניה כולה רעשה, אבל האם הנתונים החדשים הם סימן נוסף לעלייה במתירנות המינית? פרופ' סטיב פילד, ראש הקולג' לרופאים, חושב אחרת: "הנתונים לא מעידים על עלייה בפעילות המינית בקרב נערות, אלא על כך שהחינוך המיני והגישה לרופאים השתפרו. בבריטניה יש שיעור מזעזע של הריונות לא רצויים והפלות בגיל העשרה, וזה מעיד על חוסר מודעות בקרב ילדים לגבי הסכנות שביחסי מין. אני מאמין שעכשיו המערכת החינוכית השתפרה ובני הנוער למדו ולמדים על כך". אגב, המכון לחקר הבריאות הציע לאחרונה להקדים את שיעורי החינוך המיני לגילאי בית הספר היסודי, דבר שעורר התנגדויות רבות בממלכה.
הילדות שלנו חסודות יותר
ואיך ההתנהגות המינית של הילדות שלנו? לדברי ד"ר משה רויברט, ראש המרכז לבריאות האישה של קופ"ח מכבי בת"א, שיעור ההפלות בארץ בגיל העשרה נמוך משמעותית באנגליה ומארה"ב. נערות מתחילות לקחת גלולות ברוב המקרים בגילאי 15-16 ומעלה, וברוב המקרים הן מגיעות לרופא עם האם.
"כמובן שיש מקרים של נערות בגיל 13-14, אך הם פחות נפוצים בארץ", הוא מסביר. "חשוב לציין שלא בכל המקרים נערות מקבלות גלולות בגלל יחסי מין. לפעמים הן זקוקות לגלולות כדי להסדיר מחזור, כדי למנוע דימום מוגבר בווסת, במקרים של שיעור יתר ובשל בעיות אקנה".
גם גיל 15 נשמע כמו גיל צעיר.
"יש בזה גם היבט חיובי. נערות מבינות שהן האחראיות על גופן, והן אלו שצריכות למנוע הריון בגיל צעיר. אני גם ממליץ לכל נערה שמגיעה אליי להשתמש גם בקונדום, כדי למנוע מחלות מין. חשוב לציין שהגלולות מהדור החדש כמו מינס ויאז למשל, הן בעלות מינון הורמונלי מאוד נמוך ועל כן גם הסיכונים נמוכים מאוד. ובניגוד למה שרבים חושבים, גלולות אינן גורמות לבעיות פוריות בגילאים בוגרים יותר".