אין כמו בבית, הא? מקום המפלט שלנו, המקום בו אנחנו אמורים להרגיש הכי בנוח, הכי אנחנו, הכי בטוח שיש. יש רק ענין קטן: בית הוא גם מקור ללא מעט סכנות פוטנציאליות. אין מה לחשוש, יש מה להיות מודעים. נכון שלא נוכל למנוע כל נפילה של הקטנטנים, אחרי הכול – בית הוא לא בועה סטרילית מרופדת ואנחנו גם לא רוצים לגדל ילדים בצורה הזאת. שריטות עוד לא הרגו אף אחד, אבל בבית יש סיכונים לא קטנים שעלולים בהחלט להזיק ואף גרוע מכך.
בשבוע שבין ה-3-9/6 מציינים בבריטניה את "שבוע בטיחות הילד" שמבקש להעלות את המודעות של הסיכונים לתאונות וכיצד ניתן למנוע אותם, והשנה בסימן חיי המשפחה של היום. רק כדי לסבר את אוזניכם, לפי נתוני "בטרם", שני שליש מהאשפוזים של ילדים עקב פגיעה מיוחסים לתאונות בית ופנאי: 38.1% מנפילות, 6.8% הרעלות, 6.1% מכה קהה, 4.8% כוויה, 4.6% נשיכה/עקיצה, 3.6% חתך/דקירה. אז מה עושים? מודעות כאמור היא הסוד להצלחה. כולנו ערים לסכנה של תנור חם, כיריים דולקים וחלונות לא מסורגים. אלו המובנים מאליהם, אבל יש עוד כמה "נסתרים". הנה כמה מהסכנות בבית שלכם שלא חשבתם שקיימות, וחשוב להכיר אותן, ולהתייחס אליהן בהתאם.
1. צמחים
כן, הם מוסיפים הרבה מאוד צבע וחן לבית, אבל גם עלולים להכניס סכנות אמיתיות. ישנם לא מעט צמחים ביתיים פופולריים שמסוגלים לייצר תרכובות אורגניות נדיפות שיכולים לגרום נזק ממשי למערכת הנשימה, הכבד ומערכת העצבים המרכזית, בפרט בקרב ילדים קטנים, תוסיפו על זה חומרי הדברה ודישון והסיכון גדל עוד יותר. חשוב להרחיק צמחים מילדים קטנים וללמדם שלא מכניסים לפה כמובן. לרשימה המלאה של הצמחים המסוכנים, היכנסו לבטרם.
2. חומרי ניקוי
ישראל אוהבת לנקות. רק תגידו "פסח" והסופרים בכוננות ספיגה (ושטיפה). חומרי ניקוי עושים את ביתנו נקי וריחני, אבל חשוב מאוד גם לדעת איך לבחור אותם ואיך לעשות בהם שימוש. כלל ברזל הוא לרכוש חומרי ניקוי וחיטוי בטוחים לילדים שאינם רעילים, ומה שלא יהיה – לא מערבבים חומרים שונים. התכשירים של דטול למשל ישמידו 99.9 אחוזים מהחיידקים והם לגמרי ידידותיים לילדים בניגוד לאקונומיקה ושאר מחטאים רעילים. חומרים רבים עלולים להזיק למשטח אותו אתם רוצים לנקות, במקרה הטוב, ולפגוע בבריאותכם, במקרה המאוד רע. לכן ממש חשוב לבדוק שהחומרים שאתם משתמשים בהם מתאימים לריהוט שאתם רוצים לנקות ובעיקר מתאימים ובטוחים לכל בני הבית. השלב הבא והלא פחות חשוב הוא לדעת היכן לאחסן את החומרים. החוקים הם פשוטים: במקום גבוה ונעול, כשהם סגורים בפקק המיועד ובהרחק מהישג ידם של ילדים.
3. חיידקים מביאים מחלות
בית הוא כר פורה למפלצות בגודל מיקרוסקופי. אפשר גם לקרוא להן חיידקים. אלו עלולים להימצא בכל מקום: בשירותים, בכיורים, בשלטי הטלוויזיה, על גבי מזוזות ולא רק: בספרים, צעצועים ומיטות ועוד. חיידקים במקום אחד מהר מאוד יגיעו לשלל מקומות "בזכות" כישורי הדבקה יוצאי דופן. מה עושים? דואגים לחטא בתכשירים ייעודיים, את האזורים המועדים לפורענות כמובן וגם את אלו שלא (כשיש זמן ופנאי).
4. רהיטים
לפי הנתונים בארה"ב, ילד מאבד את חייו מנפילה של טלוויזיה אחת לשלושה שבועות. כמעט 13,000 ילדים נפצעים מדי שנה מרהיטים שלא אובטחו בבתיהם (מטלוויזיות ועד שידות). כל רהיט כבד, חשוב מאוד לאבטח לקיר על מנת לוודא שכל טיפוס של הילד עליהם (וכן, ילדים מטפסים על כל דבר) לא יסתיים בסכנת פציעה או חלילה מוות.
5. טריקה של דלתות החדר
ילדים אוהבים לטרוק דלתות. זה מין קטע כזה. הם אוהבים לפתוח אותן ולסגור ולפתוח שוב חלילה. הם אינם מודעים לסכנה הגדולה שבטריקת דלת אבל אם האצבעות הקטנות נכנסות שם באמצע, הדבר יכול גם להסתיים בקטיעה! חשוב להתקין מונע טריקה על הדלתות, כך שאלו לא יוכלו להיסגר עד הסוף. טריק קטן שעולה כמה שקלים ומונע סכנות חמורות.
6. מכונת כביסה
אם יש משהו שילדים קטנים מאוד מאוד אוהבים זה להביט במכונת הכביסה מתערבלת אל מול עיניהם. הקטנטנים הסקרנים נוטים להיעמד על דלת המכונה ולגעת בכל דבר, בין היתר, גם במיכל המיועד לאבקת הכביסה ונוזל המרכך. מיד לאחר מכן, כיאה לפעוטות – הם גם מכניסים את ידיהם לפה. הנוזל, מיותר לציין, רעיל וחשוב להרחיק את הידיים הקטנות ממיכלי הכביסה ולאחסן אותם מחוץ לטווח הראייה שלהם.
7. מדרגות
נפילות בבית הן אחד הגורמים העיקריים לאשפוז ילדים בעקבות פגיעה בבית. אם בביתכם מדרגות, חשוב מאוד (!) להתקין שערים בחלק העליון והתחתון של המדרגות כאשר מדובר בילדים מאוד קטנים בבית, כמו גם כמובן התקנת מעקה. חשוב גם לדאוג שיש תאורה נכונה לאיזור הזה בבית כך שהדרך מעלה ומטה תהיה מוארת ובטוחה.
8. תרופות מחוץ להישג יד
התעוררתם עם כאב ראש עצבני ולקחתם כדור על הבוקר, אבל אז התחילה מלאכת הכריכים וההכנות למסגרות ואותם כדורים נותרו על השולחן. מהר מאוד, ילדים סקרנים ינסו להבין מהי הסוכריה הלבנה. זהו רק תרחיש אחד. תרופות עלולות להרוג. נקודה. במקרה "הפחות נורא", מנת יתר של תרופות עלות להוביל לכיב קיבה, פציעות מעיים והרעלה בהנחה ולא יטופלו במהרה. החזיקו תרופות בארון מאובטח, קופסה סגורה או כל מקום שהידיים הקטנות והסקרניות לא יגיעו אליהן.
9. חפצים חמים
לכולם ברור שצריך להרחיק ילדים מהכיריים או מתנור חם (ובכלל רחוק מהמטבח אם אפשר), אבל מסתבר שכוויות יכולות להיגרם גם במצבים בהם מבחינתנו החפץ כבר בכלל לא חם; כך למשל כוס הקפה שהכנתם כבר לפני רבע שעה ומבחינתכם הספיקה להתקרר עלולה עדיין לגרום לכוויות לתינוק שלכם אם יגיע אליה בטעות ומחליקי שיער הפועלים על חום מהווים סכנה אפילו 15 דקות לאחר שהשימוש בהם הסתיים ונותקו מהחשמל, לכן חשוב להקפיד לשמור אותם הרחק מהישג ידם של ילדים.