בימים אלה כל הורה עובד שיש לו ילד מחוסר מסגרת רק מתפלל שהיו לו עוד כמה סטים של הורים שיקחו מעליו את ילדיו, ולא משנה מה יעשו איתם, העיקר שיהיה מי שידאג להם לתעסוקה, וגם למזון ומזגן. למרות שאי שם מתחת למילים הללו רוב ההורים יודעים שאצל סבא וסבתא מתרחשים דברים שבבית לא באים בחשבון, הם נתלים בסברה ש"מה שקורה אצל הסבים נשאר אצל הסבים", אלא שהמציאות והמדע מראים שזה לא המצב.
במחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי בנושא ילדים במדיה, מטלטלים החוקרים את ההורים מתרדמת הקיץ שלהם, ומגלים שפעמים רבות הסבים יוצרים, בעודם מנסים להיות אהודים, וגם מחוסר יכולת לעמוד מול בקשות הנכדים, התמכרות קשה למסכים, כזו שיהיה קשה מאוד להחזיר לאחור.
המחקר המדובר בחן את התנהגותם של 356 סביo לילדים בני 2-7 המטפלים בהם לפחות פעם בשבוע, ומצאו שבתוך כל ביקור בין ארבע שעות בממוצע, שעתיים מהזמן הזה מבלים הילדים מול מסכים של מכשירים אלקטרוניים שונים, בצפייה או משחק במשחקי וידאו. רוב המומחים מאמינים שהסבים צריכים להגביל את השימוש בטכנולוגיה, ולהציב בפני הנכדים גבולות וחוקים ברורים לזמן המשותף. דבר זה משמעותי במיוחד, הם טוענים, כשהילד מביא עימו את המכשיר מהבית, כי אלה נוטים לבלות הכי הרבה זמן מול המסך.
"הנטייה הזו להעניק אהבה ללא גבולות לנכדים מפנקת אותם והורסת את החנוך," אומר באופן חד משמעי הפסיכולוג הקליני פלבי ג׳ושי. "בשנים האחרונות, בגלל שינויים בחברה, מבלים הסבים יותר שעות עם הנכדים, ולפיכך יש להם חלק אמיתי בהשפעות ובחינוך שלהם. זמן מסך מופרז משפע על ההתפתחות בכמה דרכים שליליות וגורם להתנהגות רעה."
"הגאדג׳טים," אומר ג׳ושי, "מחליפים את האינטראקציה העתיקה עם ילדים בסביבה הביתית, אפילו אם זה ביתם של הסבא והסבתא. פעמים רבות לסבים אין מושג שהצפייה המוגזמת גורמת לנזקים פיזיולוגיים ומנטליים. עלינו להסביר להם על ההשפעות של הטכנולוגיה על חיי הילדים על מנת שנכדיהם יצמחו באופן מיטבי."
מובן שעם הבאת האינפורמציה הזאת לסבים, אפשר גם לנהל שיחה של תיאום ציפיות, ולהציע לסבים פעילויות אחרות ומהנות שיעבירו את השעות המשותפות הרבות בנעימים, ויביאו גם ערך מוסף ותחושת ביחד. עידית קידר, סבתא לשישה ויועצת ב"קול להורה" מאמינה שהכל עניין של תיכנון ותקשורת. "בפעמים הראשונות שאירחתי את הנכדים, האמנתי שככול שנעשה מה שבא להם, כך יהנו יותר מהביחד איתי," היא מספרת בטור מיוחד ומלא טיפים בנושא. "אך מהר מאוד נוכחתי שההפך הוא הדבר. הבקשות שהפכו לדרישות לא בהכרח התאימו לרצונות שלי וכל שיכולתי לענות היה 'אולי בפעם אחרת'. בסופו של יום האכזבה הייתה הדדית. כדאי לערוך שיחה ראשונית עם הנכדים ולהעלות יחד רעיונות והצעות לדברים שאוהבים ורוצים לעשות. בדרך זו, יש התחשבות ברצון הנכדים וגם התאמה ליכולות ולתנאים של הסבים."