כשדפנה זילברג, אם לשני ילדים בעלי הפרעות קשב מנס ציונה, ראתה את תוצאות מבחן הטוב"ה של בנה לשימוש בריטלין היא הסיקה שהמצב אבוד ושאין פתרון להפרעת הקשב החמורה שלו. "אמרתי לעצמי שאם הריטלין לא מתאים, כנראה שלא מדובר בהפרעת קשב והמשכנו לחפש אלטרנטיבות לטיפול, אבל לא נראה שינוי", היא מספרת.
עם הגעתו לחטיבת הביניים היא החליטה לנסות תרופה חדשה ששמעה עליה. "בכיתה ז' ההתנהגות שלו כבר הפכה לאלימה. קיבלתי המון ריקושטים על היותי אמא גרועה שלא יודעת לחנך, וכבר התחלתי להפנים אותם. רק אז, כשהחלטנו לנסות כדור אחר שהמליצו לנו עליו – ויואנס, הילד הפך לאדם אחר, ילד נעים ונורמטיבי לחלוטין", היא מספרת. היום בגיל 17, בנה הוא תלמיד מצטיין בלימודי מדעי המחשב ובמתמטיקה.
גם הרופאים לא נחשפו לחלופות
3-4 אחוזים מהילדים בישראל לוקים בהפרעת הקשב והריכוז ADHD. כמו כן, 4-6 אחוזים מהמבוגרים לוקים בהפרעה וסובלים מנטייה גדולה יותר לדכדוך, מהפרעות חרדה, הפרעות פסיכיאטריות שונות וחוסר שקט פנימי. אבל לא כולם מקבלים את הטיפול המתאים להם.
"10-15 אחוזים מהסובלים מהפרעות קשב לא מגיבים לריטלין על סוגיו השונים", מסבירה הפסיכיאטרית ד"ר איריס מנור, העומדת בראש מכון אניגמה לאבחון וטיפול בהפרעות קשב וריכוז. "כעשרה אחוזים נוספים פשוט מוותרים על השימוש בתרופה כי אינם יכולים לשאת את תופעות הלוואי".
אבל מרבית המתחבטים בשאלה האם צריכת ריטלין שווה את הסבל שעלול להיגרם מתופעות הלוואי, או מתייסרים על כך שהריטלין אינו פותר את בעייתם, אינם מודעים לאפשרויות החדשות העומדות בפניהם. גם רבים מרופאי המשפחה והפסיכיאטרים של קופות החולים, לא יציעו להם אותם, פשוט כי לא נחשפו אליהם עד היום ולא כולם יודעים שניתן לייבא אותן לארץ.
ד"ר יעקב צ'רנס, סגן הפסיכיאטר המחוזי של מחוז תל אביב, מסביר מהן האפשרויות הנוספות שעומדות בפני הסובלים מהפרעות הקשב, אותן ניתן לייבא מחו"ל:
אדרל (Adderall)
שייך לקבוצת האמפטמינים (ממריצים) ומשמש לטיפול בהפרעות קשב בארה"ב ובקנדה בשלושים השנים האחרונות. קיים גם בגרסת ה-XR להשפעה של עד 12 שעות.
יתרונות: במחקר שנעשה בארה"ב התקבלו תוצאות טובות יותר משמעותית באדרל לעומת ריטלין לטיפול ב-ADHA. בנוסף, משך השפעת התרופה גדול יותר, היא שומרת על יציבות של 5-6 שעות ותופעות הלוואי שלה פחותות מאלה של ריטלין.
חסרונות: תופעות לוואי קלות ואיסור לשימוש בקרב הסובלים מרגישויות שונות.
ויואנס (Vyvanse)
יצאה לשוק בשנת 2007 ומשתייכת גם היא למשפחת האמפטמינים.
יתרונות: החומר עובר תהליך של פירוק איטי בגוף לאורך זמן ולכן לא מורגשים שינויים חדים ברמת החומר בדם ותופעות הלוואי פחותות מאוד.
חסרונות: תופעות הלוואי דומות לאלה של ריטלין, אך פחותות.
סטרטרה (Strattera)
יצאה לשוק בסוף 2005 ונפוצה כיום ברבות ממדינות אירופה. מעלה את ריכוז הנוראפנרין (החומר שממנו נגזר האדרנלין) בגוף.
יתרונות: השפעה ארוכת שעות, לא מפריעה לשינה ולא מדכאת תאבון (יתרון חשוב עבור ילדים), מספר עדויות בעולם העידו גם על סימנים להפחתה של התקפי חרדה.
חסרונות: התרופה מתחילה לעבוד אחרי שבוע לפחות ומתחילה להשפיע בצורה מרבית רק כעבור חודש של שימוש. קיימות תופעות לוואי של בחילות ועייפות.
פוקלין (Focllin)
הריטלין עשוי משני חומרים: האחד הוא החומר הפעיל, והשני אינו פעיל בטיפול וגורם לעיקר תופעות הלוואי. הפוקלין, שהופיע בשוק האמריקאי בשנת 2005, מכיל את החומר הפעיל של הריטלין בלבד. כתוצאה מ"זיקוק" התרופה - המינון הדרוש לאדם קטן ב-50% מזה הדרוש בריטלין.
יתרונות: פחות תופעות לוואי, קיים גם בצורת XR – בעל השפעה ארוכת טווח של עד 12 שעות.
חסרונות: תופעות לוואי דומות לאלה של הריטלין אך פחותות (עצבנות הפרעות שינה שינויים במצב הרוח תחושת סחרחורת יובש בפה ודפיקות לב).
מדבקות דיטרנה (Diytrana)
החומר שנמצא בריטלין נספג באמצעות מדבקות דרך העור ועובר חמש שכבות עד הגעתו לדם, וכך עובר סינון רב יותר. ההשפעה בהתאם היא מתונה והדרגתית.
יתרונות: פחות תופעות לוואי לעומת הריטלין וחסר השפעה על הכבד. משך פעילות המדבקה היא עד 12 שעות. במידה והאדם חש ברע או שאינו זקוק יותר להשפעת התרופה (למשל בסיום מבחן) הוא יכול לתלוש את המדבקה ולהפסיק את השפעתה.
חסרונות: תופעות הלוואי דומות לאלו של ריטלין.
תרופות לטיפול בדיכאון קל
לעיתים מסייעות גם הן לטיפול ב-ADHD. במקרים קלים של ההפרעה תרופות כמו אדרונקס ובופריפיון במרשם רופא עשויות לסייע.
*בכל התרופות חובה להתייעץ עם רופא מומחה לפני השימוש (במקרים מסויימים כמו יתר לחץ דם חל איסור להשתמש בחלקן).
אבל לפני שמנסים את התרופות הללו יש גם אפשרויות אחרות. "לפני שנוטלים את אחת התרופות, בייעוץ ובמרשם רופא כמובן, עדיף לנסות את התרופות הטבעיות", אומר ד"ר צ'רנס. "פוספטידיל-סרין מעלה תפקוד קוגנטיבי ותפקודי זיכרון. ומחקרים מעידים על שינוי בעיקר בקרב ילדים. בנוסף, אומגה 3, החומצה שכולנו היום כבר מכירים, חשובה להתפתחות המוח והחשיבה התקינה ויכולה לסייע".
איך מייבאים את התרופות?
לאחר התייעצות על הרופא למלא עבורכם טופס המכונה טופס 29ג' (הוראות מפורטות למילוי). את הטופס יש להעביר לבית המרחקת, שם ישלח הרוקח את הבקשה לאישור משרד הבריאות. רק לאחר קבלת האישור, יוכל בית מרקחת שמבצע ייבוא אישי שכזה (שור טבצ'ניק בתל אביב – מייבא את כל התרופות המוזכרות. רשת ניו פארם ומספר רשתות נוספות מייבאות את האדרל) לייבא עבורכם את התרופה.
הקאץ', אם תרצו, בתרופות החדישות יותר בעלות פחות תופעות הלוואי, הוא המחיר. ייבוא אישי של התרופות מחו"ל מייקר אותן משמעותית. 30 מדבקות דיטרנה יעלו כ-1,100 שקלים. 30 כדורי פוקלין כ-400 שקלים וגרסת ה-XR שלהם להשפעה ארוכה כ-980 שקלים. מה שעלול להוסיף להוצאות החודשיות בין 900-2000 שקלים.
אז למה לא משווקים אותן בישראל בעצם?
התשובה סבוכה ועצובה למדי - בשורה התחתונה, לחברות התרופות פשוט לא משתלם לעשות זאת. למרבה האירוניה, החברה שקיבלה את הזכויות לייצור גרסה לחלופה העיקרית לריטלין, אדרל, היא "טבע" הישראלית, אולם לפי הנוהל במדינת ישראל מותר לרשום בארץ תרופות מקור בלבד, ולכן "טבע" אינה מורשית לרשום את גרסתה בארץ. החברה היחידה שיכולה לרשום את התרופה בישראל היא חברת נוברטיס המייצרת את תרופת המקור, אך מכיוון שעברה תקופת הזמן שבה נחשבת התרופה לפטנט, תוכל כל חברה מקומית לייצר גרסאות של התרופה בעלות פחותה. בשורה התחתונה: לחברות שיכולות לרשום את התרופה בישראל - פשוט לא משתלם לעשות זאת.
"אני לפעמים לא ממליצה להורים על מדבקות לילדים למשל כי פשוט לא נעים לי להגיד להם את המחיר", אומר ד"ר מנור. אבל ד"ר צ'רנס מצידו מסביר: "אני מציע למטופלים שזקוקים לתרופות לנסות לחסוך בהוצאות אחרות ורק לא לחסוך בזה".
ממשרד הבריאות נמסר: "ריטלין היא תרופה הכלולה בסל התרופות. לקופת החולים שמור שיקול הדעת לספק חלופה- מבין תרופות שונות המכילות אותו חומר פעיל ומיועדות לאותה התוויה למבוטח. חלק מהצורות המתקדמות של ריטלין, כמו ריטלין SR, ניתנות על ידי הקופות. צורות אחרות שלא ניתנות על ידי הקופות, ניתן לרכוש בהשתתפות עצמית דרך הביטוחים המשלימים. לא ניתן לחייב את הקופות לספק חלופות אחרות כל עוד התכשיר המקורי כלול בסל ומסופק בקופה. ידוע כי ניתן לקבל את התרופה קונצרטה בסבסוד של הביטוח המשלים, וזאת בכל קופות החולים".