החורף נמצא בעיצומו, וזוהי שעתם היפה של הווירוסים והחיידקים, ואיתם גם החום אצל התינוקות והילדים, וגם ההורה הכי ותיק ומנוסה יתקשה לעיתים לעמוד בפני המראה של עולל חסר אונים, נטול מצב רוח שסובל ממחלת חום.
ד"ר דב טשרנין, מומחה ברפואת ילדים ומנהל מרפאה בקופת חולים "כללית" במחוז שרון שומרון, מסביר שלמרות הרצון הטוב לשפר את מצבו של הילד, הורים נוטים לעשות כמה טעויות נפוצות, שעלולות לגרום דווקא לתוצאה הפוכה.
הנה כמה מההרגלים שאתם חייבים להיגמל מהם, וגם הסבר מפורט שיעזור לכם להימנע:
לנסות לטפל בחום כשאין חום
לפי ההנחיות הרשמיות, חום אצל ילדים ותינוקות בריאים ללא מחלות רקע מוגדר מעל 38 מעלות, ואם המדחום לא מראה שיש לילד חום, הרי שאין טעם לנסות להוריד אותו. מומלץ להשתמש בתכשירים פרמקולוגיים להורדת חום כשהמדחום מראה יותר מ-38.5 מעלות, אבל שימו לב להסתייגות: אם הפעוט בכל זאת סובל מכאבים או אינו מצליח לישון, בהחלט ניתן להיעזר במשככי כאבים, גם אם החום נמוך יותר.
להעיר את הילד כדי לתת לו תרופה להורדת חום
לא כל ההורים מודעים לחשיבותה הרבה של השינה, בייחוד בזמן מחלה. למעשה, היא מאפשרת למערכת החיסונית לפעול, משפרת את ההרגשה הכללית ותורמת לתהליך ההבראה. לכן, ילד שסובל מחום יזדקק לשעות שינה רבות מהרגיל כדי להתגבר על המחלה, ולרוב אין טעם להעיר אותו כדי לקחת משככי כאבים.
מה כן כדאי לעשות? לעקוב בעדינות, ואם נראה שהחום גבוה, אפשר למדוד באמצעות מדחום שמיועד לשימוש באוזן (רק הקפידו לקנות כזה שהומלץ על ידי רוקח). סביר להניח שאם החום גבוה במיוחד, הילד יתעורר בעצמו, אבל אם הוא ממשיך לישון והחום גבוה, בהחלט אפשר להעיר אותו או להשתמש בנרות להורדת חום. וכן, עם קצת תושייה ואלתור, אפשר למדוד חום ולהשתמש בנרות בזמן שהילד ישן.
לקלח במים קרים
אם לא מספיק שהמסכן הקטן סובל מחום, אתם גם מחליטים לעשות לו הכנה לטירונות ולשלוח אותו לעמוד מתחת לברז הקר? אבוי. לא רק שמקלחת כזאת היא בפירוש עינוי, היא אפילו יכולה לסכן את הילד או התינוק ולגרום לו לשוק שיוביל להפסקת הנשימה. מה כן אפשר לעשות? אם בחרתם לקלח, מוטב לוודא שהמקלחת פושרת ונעימה, ולא לקלח יום אחד זה גם בסדר. בכל מקרה, תמיד אפשר להסתפק ברטייה קרה על המצח כדי לצנן מעט את החום.
למרוח ערק על החזה
התומכים בשיטה יסבירו לכם שמריחת אלכוהול על חזה הילד מסייעת בהורדת החום כי אלכוהול מתאדה וכך מקרר את הגוף. באופן מפתיע, מבחינה מדעית אמנם יש בכך היגיון, אבל יש גם "אבל": השימוש באלכוהול לפעמים כרוך בכוויות בעור, ולכן אינו מוצדק. כאמור, רטייה קרה תמיד תוכל לתרום לאפקט דומה.
לא להקפיד על המינונים הנכונים של התרופות
מתן תכוף מדי של תרופות להורדת חום ומשככי כאבים, או לחלופין אי הקפדה על מינון נכון, עלולים לגרום להרעלה ואף לסכן את הילד. חשוב להקפיד על המינון בהתאם להוראות המצורפות לעלון התרופה. כדי לבחור את המינון הנכון ביותר, מומלץ לשקול את הילד, ולא ללכת לפי גילו, משום שמדד זה אינו מדויק. אגב, גם מינון קטן מדי אינו מומלץ, כי סביר להניח שהוא לא יתרום מספיק לאפקט הרצוי. והנה טיפ נוסף: השיטה הטובה ביותר להקפיד על מרווח נכון של נטילת תרופות היא פשוט באמצעות רישום. ציינו לעצמכם מתי הילד נטל את התרופה ולא תצטרכו לשבור את הראש.
לא להקפיד על שתייה מספקת
הורים רבים נלחצים כשהילד שלהם לא אוכל, אבל למעשה ילד יכול לשרוד כמה ימים טובים בלי אוכל – בעוד שבלי נוזלים פשוט אי אפשר לחיות. ומאחר שבזמן מחלה חום הגוף מטפס ונוזלי הגוף מתאדים במהירות, חשוב להשיב את הנוזלים באמצעות שתייה. גם אם אתם מתנגדים לשתייה ממותקת, זמן מחלה הוא הזדמנות טובה להגמיש את הכללים – העיקר שהילד ישתה, וכמה שיותר. גם הנקה (או פורמולה) בהחלט מספקת נוזלים במקרים של חום.
אם החום מלווה בשלשולים או הקאות, כדאי לרכוש בבית המרקחת נוזל עשיר באלקטרוליטים, שיוכל להשיב לגוף של הילד גם את המינרלים והרכיבים האבודים וכך לתרום להרגשה. מקרים רבים שבהם ילדים שמגיעים למיון כדי לקבל עירוי היו יכולים להיחסך לו ההורים היו מקפידים על שתייה.
לעטוף בשכבות
כשהחום עולה, לילד קר. באופן אינסטינקטיבי הפעולה המתבקשת היא אמנם חימום, אבל דווקא במצב כזה מוטב להוריד שכבה אחת של בגדים ולא לחמם את החדר יתר על המידה – זכרו שהמטרה היא לקרר את הגוף.
להילחץ מכך שמשככי הכאבים לא עוזרים
אם לילד או לתינוק יש 40 מעלות חום, ואחרי כחצי שעה מנטילת התרופה המדחום מראה 39.5, סימן שהיא עושה את העבודה. אם המדחום לא מצביע על ירידה לאחר השימוש, כדאי לפנות לרופא. מה שמוביל הורים רבים לתהות לגבי השפעתן של התרופות הוא השימוש השגוי בכף ידם כמדד לאבחון חום, כשלמעשה לא תמיד אפשר להבחין כך בשינוי. כשבודקים חום באמצעות אמצעי דיגיטלי, קל יותר לדעת אם אכן חל שיפור במצב החום, ולכן השיטה הזאת עדיפה. אם הילד מתחת לגיל 5, מומלץ למדוד חום באופן רקטלי או דרך הפה.
להניח את התרופות בהישג ידם של הילדים
התרופות שמיועדות לשימוש בקרב ילדים, לא צריכות להיות בהישג ידם – נקודה. כדי למנוע מהילד ללגום את כל סירופ התות (הטעים!) שנמצא על השיש, כדאי פשוט להרחיק אותו ממנו. בזכות הטיפ הזה מקרי הרעלה רבים יכלו להימנע.
לשלוח בחזרה למסגרת פחות מ-24 שעות לאחר ההחלמה
גם אחרי שהילד החלים והחום ירד, הוא עדיין יכול להדביק ילדים אחרים. מומלץ להמתין לפחות 24 שעות לפני ששולחים אותו בחזרה למסגרת. תהיו נחמדים, זה תמיד משתלם בסוף.
לא לגשת עם הילד לטיפול רפואי
נכון, לא צריך לרוץ לרופא על כל עיטוש או עלייה קלה בחום, אבל אם מדובר בתינוק שגילו מתחת ל-3 חודשים שסובל מחום, אם הילד לא מראה חיוניות וערנות או אם החום נמשך מעל 48 שעות והילד לא מראה שיפור ולא מקפיד על שתייה נאותה – אל תהססו ופנו מיד לקבלת ייעוץ רפואי.