הקיץ בקושי החל, וכבר אירעו בתוך ימים ספורים לא פחות מחמישה מקרי טביעה שזעזעו את כולנו. פעוטה בת שנה וחצי טבעה בעיסאוויה. פעוט בן שנה וחצי טבע בבריכה פרטית בצפת. בן 11 טבע בבריכה פרטית במזכרת בתיה. בן ארבע טבע בבריכה בצימר בראש פינה, ופעוט כבן שנה טבע בבריכה פרטית בכפר יונה.
מה ניתן לעשות כדי למנוע את האסון הבא? "הורים שוכחים שלא כמו נפילה - טביעה היא תאונה שמתרחשת בשקט גמור", אומרת אביטל אפל מנהלת תחום מדיניות ציבורית בארגון "בטרם" לבטיחות ילדים. אז איך אפשר לשמור על הקטנטנים גם בבריכה פרטית בבית או בבתי הארחה? אפל מספקת לנו עצות שישמרו אותנו בטוחים:
1. השגחה הורית צמודה ופעילה
הכנסתם את הילדים לבריכה? הקפידו להיות במרחק נגיעה מהם במצב של צפייה על המתרחש. התייחסו לבריכה כאל זמן איכות עם הילד: אל תדברו בטלפון, אל תהיו שקועים בשיחה עם הורה אחר אלא השגיחו מקרוב על הילד שלכם.
2. מצופים הם לא תחליף להשגחה
במקרים רבים ילדים מורידים את אביזרי הציפה מבלי שהוריהם שמים לב לכך. כמו כן, ישנם גם אביזרי ציפה שיכולים לעזור לילדים שלכם להתהפך אל תוך המים. חשוב שתדעו שתינוקות ופעוטות יכולים לטבוע גם במים שעומקם 10 ס"מ משום שהראש שלהם כבד ממשקל הגוף והם עשויים להתהפך גם בבריכה קטנה, בגיגית או בדלי. אם תוסיפו לזה את העובדה שהיכולת שלהם להתמודד עם מצבי הטביעה או להיחלץ מהם אפסית – תבינו שאתם חייבים להיות שם, צמודים אליהם.
3. הכינו את כל החפצים שתצטרכו מראש
בדיוק כמו באמבטיה, גם כשנכנסים לבריכה צריך להתכונן מראש: לדאוג שהמגבות יהיו בהישג יד, שכל הצעצועים שנרצה יהיו זמינים, שהטלפון איתנו ולא נצטרך לרוץ הביתה כדי להרים אותו ושהבאנו את הסבון שהילדה אוהבת, אם החלטנו להפוך את הבריכה לאמבטיה בסוף. תאונות רבות מתרחשות כשהורים עוזבים את הילדים למשימה שהם בטוחים שתיקח להם עשר שניות – אבל משהו מעכב אותם בדרך. מספיקות שתי דקות במים כדי שילד יאבד את ההכרה ובין 4-6 דקות כדי שילד יסבול מנזק מוחי בלתי הפיך. זה זמן קצר מאוד, לכן אם החלטתם לעשות בריכה – הכל חייב להיות נגיש כך שלא תזוזו מהילד.
4. החלטתם ללכת? קחו את הילד איתכם
הטלפון מצלצל בפעם העשירית ואתם חוששים שזו שיחה שאתם חייבים לענות לה? משהו קרה שדורש את טיפולכם בבית? אל תשאירו את הילד בבריכה בלעדיכם. הוציאו אותו מהבריכה וקחו אותו איתכם. יש לכם שני ילדים? הוציאו את שניהם והכניסו אותם איתכם אל הבית.
5. רוקנו את הבריכה בתום השימוש
קניתם בריכת פלסטיק קטנה? רוקנו אותה מיד בתום השימוש. ילדים נמשכים למים ואם לא תרוקנו את הבריכה הם עשויים לנסות ולהיכנס אליה בלעדיכם. יש לכם בריכה גדולה שאתם מעדיפים לא לרוקן? הסעיף הבא בשבילכם.
6. גדרו את הבריכה
אם בניתם בריכה פרטית בבית היא חייבת להיות מגודרת על פי חוק התכנון והבנייה מ-2008. בשנים האחרונות אנחנו רואים יותר ויותר בריכות ביתיות גדולות ונמכרות ומוצאות את דרכן לבתים פרטיים. הורים חייבים להבין שזה מוצר מסוכן, בעיקר כשרבים מהם בוחרים שלא לרוקן את הבריכות הללו בגלל כמות המים הגדולה שלהן. חשוב שהגידור ימנע מהילדים להגיע לבריכה מלמטה – בזחילה, או מלמעלה – בטיפוס, ושתוכלו לנעול את הגישה לבריכה. יש גם אזעקות שאמורות להתריע אם מישהו נכנס לבריכה, שאפשר להוסיף על הגידור וגם כיסויים לבריכה, שמונעים גישה אליה.
7. אל תשאירו צעצועים במים
ילדים נמשכים למים ולכן חשוב לא להשאיר בבריכה צעצועים, מזרונים או כל חפץ אחר שימשוך אותם ויפתה אותם לנסות ולהיכנס אליה.
יש לכם שאלות בנוגע לבטיחות הילדים שלכם? פנו למוקד "בטרם" בטלפון: 03-9263111, בימים א'-ה' בשעות 09:00-13:00.