אחת התלונות השכיחות ביותר של הורים היא הופעת נגעים (פריחה) על עורם של התינוקות הרכים. הפריחה נלווית למחלות רבות, בחלקן מחלות זיהומיות, היא עשויה לגרום לגירוד באזור הנגוע, חום ונפיחויות, והיא עלולה להופיע במקומות שונים על הגוף. לעתים, על פי אופי הפריחה וצבעה ניתן לאבחן את המחלה או לפחות את מקור הפריחה.
פריחה מנינגוקוקלית
בכל פריחה המלווה בחום ושאינה נעלמת בלחיצה יש ללכת בדחיפות לבדיקה אצל הרופא המטפל או למיון. במקרה זה הפריחה הנה תסמין לחיידק מנינגוקוק B הנפוץ בילדים צעירים (עד גיל שנתיים, לרוב). החיידק מכונה לרוב "חיידק טורף", ומרגע התפרצות הוא מתפרש מהר מאוד בגוף ובתוך 24 שעות יכול להוביל לדלקת קרום המוח, זיהום בדם ומוות. לחיידק קיים חיסון המומלץ על ידי משרד הבריאות ומיועד כנגד הסוג B, הגורם ל-80% מהמקרים בישראל. החיסון ניתן בשתי מנות, כאשר ההמלצה לקבל מנת החיסון הראשונה כבר בגיל חודשיים.
מחלת הפה והגפיים
מחלה הנגרמת ממספר וירוסים מסוג אנטרו-וירוס או קוקסקי. המחלה יכולה להתאפיין בחום אך יכולה להיות גם ללא חום, עם נגעים באזורים שונים בגוף. לעתים נגעים אלה מופיעים בחלל הפה – שלפוחיות על הלשון, החלק הפנימי של הלחיים, על השפתיים ומסביב לשפתיים, ולעיתים בדמות אפטות כואבות על הלשון. באשר לגפיים, מדובר בפריחה מורמת (נמושה) הבולטת ונעלמת בלחיצה. לעתים הנגעים מופיעים בכפות הידיים והרגליים. חשוב לזכור שהמחלה מדבקת מאוד, אך כדרכן של רוב המחלות הוויראליות, אין לה טיפול והיא חולפת מעצמה. יש לזכור לא לטפל בחלב (עיזים/פרה) שאינו מפוסטר היכול לגרום לנזק משמעותי.
אדמדמת
מחלה ויראלית הנגרמת מ-2 וירוסים (HHV6,7), המופיעה עד גיל שנתיים אצל כלל הילדים. במקרה של מחלה זו, מדובר בחום גבוה שנמשך כ-3-4 ימים ולא תמיד נראה שיש מקור נוסף להופעתו. המחלה הזו, יותר מאחרות, יכולה לגרום לפרכוסי חום. לאחר ירידת החום, מתחילה פריחה אדומה שטוחה או מעט מורמת הנעלמת בלחיצה. בדרך כלל הפריחה מתחילה בגוף בחלקו העליון של הגוף - בחזה ובבטן ומתפשטת לכיוון הגפיים, בעיקר הרגליים. המחלה חולפת מעצמה.
פרוו
וירוס הפרוו נפוץ מאוד בקבוצת הגיל הצעירה, ומדבק דרך הפרשות בדרכי האוויר העליונות. במקרה זה, הפריחה יכולה להיות מלווה בחום, תסמיני זיהום מערכת נשימה עליונה, ולהופיע בצורות שונות ומיוחדות – על פני הלחיים עם אודם עז, פריחה "ויראלית" לא ספציפית כפי שמופיעה באדמדמת, ולפעמים באופן נדיר, אודם ופריחה "ויראלית" רק על כפות הידיים והרגליים. בשפה הרפואית תופעה נדירה זו נקראת "פריחת כפפות וגרביים". וירוס זה יכול לפגוע בעובר במהלך ההיריון, ולכן קיימת סכנה באימהות הנדבקות במהלך ההיריון
חצבת
מחלה ויראלית, מדבקת מאוד, העשויה לפגוע מאוד בבריאות הילד. הווירוס עשוי להישאר בחלקיקים באוויר כשעתיים לאחר שהילד יצא כבר מהחדר. המחלה מתאפיינת בילד "נוזל" – נזלת בכמות ניכרת, הפרשות מהעיניים, אודם בעיניים, שיעול, חום וילד שבחזותו נראית מאוד חולה. הפריחה במקרה זה, תופיע בפנים ותרד בהדרגה לכל חלקי הגוף. הפריחה נעלמת בלחיצה אף היא. חלק מהנקודות על פני העור יכולות להראות כמשטח אדום אחד. במקרים מסוימים מחלת החצבת יכולה להוביל לסיבוכים קשים כדוגמת דלקת ריאות קשה, דלקת אוזניים ודלקת קרום המוח. במקרים נדירים מאוד (אחד מ-1,000 חולים) המחלה עשויה לגרום לדלקת מוחית קטלנית. לחצבת קיים חיסון חובה בגיל שנה ובכיתה א', המורכב מווירוס חי מוחלש. בעקבות הקורונה, ניתן רק לשער מה היה המצב בעולם כיום לולא חיסון זה.
ד"ר שי ארליך הוא רופא בכיר במחלקת אשפוז יום במרכז שניידר לרפואת ילדים ובמרפאת "חמודי בשניידר" של קופת חולים כללית