הנה היא מבצבצת לה, לבנה וטהורה, שן ראשונה בלסת התחתונה. מזל טוב! לתינוק שלכם בקעה שן! כולנו תקווה שזה הלך בקלות וגם ימשיך ככה, ועכשיו הגיע הזמן להזכיר שמסע הטיפול בשיניים שלכם החל. הדעה המקצועית הרווחת על אודות חשיבות הרגלי היגיינת פה היא חד משמעית: צחצוח שיניים יומי חיוני במניעת עששת ומומלץ כבר מרגע בקיעת השן הראשונה.
עכשיו אתם בטח שואלים את עצמכם: ממש לצחצח מרגע הבקיעה? עם משחה והכל? אז פנינו לד"ר טל רצון, מומחה לרפואת שיניים לילדים, כדי לקבל כמה תשובות.
מה זה פלואוריד ולמה זה טוב
פלואור או פלואוריד, המוכר לכם גם מהדיון על הוספתו למי השתייה, הוא מינרל שמצוי בתרכובות מינרליות שונות. החומר הספציפי שמשמש להפלרת מים הוא נתרן פלואוריד, מינרל נטול טעם, צבע או ריח, המגן על השיניים מפני עששת ומסייע לעמידות השן מפני חיידקים.
שוק משחות השיניים לילדים מגוון יחסית. על המדפים ברשתות ובבתי המרקחת תוכלו למצוא משחות עם פלואוריד, כאלה שמכילות מינון מופחת של פלואוריד וגם משחות שמתייחסים אליהם כאל "טבעיות", והן כלל אינן מכילות את המינרל. אז איך נדע להתאים את המשחות לילדים שלנו? "באופן כללי, בהתאם להנחיות משרד הבריאות, לא מומלץ לילדים מתחת לגיל שנתיים להשתמש במשחת שיניים שמכילה פלואוריד", אומר ד"ר רצון. "ההנחיות האלה יצאו לאחר שהובן כי בליעה של פלואור זה עלולה לגרום לתופעה המכונה 'פלואורוזיס', הגורמת להופעת כתמים לבנים על פני משטח השיניים של הילד, עקב כמות גדולה של פלואוריד שנמצאת בדם". עבור ילדים בגיל זה מוטב לבחור במשחה שאינה מכילה פלואוריד. אל דאגה, גם אם צחצחתם לתינוק עם משחה המכילה פלואוריד, פלואורוזיס שנובע מבליעת משחת שיניים מתבטא, אם בכלל, בצורה אסתטית קלה בלבד.
מתי כדאי להשתמש במשחה המכילה פלואוריד?
פלואוריד הוא רכיב חיוני במשחות שיניים לילדים ולמבוגרים, הוא נועד בראש ובראשונה למנוע עששת ולהגן על השיניים. "חשוב להשתמש במשחות המכילות פלואוריד כבר מגיל שנתיים, אך מומלץ לעשות זאת בהתאם לריכוז המקובל לפי הגיל", אומר ד"ר רצון.
הנחיות משרד הבריאות בנושא לכמות הפלואור במשחות השיניים לילדים בכל גיל הן כדלקמן: לילדים בני שנתיים עד שש מומלצות משחות המכילות בין 500-900 ppm פלואוריד, לילדים בני 6 ומעלה רצוי להשתמש במינון מוגבר של 1000-1500 ppm פלואוריד.
הסיבה להבדלי הריכוז נובעת, לדברי ד"ר רצון, מיכולת היריקה של הילד שמשתפרת ככל שהוא מתבגר. לדבריו בליעת כמות קטנה של פלואוריד אינה מזיקה והיא אף מועילה בהגנה על השיניים.
כמה משחה צריך כדי לצחצח היטב
"עד גיל שש מומלץ להניח על המברשת כמות מזערית ביותר של משחה – כגרגר אורז", אומרת ד"ר רולי ברקוביץ, מומחית ברפואת שיניים. מגיל שש ומעלה אפשר להניח מעט יותר – כגודל אפון, וזאת במטרה לצמצם את כמות הפלואוריד שהילד עלול לבלוע. בנוסף, ממליצה ד"ר ברקוביץ לילדים בעלי סיכון מוגבר לעששת להשתמש גם בשטיפת פה המכילה פלואוריד. כדי לדעת אם הילד נמצא בסיכון כזה מומלץ להתייעץ עם רופא השיניים המטפל, שידע להעריך את הסיכוי לכך.
האם כדאי להשתמש במשחות שיניים טבעיות?
לצד המשחות המוכרות לילדים בטעמים ידידותיים, אפשר למצוא מגוון סוגים של משחות שיניים המכונות טבעיות. לרוב מדובר במשחות שפשוט אינן מכילות פלואוריד, או כאלה שהמרכיבים שלהם צמחיים. ד"ר רצון מציין שמדובר בפתרון לא רע עבור ילדים מתחת לגיל שנתיים, שכאמור שימוש במשחה המכילה פלואוריד אינו מתאים עבורם. עם זאת, הוא מציע לבחור במשחה המכילה סוכר אלכוהולי, קסיליטול, רכיב המסייע בעצירת תהליך העששת.
אופציה נוספת היא להשתמש במשחות המכילות זרחן וסידן, השומרים על ציפוי השן, האמייל.
אם משחת השיניים שקניתם אינה מכילה את אחד הרכיבים האלה, עדיף לוותר על הרכישה. "שימוש במשחת שיניים טבעית שאינה מכילה סוכר אלכוהולי או רכיבים כמו סידן וזרחן, אינה מסייעת במניעת עששת, ולכן אינה עדיפה על פני צחצוח ללא משחה. היתרון היחיד שבמשחות כאלה הוא הטעם המרענן והעובדה שהילד מתרגל להשתמש במשחה. חשוב לזכור שעד גיל שנתיים פעולת הצחצוח עצמה היא הכלי היעיל ביותר לטובת מניעת עששת".
לא רק פלואוריד: הגורמים שמסייעים במניעת עששת
ד"ר רצון מציין שפלואוריד הוא אינו המתכון היחיד למניעת עששת. "ישנם גורמים רבים המשפיעים על הסיכון לעששת, ביניהם תזונה, איכות האמייל, מצב הצפיפות בשיניים וכמובן חשיפה רבה למזון המכיל סוכר, המהווה את הגורם המשמעותי ביותר לפתח עששת".
ד"ר ברקוביץ מוסיפה נתון מעניין ומפתיע: "לא כולם יודעים, אבל עששת עלולה לדבק. ליתר דיוק, היא יכולה לעבור די בקלות בין ילדים בגן ובין הורים לילדים. אגב, זוהי אחת הסיבות לכך שהקפדה על היגיינת שיניים לא תמיד מסייעת במניעת עששת בפועל, אם כי היא בהחלט עשויה לצמצם מאוד את הסיכון לכך".
למרות ההגבלות שצוינו לגבי משחות המכילות פלואוריד, ד"ר ברקוביץ מבהירה כי מדובר ברכיב חיוני לילדים, בעיקר לנוכח העובדה שבארץ אין הפלרה של מי השתייה. "הפלואוריד מחזק את השיניים ומשפר את עמידותן בפני עששת, ולכן לא כדאי לוותר על שימוש במשחות המכילות אותו מגיל שש ומעלה".