הקטנת חזה בגיל 11? בחמש השנים האחרונות התפתחה בבריטניה תופעה מדאיגה במסגרתה בוצעו יותר ממאה ניתוחי הקטנות חזה בילדות מתחת לגיל 16. זאת, בעקבות תופעת השמנת היתר וההתפתחות המינית המוקדמת מאי פעם.

ילדה שמנה מול ג'אנק פוד (צילום: istockphoto)
יותר ויותר ילדות עוברות ניתוח להקטנת חזה בשל השמנה|צילום: istockphoto

כאבי גב ונזקים בעמוד השדרה בשל החזה הגדול

מסתבר, שההורים מחליטים לנתח את הבנות, גם כשהן בנות 11, בגלל תלונות על כאבי גב ונזקים אפשריים לעמוד השדרה בעקבות שדיים גדולים. ההורים שולחים את הבנות לניתוחים, למרות שגופן עוד לא סיים להתפתח ומתוך ידיעה ברורה שהניתוח עלול למנוע מהן אפשרות להניק בבגרותן. חלק מהניתוחים בבריטניה נעשים במימון משרד הבריאות, אבל אם לא מתקבל אישור הם עולים להורים כ-5000 ליש"ט (כ-30 אלף שקל). אישור לניתוח ממומן בבריטניה מתקבל רק מסיבות רפואיות, ולא מסיבות אסתטיות-קוסמטיות.

"השמנת יתר יוצרת הגדלה משמעותית של החזה", מסבירה טאם פריי, מהפורום הבריטי הלאומי להשמנת יתר, "זה טבעי שהילדות האלה ירצו להקטין את גודל החזה ושהוא יפריע להן בהתנהלותן. המשקל העודף יוצר עומס על הגב. אבל הפתרון אינו ניתוחים, אלא מלחמה נגד ההשמנה. השדיים אינם הבעיה והניתוח לא באמת ייצור הקלה. בעיני, ניתוח בגיל צעיר זה פתרון גרוע במיוחד כי קשה לדעת מה מרקמת החזה הוא שומן, ומה ממנו הוא החזה האמיתי. לרוב עושים את הניתוחים האלה מגיל 35 עד 55, לאחר סיום הלידות ההנקה".

במשרד הבריאות הבריטי מתייחסים לטענות כנגד הניתוחים, אך ממשיכים לממן אותם במקרים של השמנת יתר, גדילה מואצת חריגה של רקמת שד בגיל ההתבגרות וגם בגידולי שד לא סרטניים. "זה אינו ניתוח קוסמטי", חוזר ומזכיר נייג'ל מרסר, ראש אגוד המנתחים הפלסטיים הבריטי ויועץ למשרד הבריאות במדינה. "מדובר בילדות ונערות בעלות מסת-גוף לא נורמטיבית שסובלות מכאבים קשים בגב ובצוואר בגלל כובד השדיים. העניין מפריע להן גם לעשות פעילות גופנית ומקשה על אובדן המשקל העודף. וכן, כיום לילדות צעירות מאוד יש שדיים גדולים מאוד, והעניין יוצר גם סטיגמות חברתיות. החברה חושבת שהן מבוגרות מגילן מה שמוביל לתשומת לב מיותרת. בעיני גם קשיים פסיכולוגיים וחברתיים קשים צריכים להיות עילה לניתוח כזה בילדות."

גם בארץ מנתחים במקרים חריגים

"כבר מגיל תשע התחלתי לבקש מאמא שלי לעשות ניתוח להקטנת חזה," מספרת דיאנה גררו, בת 15 מארה"ב שעברה לאחרונה את הניתוח ותועדה במסגרת תוכנית של ערוץ דיסקאברי על התופעה. "קראו לי בשמות, קיבלתי הרבה תשומת לב שלא הייתי מעוניינת בה וזה פשוט כל כך כאב עד שלא רציתי ללכת לבית ספר. בכיתה ח' הייתי כבר מידה דאבל D בחזייה וזה התחיל להכביד גם על הגב. לא יכולתי לרוץ עם חברים, לשחק כדורעף, דברים שאני אוהבת." במסגרת הניתוח הורידו משדיה של דיאנה ק"ג שלם, והיא מאושרת מהתוצאה. "סוף כל סוף אני יכולה ללבוש חזיית ספורט ואני מרגישה חופשייה. סוף סוף אני יכולה לנשום, וקל לי בהרבה לקנות בגדים ולהסתובב בלי שינעצו בי מבטים."

"בדרך כלל אנחנו מעדיפים לבצע ניתוחי הקטנת חזה לאחר סיום הצמיחה, אחרי גיל 18," אומר ד"ר אריק זרצקי מנהל השירות למיקרוכירורגיה ואחראי לניתוחי הקטנת חזה בבית החולים איכילוב בתל אביב. "אבל ישנם מצבים מסויימים, לאו דווקא כאלה הקשורים בהשמנת יתר, בהם כן שוקלים לנתח מוקדם. למשל במקרים של מקרומסטיה, מצב בו החזה צומח מוקדם מאוד ובמהירות ואז הוא יכול להיות ענק בגיל צעיר מאוד, דבר שיש לו פעמים רבות השלכות פסיכולוגיות קשות ויוצר מוגבלות פיזית. זה נדיר, ובמקרים אלה המנותחות והוריהן מודעים לסיכונים ולעובדה שסביר שבעתיד יהיה צורך בהקטנה נוספת. בארץ יש יותר ויותר ניתוחי הקטנת חזה, וישנה מודעות גוברת לעניין כניתוח רפואי שקופות החולים מממנות לאלה שעוברות את הוועדה." 

>> ניתוחים פלסטיים בקרב בני נוער: באיזה גיל מתחילים?