פירות וירקות ניצבים במרכז פירמידת המזון, ורובם נחשבים למזונות-על עם מרכיבים תזונתיים מצויינים. רק מה, לילדים כבר נמאס מהתפוח והבננה שהם אוכלים כל השנה, ואם יש סיבה אחת באמת טובה להגיד תודה שהקיץ כאן, אלו הם הפירות שהוא מביא איתו. הם צבעוניים, מרעננים, מתוקים ומלאים בוויטמינים ומינרלים. איך מעודדים את הילדים לאכול מהם קצת יותר? מפעילים את הדמיון. בהמון מקרים צורת ההגשה תעשה את ההבדל. מכירים ילד שיסרב לארטיק קר, צבעוני ומפנק? יעל טל, שפית ומנחת סדנת הורים מבשלים, ושרית עטיה, דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת ילדים, מספקות רעיונות שלא ישאירו אותם אדישים.

מלון: טוב למערכת החיסונית

ארטיק מלון וקיווי (צילום: תומר ושחר צלמים)
קר, מרענן ומלא ויטמינים. ארטיק מלון, קיווי ובננה|צילום: תומר ושחר צלמים

מה יש בו? מלון הוא מקור מצוין לוויטמין סי החיוני לבניית הקולגן (החלבון העיקרי ברקמת החיבור בעצמות, בסחוסים, בגידים ובעור) ולתפקוד תקין של המערכת החיסונית, והוא מסייע בשיפור ספיגת ברזל מהמזון. המלון הכתום מהווה מקור חשוב לערכים תזונתיים ממשפחת הקרטנואידים - פיגמנטים נוגדי חמצון (המעניקים למלון את צבעו המיוחד) שמסייעים להפחתת הסיכון למחלות לב, כלי דם וסרטן.
צורת הגשה מעניינת: ארטיק מלון.
החומרים: מלון ומעט טחינה או דבש (לא חובה. חשוב לשים לב: לפעוטות מתחת לגיל שנה עדיין אסור לאכול מהם).
אופן ההכנה: מכניסים את המלון למעבד מזון, טוחנים, שופכים לכלי ארטיק מפלסטיק ומכניסים למקפיא. ניתן לשלב בארטיק פירות נוספים. שילוב מנצח: מלון, קיווי ובננה.

קיווי: עשיר בוויטמין סי

לונג בול קיווי (צילום:  יחסי ציבור )
הגישו עם גבינה לבנה, ותראו איך הם טורפים|צילום: יחסי ציבור
מה יש בו? הקיווי נחשב למלך הוויטמין סי (אפילו יותר מהתפוז), הוא עשיר בסיבים תזונתיים, חומצה פולית ובפוליפנולים (נוגדי חמצון), ומחקרים מייחסים לו תכונות נוגדות סרטן.
צורת הגשה מעניינת: הרי קיווי מושלגים.
החומרים: גבינה לבנה וקיווי.
אופן ההכנה: פירות מתוקים משתלבים טוב עם טעמה של גבינה לבנה. צקו על צלחת בעזרת כף הררי גבינה לבנה והניחו בין ה"הרים והעמקים" חתיכות קיווי.
טיפ קטן: תוכלו לעשות זאת עם כל פרי ולשלב כמה פירות יחד. תנו לדמיונכם ולדמיון ילדיכם להשתעשע. כך תוכלו להרוויח ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים וסידן בצלחת אחת.

אפרסק: טוב לראייה

סירת אפרסק (צילום: תומר ושחר צלמים)
תלבישו על האפרסק מפרש ממלון ותתחילו לשיר עם הילדים: שוטי, שוטי, ספינתי|צילום: תומר ושחר צלמים
מה יש בו? האפרסק הוא מקור מצוין למים, ויטמינים, מינרלים חיוניים, סיבים תזונתיים ורכיבי תזונה פעילים כמו פיטוכימיקלים. הוא גם מקור לבטא קרוטן ולוויטמין A, החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון, לגדילה תקינה ולשמירה על בריאות העור.
צורת הגשה מעניינת: סירת אפרסק עם מפרש מלון.
החומרים: אפרסק ומלון.
אופן ההכנה: חתכו את האפרסק לרבעים (אלו בעצם הסירות). הוציאו את החרצן. חתכו המלון למשולשים ונעצו אותם בעזרת קיסם במרכז הסירה. ניתן להכין סירות כאלו גם בעזרת שילובים של פירות אחרים: משמש וחצאי ענבים, משמש ואבטיח, אפרסק ותאנה, אפרסק ומנגו, תפוח ובננה, או תפוח ומלון.

אבטיח: מרווה ומרענן

ילדה אוכלת אבטיח
יותר טעים מהממתק המצוי|צילום:
מה יש בו? האבטיח עשיר מאוד בנוזלים ואין טוב ממנו להרוות את צמאון הקיץ. מקור צבעו האדום של האבטיח הוא בליקופן - פגמנט אדום ממשפחת הקרוטנואידים - נוגד חמצון רב עוצמה המסייע לגוף לשמור על בריאותו.
צורת הגשה מעניינת: אבטיח בצורות שונות: לבבות, חיות או כדורים.
חומרים: פלח אבטיח וקורצנים בצורות שונות.
אופן ההכנה: חתכו פלח אבטיח ברוחב של סנטימטר בערך והטביעו את הקורצנים השונים כך שייצרו את הצורות. אל תוותרו על השאריות, הן טעימות לא פחות.

ענבים: מזרזים את חילוף החומרים

שווה בדיקה: מחירי הענבים (צילום: חדשות 2)
יש גם חיסרון: כמויות הסוכר בענבים גבוהות מאוד|צילום: חדשות 2
מה יש בהם? הענבים עשירים בפלאבונים - רכיבי תזונה פעילים המעניקים להם את הצבע המיוחד ואת הסגולות הבריאותיות. רכיבים אלו מפסקים לגוף פעילות נוגדת חמצון העשויה להגן מפני התפתחות סרטן, מחלות לב, טרשת עורקים, קטרקט ואף האטת תהליכי ההזדקנות. הם מזרזים את עבודת מערכת העיכול וחילוף החומרים בגוף, ומנקים את הכבד והדם. ענבים ירוקים מכילים לוטאין העוזר במניעת סרטן ומחזק את בריאות העין. חסרונם העיקרי של הענבים הוא כמות הסוכר הרבה שהם מכילים: ב-100 גרם ענבים יש כ-67 קלוריות.
צורת הגשה מעניינת:
שיפודי ענבים.
החומרים: ענבים וקיסמי עץ ארוכים.
אופן ההכנה: תולשים את הענבים מהאשכול ומשפדים יחד עם הילדים.

מנגו: מסייע לשיפור הזיכרון

מנגו (צילום: עודד קרני)
עשיר בסיבים תזונתיים. מנגו|צילום: עודד קרני
מה יש בו? המנגו  הינו פרי עשיר בויטמין A, ויטמין C ואשלגן. למנגו מייחסים סגולות של שיפור הזיכרון, הוא עשיר בסיבים תזונתיים ומסייע להסדרת העיכול.
צורת הגשה מעניינת: ארטיק מנגו ויוגורט.
חומרים: 1 מנגו, 150 גרם יוגורט כבשים, 2 כפות מייפל.
אופן ההכנה: טוחנים יחד הכל במעבד מזון ומקפיאים בכלי ארטיק מפלסטיק.

דובדבן: סיבים תזונתיים חשובים למערכת העיכול

דובדבנים
רק היזהרו מהחרצנים, כן?
מה יש בו? צבעו העמוק והיפה של הדובדבן מגיע משלל פיגמנטים המשמשים כנוגדי חמצון ועוזרים לשמור על שלמות תאי הגוף ומניעת מחלות. הדובדבנים עשירים באנתוציאנינים - נוגדי חמצון רבי-עוצמה אשר תורמים להאטת תהליכי ההזדקנות ולחיזוק פעולת הלב, ובסיבים תזונתיים החשובים למערכת העיכול.
הצעת הגשה מעניינת: ארטיק דובדבנים, יוגורט ווניל.
חומרים: כוס דובדבנים מגולענים וקפואים (כשעתיים הקפאה), 150 גרם יוגורט כבשים, מקל וניל, 3 כפות מייפל.
אופן ההכנה: טוחנים יחד את כל החומרים במעבד מזון, יוצקים לכלי ארטיק מפלסטיק ומקפיאים.

>> איך מכינים מחיות גורמה לקטנטנים?