אין ספק שלטוס עם ילדים לחו"ל מהווה אתגר גדול. האתגר גדול פי כמה וכמה כשמדובר במשפחות עם ילד מיוחד. משפחות רבות שבהן ילד עם צרכים מיוחדים ממעטות ואפילו נמנעות מלצאת לחופשה עם הילד המיוחד. הורים רבים מפחדים לצאת לטיולים בחו"ל ואף בארץ.
אתי הקל: "הסיפור האישי שלנו מוכיח שעם מאמץ לוגיסטי מיוחד והכנה מתאימה – זה אפשרי ואפילו מהנה. במשך שנים רבות נמנענו מלהוציא את ניל אפילו לסביבה הקרובה בגלל רגישות שמיעתית קיצונית אבל בשנים האחרונות עם הפטור מתור והשימוש באזניות לסינון רעש התחלנו בהדרגה לצאת אפילו לחופשות במקומות מרוחקים יותר כשהשיא היה בשנה שעברה בחופשה ראשונה בחו"ל – קפריסין".
כמובן שלכל ילד יש את המגבלות שלו ויש לשקול כל חופשה לפי צרכיו של הילד ולהכין אותו בהתאם ליכולת ההבנה שלו . תכנון יעיל ומפורט והכנה טובה של הילד הם תנאי חשוב להצלחת הטיול.
להלן כמה טיפים חשובים שהאמהות משתפות מנסיונן:
אתי הקל, אמא של ניל:
טיסה: מומלץ לפנות לחברת התעופה וליידע אותם מראש על הקשיים של הילד. ברוב המקרים, ניתן ליווי בשדה התעופה אפילו עד לעלייה למטוס במידה ויש צורך. כדאי גם לברר איתם מראש לגבי in check מוקדם למקומות העדיפים עליכם ). במקרה האישי שלי, ניל מעדיף לשבת בסוף המטוס כדי שלא יהיה מופתע מקולות מיוחדים שיבואו מאחוריו (כדאי להכין מראש פעילויות לזמן הטיסה כדי להעסיק את הילד במקרה הצורך. במקרה שלנו לא היה צורך – ניל היה צמוד לחלון והיה מוקסם אפילו מהעננים.. ובטיסה חזרה אפילו זיהה את ראש העין, היכן שמתגורר).
לינה: מומלץ ליצור קשר עם המלון לפני ההזמנה, לציין בפניהם מה הקשיים של הילד ולברר האם המלון עונה על הצרכים מבחינת מיקום ומבנה החדר, חדר האוכל, הבריכה / הים וכו'. רוב בתי המלון מאד ידידותיים ויעשו הכול כדי להקל על ההתמודדות של הילד: לאפשר לו לאכול במקום שקט יותר ואפילו הכנת האוכל המצומצם שהילד מעדיף לאכול
הכנת הילד: הכנה רגשית ונפשית של הילד המיוחד היא החלק החשוב ביותר לדעתי. התקשורת עם ניל מוגבלת ביותר ולכן כל הכנה כוללת משפטים קצרים והרבה תמונות. עשינו סימולציה עד לפרט הקטן ביותר וציינתי במיוחד הפתעות ורעשים אפשריים לאורך כל הדרך בשדה התעופה, בטיסה, במלון ובכל הפעילויות המתוכננות ואיך בדיוק נתמודד עם כל הפתעה. ניל מכור לשימוש ב- Earth Google או כמו שהוא קורא לזה – כדור הארץ. כך שהכלי הזה משמש אותנו גם להכנה וצפייה באזור בו נהיה, בית המלון והמקומות שנטייל בהם וכו' .
הטיול חייב להתאים לצרכי הילד לרצונותיו ולהנאותיו, אנחנו מלווים אותו במקום שהוא ילווה אותנו.
שולמית שמש, אמא של אריאל משתפת בטיפים משלה:
- פעם ראשונה עדיף לתכנן טיול קצר ולמקום קרוב עם מזג אויר דומה למזג אויר שיש בארצנו, בחו״ל הילד חשוף לעומס גירויים חדשים חלקם נעימים חלקם מלחיצים, לדוגמא אנחנו טסים יום חמישי חוזרים יום ראשון
- כאשר מדברים עם הילד על הטיול להציג את המקום אליו אנחנו טסים כמקום ששם הוא יכול לעשות דברים מוכרים ואהובים, לדוגמא; אריאל בני נהנה מאוכל, אני אומרת לו ; עוד שבוע יום...אנחנו נטוס במטוס לקפריסין, שם נאכל...., נכנס לים, וכ'ו
- לפני שיוצאים מהבית כדאי לקחת אוכל ושתייה שהילד מכיר ואוהב שיספיקו לכמה שעות, עד ההגעה לבית המלון הילד יהיה רעב.
- רצוי שלפחות שני מבוגרים שהילד מכיר טוב יטוסו עם הילד ,מבוגר אחד חייב להיות צמוד אליו.
- קחו את הילד גם אם הוא בן יותר מ-20 למלונות המיועדים למשפחות וילדים במקום למלונות למבוגרים בלבד, במלונות למשפחות האוכל ידידותי יותר, קודי הלבוש פחות מחמירים והסביבה צבעונית ונעימה יותר, גם אם הילד ירוץ ירעיש או יצעק הכל יבלע ברעשי הרקע של בית המלון.
- מומלץ לטוס לבית מלון״ הכל כלול״ ולהישאר בתחומו לאורך כל ימי החופשה , מניסיון מיותר ואף מלחיץ להכביד על הילד מספר בתי מלון, נסיעות רבות, טיולי יום , מסעדות שונות וכו״,