חן אפרת פיתחה תגובה אלרגית בשם אנפילקסיס. מדובר בתגובה לא תקינה של מערכת החיסון לחומרים שנמצאים במזונות מסויימים כמו פירות שונים, מאכלי ים, סוגים שונים של מוצקים, אך הבולטים ביותר הם אגוזים, ביצים וחלב. לעתים רחוקות מספיק מגע בלבד כדי לעורר את התגובה.
"האלרגיה הזו יכולה להופיע בכל גיל, החל מתינוק בן מספר חודשים ועד אדם מבוגר בן 40, למרות שבגילאים מבוגרים זה פחות שכיח", אומר ד"ר אלחנן נחום יו"ר האיגוד לטיפול נמרץ ילדים וסגן מנהל המחלקה לטיפול נמרץ במרכז שניידר לרפואת ילדים. "לעתים רק חשיפה גדולה לחומר יכולה לפתח את התגובה האלרגית ולכן היא עלולה להתגלות רק בגיל מאוחר יותר".
מתי צריכה להידלק נורת אזהרה?
"חשוב לשים לב אם מתפתח גירוד, קוצר נשימה או שיעול כתוצאה מחשיפה לסוגי מזון מסויימים. אם מופיעה רגישות כזאת יש לדווח לרופא המטפל שיבדוק את הילד ויחליט אם צריך לבצע תבחינים לאלרגיה", מציין ד"ר נחום.
מי שאובחן כאלרגי למזון מסויים יוכל לזהות כי נחשף לאנטיגן אליו הוא רגיש באמצעות סימנים כמו עקצוצים, קשיי נשימה, צרידות והרגשת חולשה שיכולה להוביל לאובדן הכרה.
איך להימנע מלעורר את התגובה?
"משמעת קפדנית קודם כל. צריך מאוד להיזהר מחשיפה לחומרים שאתה רגיש אליהם, בייחוד אלו הרגישים לאגוזים, ביצים או חלב אלו שנמצאים כמעט בכל מקום.
"כשהולכים לאכול מחוץ לבית צריך לברר בקפדנות האם המנה מכילה את סוג המזון שאנו רגישים אליו. זה מאוד קריטי, ולפעמים גם העובדים באותה מסעדה לא מבינים עד כמה הדבר מסוכן. אני תמיד הייתי סקפטי לגבי היכולת שלהם להיזהר מכך. כמו כן, מומלץ לא לנסות דברים שהם מראש חשודים.
"אנשים שסובלים מהאלרגיה מוכרחים לשאת איתם מזרק אפיבן ויידעו את מי שהם נמצאים במחיצתו כי הם סובלים מהבעיה, ויאמרו לו היכן המזרק נמצא ומה לעשות איתו במקרה חירום".