לפעמים, איך נגיד את זה - יש לסלבס נטייה לשתף אותנו בקצת יותר מידי מידע אודות חייהם האישיים. הנה למשל סיפור שעשוי לגרום לכם לזעזוע קל: לאחרונה חשפו מילה קוניס ואשטון קוצ'ר, במהלך תכנית הפודקאסט האחרונה בה השתתפו, כי הם אינם מאמינים ברחצה יומית של ילדיהם במים ובסבון. הזוג המעט ביזארי הסביר כי הם מקלחים את ילדיהם רק כאשר "רואים עליהם את הלכלוך".
נשים רגע בצד את השאלה איך זוג שמגדל ילדה בת 6 וילד בן 4, לא נתקלים על בסיס יומי בילדים מלאים בכתמי גלידה וקטשופ, וננסה להבין האם כדאי לאמץ את ההרגל המשונה בבית והאם יש סיכוי שאנחנו בעצם מפספסים פה משהו במקרה.
לסגור את היום עם מקלחת טובה
"אף שניתן לציין מחקרים מסוימים שמדברים על שימוש יומי במים ובסבון כהרגל שאינו מומלץ, לרוב מדובר במחקרים ישנים ולא עדכניים", אומר ד"ר דב טשרנין, מומחה לרפואת ילדים ומנהל מרפאה ב"כללית", מחוז שרון שומרון, "באופן כללי, השאלה כמה ואיך לקלח תינוקות וילדים, תלויה באזור הגאוגרפי, ובתנאים המקומיים שבהם הילד שוהה".
"לצורך העניין, ילדים שגדלים בפינלנד לדוגמה, יזדקקו למקלחת בתדירות פחותה מזו שלה נזקקים ילדים הגדלים באזור הנגב", הוא מסביר, "בכל מקרה, קיימת חשיבות לשימוש יומי במים ובסבון אצל ילדים, מכיוון שלכלוך הוא מקור לזיהומים ולמחלות. בהחלט טוב ורצוי לילדים לשחק בחוץ, להתלכלך ולכייף, אבל מומלץ שבסוף היום הם יזכו למקלחת טובה. אגב, מעבר לעניין הבריאותי, חשוב לזכור שמקלחת מסייעת לשמור על ריח גוף נעים, ובהחלט יש חשיבות לנושא, בייחוד כשמדובר בבני נוער שהעניין החברתי בגילם הוא בשיאו".
בהתאם לכך, כששאלת ההיגיינה עולה בהקשר ארצנו החמה, ד"ר טשרנין כן ממליץ להקפיד על מקלחת יומית. "במרבית ימי השנה ילדים בישראל משחקים בחוץ, אם זה בחול בגן או בפארק השעשועים. גם מזג האוויר הלח פה דורש מקלחת יומית שתשטוף את הזיעה ותימנע גירויי עור מיותרים. נוסיף לכל זה את העובדה שאנחנו מצויים בעידן קורונה ואין ספק שעניין ההיגיינה זוכה לחשיבות רבה יותר".
עם זאת, ד"ר טשרנין מבהיר כי תמיד אפשר להפעיל שיקול דעת. "ברור שתינוק המבלה את רוב זמנו בין כתלי הבית, לא בהכרח יידרש לאמבטיות תכופות כמו ילד שחוזר מלוכלך מהגן. כך או כך - גם אם בוחרים להפחית בתדירות הרחצה, תמיד חשוב להקפיד על רחצה טובה של הידיים במים ובסבון, בעיקר לאחר ביקור בשירותים ולפני הארוחה".
לא לפספס מאחורי הברכיים ובבית השחי
אז באיזה סבון כדאי להשתמש? ובכן, ד"ר טשרנין אומר שבעניין הזה התשובה נחלקת לפי הגילים הרלוונטיים. "כשמדובר בתינוקות לרוב ההמלצה היא להשתמש במעט שמן אמבט אותו שופכים למים לפני הרחצה. עורו העדין של התינוק אינו זקוק לסבונים ובגיל ינקות אפשר להסתפק בשמן ייעודי. חשוב לשמן בעיקר את הכפלים באזור הצוואר, מאחורי הברכיים ובבית השחי", הוא מסביר. לגבי בחירת הסבון עצמו ממליץ הד"ר לבחור בסבונים טבעיים שאינם מכילים חומרים שעלולים לגרות את העור, או לחלופין בסבונים בעלי דרגת חומציות 5.5.
אגב, אם אתם נוטים לסיבון יתר של האזורים האינטימיים של ילדיכם, ד"ר טשרנין מציע שתפסיקו עם זה. "רבים מההורים משתמשים ביותר מידי סבון ונוטים לשפשף את האזורים האינטימיים של הילדים משום שלתפיסתם אזורים אלה מלוכלכים יחסית. אולם, הרגל כזה אינו מומלץ, שכן הוא עלול לגרום ליובש ולצריבה בעת מתן שתן".
ומה לגבי פעוטות וילדים שסובלים מ"אטופיק דרמטטיס"?
"אטופיק דרמטיטיס המכונה 'אסתמה של העור' היא תופעה המאופיינת בעור רגיש במיוחד הנוטה ליובש ולגירויים. במקרה כזה, חשוב אף יותר להקפיד על אותם הרגלי היגיינה ובעיקר כשבחוץ חם יש להקפיד על רחצה יומית שתימנע את הצטברות הלכלוך והזיעה על גבי העור. כמו כן, כדאי להקפיד על מקלחות זריזות ותכליתיות וכדי למנוע יובש וגירוי מומלץ להקפיד על ניגוב עדין בטפיחות קלות. בנוסף ניתן להשתמש בקרם לחות ייעודי לאחר הרחצה".
עד איזה גיל מומלץ לרחוץ את הילדים?
"אין כלל מסוים בנושא אבל באופן כללי ילדים בני 4 – 5 לרוב כבר מסוגלים לשטוף את עצמם, לעיתים בתמיכה קלה של ההורים. הרגל כזה מסייע להם לפתח הרגלים עצמאיים וגם עוזר לחזק אצלם את תפיסת הפרטיות ואת החשיבות שבשמירה על הגוף הפרטי. בכל מקרה, בשום אופן אין להשאיר ילדים קטנים ללא השגחת הורה. כדאי לזכור שילד עלול לטבוע גם כאשר מדובר במקור מים בעל שטח קטן כמו אמבטיה".
"בשורה התחתונה, אני בהחלט חושב שלא כדאי לזלזל בחשיבות השמירה על הרגלי היגיינת רחצה אצל תינוקות וילדים. מעבר לעובדה שאלה מסייעים בשמירה על הבריאות ובמניעת זיהומים וגירויים, הם תורמים לשמירה על ריח גוף נעים. חשוב להקפיד במיוחד על שטיפת ידיים יסודית לפני האוכל ולאחר ביקור בשירותים. לגבי מקלחות – כיוון שאנחנו נמצאים במדינה חמה כן מומלץ להקפיד על מקלחת יומית, בייחוד כשמדובר בעונת הקיץ. תינוקות יכולים להסתפק בשמן רחצה ועבור ילדים גדולים יותר כדאי לבחור בסבונים טבעיים שאינם מייבשים את העור או גורמים לגירוי", מסכם ד"ר טשרנין.