כל הורה יודע שתזונה נכונה היא הכלי לאורח חיים בריא של בני המשפחה. אז עובדות זה תמיד נחמד, אבל מה באמת מומלץ לכלול בתפריט היומיומי של הילדים שלנו? כדי שלא תסתבכו יותר מידי הכנו עבורכם רשימה מוכנה לסופר, כל שנותר לכם לעשות זה לקנות ולהציע אותה לילדים. נכון, לא תמיד ההמלצות יתקבלו בברכה בקרב הקהל הצעיר אבל האמינו לנו - ההתמדה משתלמת.
ענת מטיאש, תזונאית קלינית, מונה את 9 המאכלים הבריאים ביותר שמומלצים לילדים:
חומוס: מקור לחלבון טוב מהצומח
אם עד היום לא אימצתם שעת ניגוב חומוס משפחתית, הגיע הזמן. מסתבר שהמאכל הפופולרי הזה הוא מקור טוב לחלבון מן הצומח, יעיל נגד מחלות לב וכלי דם, מאזן את רמות הסוכר בגוף, מפחית דלקתיות, מסייע לפעילות תקינה של מערכת העיכול ועשיר בברזל ובחומצה פולית.
ולמקרה שאתם שוקלים לוותר על הפיתה, הנה עובדה שאולי תגרום לכם לשנות את דעתכם: שילוב של קטנייה כמו חומוס עם דגן כמו פיתה ירכיב חלבון מלא. כמובן שאם הילדים לא מתנגדים, עדיף לבחור בפיתה מחיטה מלאה.
עגבניות: הירק המושלם
אין ספק שמדובר באחד הירקות הבריאים ביותר: העגבנייה מכילה ליקופן - נוגד חמצון שמנטרל רדיקלים חופשיים הגורמים למחלות רבות, מחזק את מערכת חיסון ואת בריאות העיניים, משפר את לחץ הדם ומסייע במניעת התקפי לב ואף שבץ.
בנוסף, עגבניות מכילות שפע של סיבים תזונתיים, ויטמין C המסייע לחיזוק מערכת החיסון, ויטמין K, ויטמין 6B וברזל - החשוב למניעת אנמיה ולהתפתחות השכלית. לאלו מאיתנו שילדיהם מסרבים בכל תוקף לאכול את העגבניה בצורה הטבעית, נסו לתת להם אותה בצורה אחרת – רוטב לפיצה או לפסטה יעזו את העבודה.
אפונה: חלבונים וסיבים תזונתיים
כמות של חצי כוס אפונה מכילה פחות ממאה קלוריות וכוללת כמות גדולה של חלבונים, סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון ורכיבים אנטי דלקתיים. הסיבים שבה מווסתים את רמת הסוכר בדם ומונעים עצירות.אפשר לשלב אפונה באורז למשל וכך להשיג חלבון מלא, או לטחון למרק ירוק וקטיפתי שמתאים גם לפעוטות החל משלב ה"טעימות".
טחינה: שומנים טובים וסידן
אין דבר יותר פשוט להכנה, זמין לאחסון ובריא מטחינה. היא מכילה כמויות גבוהות של סידן שמצוין לחיזוק העצמות בגיל הצעיר, מינרלים חיוניים כמו ברזל, מגנזיום ואבץ, וכן נוגדי חמצון ושמנים טובים שמסייעים להגן על מערכת החיסון. אגב, רק לידיעתכם: הטחינה המלאה מכילה פי 5 סידן מהטחינה הרגילה.
חלב מועשר: השינוי הקטן שעושה את ההבדל
חלב הוא מקור טוב לסידן וזאת עובדה, אבל שימו לב לשינוי הקטן שעושה את ההבדל: חלב מועשר. הוא מכיל חלבוני חלב איכותיים ומועשר ברכיבים חיוניים כמו סידן וויטמין D, שמסייע לספיגה טובה יותר של סידן. אגב, ויטמין D הוא אחד הוויטמינים החשובים ביותר שנחוץ להגנה על המערכת החיסונית ולמניעת מחלות כרוניות. מאחר שלעיתים הוא חסר בגוף, ניתן לתגבר אותו ע"י 20 דקות של חשיפה יומית לשמש או באמצעות מזון מועשר.
דגים: מגנים על הלב וכלי הדם
הם עשירים בחלבון, בחומצת שומן אומגה 3 המגנה על הלב וכלי הדם, ויוד שחיוני לתפקוד בלוטת התריס. ובניגוד למה שאתם אולי חושבים, לא תאמינו כמה קל להכין אותם.
הנה דוגמה למתכון פשוט של סלמון בתנור: שמנו תבנית במעט שמן זית ומלח, הניחו את נתחי הדגים ומרחו משני צדם. הוסיפו כחצי לימון סחוט ומעט שום והכניסו לתנור על 190 מעלות כחצי שעה עד שהדג עשוי במידה המתאימה.
* מומלץ לפורר את הדג בידיים כדי להימנע מסכנת בליעת עצמות.
שיבולת שועל: התחליף הבריא ללחם
שיבולת שועל מכילה כמות נאה של סיבים תזונתיים וויטמין B6 המסייע לחילוף חומרים תקין. היא מסייעת לתפקוד מערכת העיכול ולהורדת כולסטרול, ומצוינת כתחליף ללחם לבן, כבסיס לדייסה מהירה להכנה בתוספת מעט סילאן, או כשדרוג בריא לחביתה.
בטטה: נוגד חמצון חשוב
במקום ללכת שוב על תפוחי אדמה בתנור, למה שלא תנסו בטטה אפויה? היא מכילה בטא קרוטן -נוגד חמצון החשוב למניעת מחלות, עשירה בסיבים תזונתיים המסייעים במניעת עצירות ועמילן שיכול להוות תחליף נפלא לפסטה או לחם. והחלק הטוב – בגלל המתיקות הטבעית שבה, לא קשה לשכנע ילדים מגיל צעיר לחבב אותה.
ביצים: חלבון איכותי שמתאים גם לתפריט צמחוני
החלבון שקיים בביצים הוא בעל הערך הביולוגי הגבוה ביותר. ביצה אחת מכילה 6 גרם חלבון וכן כולין – רכיב חשוב להתפתחות המוח בגיל הצעיר. בזכות הגופרית שמכיל החלמון שבה, היא מצוינת לחיזוק הציפורניים והשיער, ואם זה לא מספיק – היא מכילה ויטמין 12B ולכן מצוינת גם עבור ילדים שמקפידים על תפריט צמחוני. החדשות הטובות: למרות יחסי הציבור הבלתי מחמיאים להם זכתה בעניין הכולסטרול, מחקרים הוכיחו שהיא אינה משפיעה על רמות הכולסטרול הרע. לילדים שפחות מסתדרים עם החלמון, הציעו להם חביתה שמשלבת את השניים בצורה הומוגנית ויפה.