ילד בלונדיני באדום על דשא מחזיק כדורגל ומחייך (צילום: jupiter images)
מתאמנים על השרירים והראייה|צילום: jupiter images

צריכים עוד סיבה מדוע רצוי שהילדים יבלו יותר שעות מחוץ לבית ופחות שעות מול המחשב והטלוויזיה? לפי מחקר אמריקני חדש, ילדים שמבלים יותר זמן מחוץ לבית יסבלו פחות מקוצר ראייה (מיופיה). תוצאות המחקר פורסמו בגיליון ינואר של כתב העת לאופטומטריה ומדע הראייה.

עבודה בעיניים

החוקרים נתנו שאלונים ל-191 הורים לילדים בגיל ממוצע של 13.3 שנים, ושאלו אותם, בין היתר, כמה זמן הילדים שלהם מבלים מול המחשב, כמה זמן הם מבלים בצפייה בטלוויזיה או בקריאה. לאחר מכן נערכו בדיקות לראייה לאותם הילדים. על פי הממצאים, הילדים שפיתחו קוצר ראייה (עצמים קרובים נראים בבירור, בעוד שעצמים רחוקים נראים מטושטשים) בילו פחות זמן בפעילויות חוץ (ממוצע של 8.3 שעות בשבוע בהשוואה ל-12.6 שעות בקרב ילדים אחרים). בנוסף התברר שאותם הילדים גם צפו יותר בטלוויזיה (12.5 שעות בממוצע בשבוע בהשוואה ל-8.4 שעות בקרב ילדים אחרים). עם זאת, לא נמצא קשר בין התפתחות קוצר ראייה לקריאה מרובה של ספרים, כפי שמקובל לחשוב.


כיצד הסבירו זאת החוקרים? התיאוריות הרווחות הן שקוצר ראייה נגרם כתוצאה מגורמים תורשתיים וסביבתיים. החוקרים משערים שבחוץ יש לילדים יותר הזדמנויות לצפות באובייקטים ממרחק, ולכן העין מצליחה להתאמן עליהם. "אפשרות אחת היא שתודות לכל הזמן שהילדים בילו בחוץ, הם הסתכלו על חפצים מסוימים ממרחק ולא מקרוב. בזמן הצפייה השתחרר סיגנל שמורה לעכב את ההתפתחות של קוצר הראייה", אומרת עורכת המחקר. "ייתכן גם שזהו אור השמש שמשפיע על האישונים. באור השמש הפוקוס עמוק יותר, ואובייקטים נראים באופן ברור יותר ומטושטשים פחות – מצב שמקושר עם התפתחות של קוצר ראייה".