האם חוש הטעם של בנות מפותח יותר מאשר זה של בנים? מחקר מקיף וגדול שנערך לאחרונה בדנמרק, בשיתוף 8,900 ילדי בית ספר, בדק את העדפות הטעם וכישורי זיהוי הטעמים של ילדים ומתבגרים.
המחקר מצא שבנות מצליחות לזהות טוב יותר טעמים מאשר בנים, למרות שנמצא שיש לבנים ובנות מספר זהה של בלוטות טעם.
החוקרים משערים כי ככל הנראה ההבדל טמון בדרך שבה בנים ובנות מעבדים את המידע. על פי התוצאות, בנים זקוקים לטעמי חמוץ ומתוק מודגשים יותר על מנת להבחין בהבדלים. עוד נמצא שבנות מעדיפות טעמים מתונים ולא חזקים מדי, ואילו בנים מעדיפים טעמים מעט יותר קיצוניים, כנראה בשל סף הרגישות הנמוך יותר.
ממצא מפתיע נוסף היה שכל ילד שלישי מעדיף דווקא משקאות קלים שאינם מתוקים. עם זאת, 48 אחוז הראו נטייה ברורה לכיוון המתוק.
בגיל ההתבגרות נמאס ממתוקים?
המחקר נערך במסגרת שיעורי טבע בבתי הספר; הילדים קיבלו לביתם ערכות עם דגימות של טעימות והוראות מפורטות כיצד לערוך את הניסוי. באמצעות הערכה נאספו נתונים על יכולות הילדים לזהות טעמים מתוקים וחמוצים, נתונים לגבי אילו סוגי טעמים מתוקים הם מעדיפים, וכמה פקעיות טעם יש להם. הילדים גם נשאלו שאלות שנוגעות להרגלי האכילה שלהם ולמידת בררנותם לגבי אוכל. המחקר התמקד בטעמם של מזונות בלבד, בלי לערב חושים אחרים כמו ריח המזון או המראה שלו.
59 אחוז מהילדים החשיבו את עצמם כלא בררנים בנוגע לאוכל.
באשר למתבגרים - המחקר הראה שחוש הטעם שלהם משתנה באופן דרמטי בגיל זה. היכולת שלהם לזהות טעמים משתפרת בהדרגה עם הגיל, והשינוי הגדול ביותר מתרחש בגיל 13-14 כשהם הופכים רגישים יותר לטעמים חמוצים, והחיבה שלהם למתוקים יורדת.
"מה שהכי מפתיע הוא שהתוצאות ברורות מאוד ובאיכות גבוהה", אמר אחד מעורכי המחקר. "על פי המחקר, ניתן למצוא שונות גדולה בין הילדים, מעבר למצופה. זה רק מראה שתעשיית המזון יכולה לפתח מגוון גדול יותר של מזונות וחטיפים. למשל, אפשר לפתח חטיפים בריאים יותר לבנים עם טעם קצת קיצוני וחמוץ".
פחות אבקות מרק, יותר פירות
"ההעדפה של ילדים לטעמים מתגבשת בסביבות גיל שנה", מסבירה כוכבית דוידיאן, תזונאית מומחית שמתמחה בתזונה לילדים, נשים בהריון ולאחר הלידה. "לכן עד אז כדאי לחשוף את הילדים לכל מיני טעמים, עדיף כמה שפחות חזקים ויותר טבעיים. מגיל שנה אומרים לאמא לעבור לתפריט הביתי, אבל זה לא תמיד מתאים לתינוק שעד כה אכל אוכל מאד בסיסי.
אני ממליצה להמשיך עם הגישה – בלי הרבה תבלינים, בלי הרבה מלח או אבקות מרק. מחקרים הראו שתינוקות שנחשפו לטעמים רבים ופשוטים, היו פחות בררנים בהמשך בבחירות שלהם.
"יחד עם זאת, חשוב לחשוף את הילד למזונות חדשים כדי שיוכל לגבש לעצמו העדפה. כדאי לאפשר לו לפתח טעמים בעצמו, לחשוף אותו לכל הטעמים ולא לסוגי מזון מסוימים. עם זאת, יש גם העדפה אישית ומולדת. גם אם בבית נוטים לכיוון טעמים מסוימים, יש ילדים שיש להם נטיות משלהם".
לדברי דוידיאן, ילדים בהחלט מראים העדפה ברורה למתוק. "לכן כדאי להתחיל להרגיל אותם קודם לירקות ורק אחר כך לפירות", היא אומרת. "ובהמשך, תמיד כדאי להמשיך עם מזונות שהמתיקות שלהם טבעית ולא דומיננטית כמו תמרים ופירות.
"נמצא גם שמתבגרים נוטים להראות העדפה גדולה יותר לצריכה של מזונות מתוקים ופחממתיים בגלל הצורך לשמור על רמה גבוהה של סרוטונין בגוף, גם אם הם לא מודעים לכך".