למרות שפעם היה מקובל לחשוב שבני נוער רוצים להיראות מבוגרים כמה שיותר מהר, מתברר שהמציאות בשטח מורכבת יותר. לצד אימוץ של סגנון לבוש מבוגר, הרגלי בילוי של מבוגרים ונושאי שיחה בהתאם, יותר ויותר בני נוער מנסים כיום לעצור את שעון החול של הגיל. על פי נתונים שפרסם בשנים האחרונות איגוד הפלסטיקאים האמריקאי, עשרות אלפי בני נוער מזריקים בוטוקס כדי לשמור על עור פנים חלק וצעיר. בעוד שרוב הרופאים והפלסטיקאים לא מסכימים לטפל בבוטוקס בנערים ונערות, רבים מהם מוצאים דרכים יצירתיות להשיג את מה שהלב חפץ.
האנה בורג' היא נערה בריטית שעברה את טיפול הבוטוקס הראשון שלה כבר בגיל 15, בזמן חופשה בספרד. כיום בגיל 16, היא כבר עברה מספר טיפולים נוספים. בריאיון ל"סאן" הבריטי היא מספרת שהחליטה להזריק בוטוקס לאחר שגילתה כמה קמטים מדאיגים שצצו באזור המצח ומסביב לפה. לדבריה, "החברים אמרו לי שככל שאתה מתחיל מוקדם עם הבוטוקס, ככה יהיו לך פחות קמטים בתור מבוגר". היא אומרת שהמראה שלה חשוב לה מאוד, ושהיא לא רוצה להיראות דוחה כבר בגיל 25: "בשנה שעברה ביקרתי ברשת, באתרים של נערות. המון בנות צעירות בפורומים אמרו שהן השתמשו בבוטוקס וזה גרם להן להיות פחות מוטרדות מהמראה שלהן". שרה מעידה כי הטיפול הראשון כאב מעט, אך הניב תוצאות מידיות ונראות לעין: "הרגשתי שקיבלתי המון ביטחון".
מסתבר שהתפוח לו מנותח רחוק מהעץ: אמה של האנה, שרה, כבר הוציאה יותר מחצי מיליון ליש"ט על ניתוחים פלסטיים וזכתה לכינוי "הברבי האנושית". שרה, שלא במפתיע, תמכה ברצון של בתה. לדבריה, היא העדיפה שהאנה תהיה כנה מאשר שתלך לבצע טיפולים מאחורי גבה: "הורים צריכים להיות הרבה יותר מעורבים בחיי ילדיהם מגיל צעיר, ואני יודעת שלהאנה לא אכפת שאני יודעת על אהבתה לבוטוקס". מה עוד, שגם האם מסכימה שהיא תהיה צבועה אם לאחר כל כך הרבה ניתוחים היא תאסור על בתה להזריק בוטוקס. לא פלא שהאנה אומרת: "רציתי גם להיות יפה כמו אמא שלי".
בוטוקס? לא מונע קמטים בעתיד
אז מה הבעייתיות של הזרקת בוטוקס בגיל כל כך צעיר? ד"ר אכי פרידמן, מומחה ברפואת עור, מין ואסתטיקה, מסביר כי באופן תיאורטי אין מגבלה לגיל בו מתחילים להזריק בוטוקס. הבעיה בטיפול בגיל כל כך צעיר היא שלמעשה מדובר בטיפול בפנים חלקות שמהוות "קרקע בתולה". אצל נשים מבוגרות, מטפלים במקומות בהם מתחילים להיווצר קמטים, ואליהם מזריקים את הבוטוקס. אצל בנות כל כך צעירות לא ברור לאן צריך להזריק את הבוטוקס, מכיוון שמספר הקמטים ועומקם לא ידוע. ההנחה שטיפולי בוטוקס יכולים להוות טיפול מונע לקמטים עתידיים היא בעייתית, מכיוון שלא ידוע איפה ייווצרו הקמטים, וכמובן אי אפשר להזריק באופן גורף לכל הפנים.
בשביל לעשות קצת סדר, זה הזמן להסביר איך בכלל הבוטוקס עובד. החומר מוזרק לשריר וחוסם את מעבר האינפורמציה בין עצב לשריר. כאשר העצב שולח לשריר מסר שהוא צריך להתכווץ, השריר לא מבצע את הפעולה בגלל החסימה, והוא למעשה משותק. כלומר הבוטוקס מונע את ההתכווצות של השריר, ובכך מונע את הופעת הקמט. בנוסף לבוטוקס שמשתק את השריר, מזריקים חומרי מילוי כתוספת, על מנת למלא חסרים שנוצרים בעור.
בהתייחס למקרה של האנה אומר פרידמן: "כנראה שמדובר כאן במקרה של אמא שדחפה את הבת לטיפולים. כיום הרבה צעירים נוטים לעשות דברים כי זה מה שהסביבה כביכול דורשת מהם ובעקבות לחצים חברתיים שונים. זה מאוד פופולארי לעשות את מה שהחבר'ה מסביבך עושים, אבל השאלה הגדולה היא האם יש באמת צורך. בגיל צעיר שכזה, התשובה היא כמעט תמיד לא. ייתכן שיהיו נשים צעירות עם צורך אמיתי לטיפול, למשל, נשים צעירות שמגיעות אליי עם קמט בין הגבות שמעניק לפנים שלהן מראה של זעף וכעס. לפני שהקמט הופך לקבוע, ניתן לעשות טיפול בוטוקס שמעניק לאישה הצעירה שיפור משמעותי בחזות. במקרה של ילדה בת 15 עם פנים חלקות, אין סיבה להתחיל בהזרקות". הכלל הקובע בטיפולים מסוג זה הוא מתן תשובה לצרכים האמיתים של המטופל.
האם אליך הגיעו נערות צעירות שרצו בוטוקס?
"לא ידוע לי על תופעה כזו. אבל היה לי מקרה של בחורה צעירה עם בעיה רצינית בהיווצרות שכבות שומן בעור, שגרמה למראה כחוש במיוחד בפניה. מה שעורר אצלה חוסר בטחון קשה וגרם להסתרה של הפנים בשיער הראש. הצעתי לה טיפול של מילוי, על מנת לחסוך לה את כל עוגמת הנפש של הבעיות החברתיות".
ד"ר פרידמן מוסיף: "בעיה נוספת שעולה מהסיפור של האנה היא הגדרת האנשים שהם מורשי טיפול מסוג זה. כיום, בישראל ובעולם, יש המון אנשים שעושים כל מיני השתלמויות 'של רגע' ואחרי ההכשרה הרגעית הזו אין עליהם שום פיקוח. מהבחינה הזו השוק פרוץ, ואנשים מזריקים בלי שום אכיפה וללא שיפוט קליני מקצועי. הבעיה המרכזית היא שאין בקרת איכות על האנשים שעוברים את ההכשרות האלה ועל העבודה שהם מבצעים לאחריה. לכן, המלצתי היא לבצע את ההזרקות האלו על יד רופאים פלסטיקאים או על ידי רופאי עור".