אם בחרתם שלא לחסן את ילדיכם נגד נגיף הפוליו למרות המלצות משרד הבריאות, בוודאי כבר קיבלתם הודעת טקסט ואפילו שיחת טלפון מקופת החולים אליה אתם משתייכים או מנציגי המשרד הקוראת לכם לשנות את דעתכם בהקדם. עם חזרת הילדים לבית הספר, לאחר חופשת החגים חידש משרד הבריאות את הקמפיין הקורא להורים לילדים הנמצאים בקהל היעד להתחסן. הקמפיין הטלוויזיוני האינטנסיבי ובו נראה רופא חביב שבובת פו הדב נחה על הסטטוסקופ שלו, חבר לשלטי חוצות גדולים, ואם בכל זאת היה הורה שהצליח לפספס, הוא קיבל גם הצעה טלפונית לקבלת הסברים מפורטים נוספים לגבי החיסון.
במשרד הבריאות בסך הכל מנסים לעמוד ביעד תכנית החיסונים שהקציבו לעצמם – חיסון 1.38 מיליון הילדים הנמצאים בגילאים הרלוונטיים עד אמצע דצמבר, ולכן מנסים לשכנע את הוריהם של 540 אלף הילדים (כ-40%) שבחרו לא לחסן לעשות זאת במהרה. עלות הקמפיין כולו, בטלוויזיה, בשלטי החוצות, הטלפונים והמסרונים, מתסכמת בכ-6 מיליון שקלים.
"זאת לא חוצפה, זה התפקיד של גורמי הבריאות במדינה להגן על בריאות הציבור", כותבת אמא אחרת, "אוי ואבוי לנו אם זה לא היה ככה. תחשבו כמה הייתן מתעצבנות אם לא היו מנטרים את הביוב ולא היו עושים בדיקות ולא היו משלימים את החיסונים- ופתאום היינו מגלים שיש פה התפרצות ויש ילד משותק שיבלה את שארית חייו על כסא גלגלים!".
מענה להורים המתלבטים
כאמור, הורים רבים שבחרו לא לחסן את ילדיהם חשו אי נוחות מניסיונותיהם הבלתי פוסקים של אנשי משרד הבריאות להשפיע על החלטתם. ועם זאת, נטע, אם לשתיים מתל אביב, שבחרה לא לחסן עד כה את שתי בנותיה הנמצאות בגיל היעד לחיסון למרות המלצות הרשויות, מסבירה ששיחת הטלפון שקיבלה מנציגת משרד הבריאות דווקא הייתה חיונית מבחינתה.
"קיבלתי שתי הודעות, כנראה אחת לכל ילדה וטלפון ממישהי מטעם משרד הבריאות שסיפרתי לה שאני עדיין מתלבטת מה לעשות", היא מספרת. "אני לא מאלה שלא מחסנות את הילדים והבנות שלי חוסנו תמיד בכל החיסונים הדרושים, אבל לגבי החיסון הזה התלבטתי במיוחד. הרי הן כבר מחוסנות בחיסון המומת ולכן אני מפחדת יותר מתופעות לוואי מאשר שהן יידבקו בנגיף חלילה. התייעצתי גם עם אנשים סביבי, אחד מהם אפילו רופא בכיר, שאמר לי שהוא לא מחסן את ילדיו. מצד שני, לקבל הודעה כזאת זה קצת מלחיץ כי זה מציב אותך בעמדה של 'אמא פחות טובה' כביכול. בכל מקרה, הנציגה של משרד הבריאות שלחה לי חומרים במייל ואני מתכוונת לעבור עליהם. יכול להיות גם שעוד אשנה את דעתי בעניין החיסון".
במשרד הבריאות מסבירים כי ה"חיזוק" המהותי שניתן לקמפיין לחיסון הפוליו תוכנן לתקופת "אחרי החגים", במטרה להזכיר לתושבי ישראל כי הפוליו עדיין נמצא בביוב במקומות שונים בארץ באחוזים משמעותיים, לא נעלם במהלך החג ועדיין דורש חיסון.
במשרד מדווחים כי עד היום חוסנו 840 אלף ילדים מתחת לגיל תשע מתוך 1.3 מיליון ילדים בגיל היעד (כ-63%). לדברי אנשי המשרד, במהלך החג נעשו סקרים ובדיקות מהם עלה כי רבים מההורים בישראל המתינו לתקופה שלאחר החגים כדי לבדוק האם יש תופעות לוואי לחיסון, לראות כמה מתוך הילדים מתחסנים, ורק אז לקבל החלטה. במשרד מסבירים כי הם אינם מכריחים אף הורה לחסן את ילדיו ועם זאת, כי הם רואים בנגיף הנמצא עדיין בביוב סכנה לבריאות הציבור ולכן החליטו להשקיע משאבים על מנת שכמה שיותר ילדים יתחסנו נגדו. הקמפיין ושיחות הטלפון, לדבריהם, נועדו לתת מענה להורים המתלבטים.