המאבק סביב שעת השינה מתחיל בערך בגיל שנה ונמשך פחות או יותר כשהילדים עוזבים את הבית, כשההורים לנצח ירצו שילדיהם יקדימו לישון, והילדים ישתוקקו לראות איך הכרכרה של סינדרלה חוזרת להיות דלעת. מדובר באחד הקרבות המתישים והנדושים ביותר, אבל הוא אחד ששווה להתמיד ולהילחם עליו. עוד ועוד מחקרים מראים עד כמה קריטיות הן שעות השינה להתפתחות טובה ובריאה, ועכשיו מצטרף לעניין מחקר חדש שטוען שלילדי גן שהולכים לישון אחרי 9 בערב יש סיכוי גבוה יותר להפוך לבני נוער שמנים.
המחקר, שמגיע מאוניברסיטת אוהיו האמריקנית, מראה שלשעת השינה המאוחרת יש השלכות ארוכות טווח, לצד אלה המיידיות שרובנו כבר מכירים. ״בקרב ילדי הגן שהלכו לישון מוקדם, ועשו זאת גם בסופי השבוע, התגלה כמחצית מהסיכוי להפוך לבני נוער בעלי משקל עודף״, אומרת החוקרת הראשית, שרה אנדרסון. ״הנתון הזה נותר נכון גם אחרי ששיקללנו נתונים אחרים שנמצאו קשורים למשקל עודף. לצד הסכנה הזו, שוב צפינו ביתר ההשפעות של חוסר השינה ובעיקר בהתפתחות קוגניטיבית לקויה. לזמן ההשכבה המוקדם יש עוד יתרונות, ביניהם פחות בעיות שינה בעתיד, פחות התעוררויות באמצע הלילה, והירדמות פשוטה יותר".
״צריך ששעת ההשכבה בכלל לא תהיה נושא לוויכוח״, אומרת החוקרת רעות גרובר מאויברסיטת מקגיל בקנדה. ״בדיוק כפי שההורים לא מעלים את צחצוח השיניים למשא ומתן, כך צריך להיות גם עם השינה״. המחקר, שהתפרסם בכתב העת לרפואת ילדים בארה״ב, בדק 977 ילדים, ואסף נתונים על גובהם, שעת ההשכבה שלהם, המשקל, ה-BMI שלהם ונתונים נוספים, מאז שהיו בגן ועד גיל 15. רק עשרה אחוזים מהילדים שהלכו לישון עד שמונה בערב בשנות הדן הפכו לבני נוער שמנמנים, אבל 23 אחוזים מאלה שהלכו לישון אחרי תשע סובלים כעת ממשקל עודף.
על פי אנדרסון, הקשר בין חוסר השינה להשמנה כנראה נובע מהעייפות שמגבירה את התיאבון ומאטה את המטבוליזם. ״אנו רואים את תשומת הלב המשופרת של ילדים שאיכות השינה שלהם טובה יותר, הם מרוכזים יותר ולומדים טוב יותר, אבל המחקר הזה מוסיף לגוף המחקר הקיים עוד אספקט ומוכיח שיש עוד השפעות חיוביות לשעת שינה מוקדמת.״ ובמילים אחרות, אל תרימו ידיים. שווה להתעקש.