חנוכה עדיין לא כאן אבל מי אמר שאין ניסים גם בשנת 2018? ילדה בת ארבע, תושבת השרון, הובהלה לבי"ח "מאיר", לאחר שבלעה מטבע של חמישה שקלים. האירוע המסוכן ארע לפני כשבוע בביתה, בזמן שהוריה שהו בבית. למזלה הרב, אחותה בת השמונה הבחינה ברגע הבליעה, ורצה להזעיק את ההורים. אלה מיהרו לנסוע עם הילדה לבית החולים, שם חולץ המטבע בהצלחה.
על פי בית החולים הצוות הרפואי, בניהולה של ד"ר איילת שלז, סגנית מנהל מיון ילדים, החליט לבצע פעולה אנדוסקופית דחופה במטרה לשלוף את המטבע מהוושט. לאחר האבחנה ואיתור מיקום הגוף הזר במיון ילדים, הועברה הילדה לחדר ניתוח. שם, נשלף המטבע במהרה באמצעות מלקחיים מיוחדים המועברים דרך מכשיר הגסטרוסקופ. הסתכלות חוזרת אשר כללה את כל הושט, הקיבה ותחילת המעי הדק שחררה אנחת רווחה מכלל הצוות שהבין כי אין עדות לנזק משמעותי.
"בניגוד למקרים מצערים אחרים, הפעם, מדובר בילדה שהגיעה למיון ללא כל תסמיני מצוקה", אומר ד"ר איל זיפמן, מנהל שירות גסטרו ילדים במאיר שביצע את הניתוח. "למעשה, יש לילדה מזל גדול שאחותה הבחינה בפעולת הבליעה, ושהייתה לה מספיק תושייה כדי להזעיק את ההורים. ככל הנראה, אם הילדה הייתה מגיעה אלינו רק לאחר שהיו ניכרים בה סימני מצוקה, כבר היה מאוחר מידי כדי לעזור".
ד"ר זיפמן מבהיר שדי בשיעול אחד כדי לדחוף את המטבע לכיוון לא רצוי ולגרום לחנק במקום, וקורא להורים למנוע את האסון הבא: "אנא השגיחו על ילדכם הקטנים. חנכו אותם להימנע מהחדרת כל דבר שאינו מזון לפה וסלקו מסביבתם חפצים קטנים כגון: סוללות, מטבעות, סיכות וכל חפץ אחר שעלול למצוא את דרכו בפיהם".
"היו תקיפים אך דאגו להעביר את המסר כשהמצב רגוע"
"פעוטות קטנים נוהגים לתחוב לפיהם מכל הבא ליד, וזה חלק טבעי מההתפתחות", מסביר ד"ר יונתן קושניר, פסיכולוג קליני ומומחה בהפרעות חרדה בקרב ילדים. "במקרים כאלה מומלץ להרחיק מהם חפצים קטנים ולוודא שהסביבה שבה הם שוהים בטוחה ונקייה".
אבל מה עושים כשמדובר בילדים גדולים יותר, שנוהגים להכניס לפה חפצים שונים באופן קבוע למרות האזהרות מצד ההורים? נתחיל ממה שלא כדאי לעשות. "באופן כללי, כדאי לציין שלרוב הפחדות לא עוזרות", אומר ד"ר קושניר. "לכן, אפשר לחסוך מהם משפטים כמו 'אם תבלע את זה נצטרך לחתוך לך את הבטן'. מעבר לכך, לא כדאי לשוחח עם הילדים על המקרה בשעת האירוע, וודאי לא כשאתם והם נסערים, מכיוון שבזמן כזה הסיכוי שהמסר יחלחל הוא אפסי".
אז מה כן? "כצעד ראשון, חשוב לקחת את החפץ מידי הילד, גם במחיר של בכי מתמשך. מישהו חכם אמר פעם שעדיף שהילד יבכה, מאשר ההורה. לאחר שהעניינים נרגעים, אפשר לקחת את הילד לשיחה ולהסביר עד כמה זה חשוב לכם שהוא ישמור על עצמו, ועד כמה דאגתם שכך הוא נהג. חשוב לסיים את השיחה עם מסר תקיף ששורתו התחתונה: בבית שלנו לא מכניסים חפצים לפה.
"מעבר לכך, תמיד כדאי לבחון האם הילד סובל מקשיים התנהגותיים נוספים, האם הוא נוהג להתווכח ולהתנגד להורה באופן קבוע, או לחלופין אם הוא סובל מקשיי קשב וריכוז. במקרה כזה, מומלץ לערב איש מקצוע מומחה שיוכל לתת את התמיכה הראויה".