אחד הנושאים המדוברים ביותר בימים האחרונים, הוא חיסון הקורונה לילדים. מספיקה הצצה קלה בעמודי המדיה החברתית כדי להיתקל בעוד ויכוח סוער בין הורים שבחרו לחסן את ילדיהם לבין מתנגדים, שלרוב לא חוסכים בתיאורי הפחדה ועל הדרך גם שולפים עובדות מ"מחקרים" שעשו בנושא.

היום, למשל, נתקלתי בפוסט שפורסם בעמוד הורים מוביל, ובו כתבה אחת האימהות: "לצערי הרב זה ידוע. בקליניקה שלי אני רואה המון תופעות לוואי קשות מהחיסון".

כיוון שאני טיפוס סקרן מטבעי, הייתי חייבת להבין באיזו קליניקה מדובר. האם הדוברת היא קרדיולוגית מוכרת, או אולי חוקרת ממכון ויצמן? חיפוש קצר הוביל אותי לתשובה – קליניקה לטיפולים קוסמטיים.

עכשיו, שלא תבינו לא נכון – אני הכי בעד טיפולים קוסמטיים. בינינו, קוסמטיקאיות עושות עבודת קודש, בלי שום ציניות. אחרי הכול, מה נשאר לנו בעולם ההפכפך הזה חוץ מלהרגיש קצת יותר טוב עם עצמנו. אבל – ויש פה חתיכת אבל – אם אני מעוניינת לקבל עצה / חוות דעת / מידע רפואי על אודות חיסוני ילדים, איכשהו לא נראה לי שקוסמטיקאית תהיה בראש רשימת המומחים שאליהם אפנה.

מה שמטריד אותי אף יותר מכך, זה שהפוסט המדובר ממש לא נדיר. יש הרבה מאוד "חוקרות", "בעלות קליניקה" ועוד אימהות (ואפילו קצת אבות, מה אתם יודעים), שבטוחות שקראו הכול והן כבר עשו דוקטורט שלם בנושא חיסוני קורונה לילדים. וזה, חברות וחברים – כבר מסוכן. כי כמו שאתם הולכים לרופא כשלילד כואבת הבטן או נשברת היד, לא עלינו, הגיוני שכך תעשו כשאתם מחפשים מידע מקצועי ומהימן לגבי חיסונים. ולא, "מאמאזון", עם כל הכבוד שאני רוחשת לעמוד הזה – הוא לא בדיוק הפלטפורמה.

אחרי שאמרתי את זה, בואו נדבר רגע על הפחד עצמו. אותו הפחד שמושפע מכמויות עצומות של מידע שגוי שמופץ ברשתות, כאילו היה קונפטי במסיבות טרום עידן הקורונה. הפחד הזה, בסופו של דבר, גורם להורים להתמרמר על כל העולם: על מערכת הבריאות, על הממשלה, על המורים ובעיקר על הבידודים שלא נגמרים. להתמרמר – אבל לא לעשות כלום כדי לשנות את המצב.

כדי לעשות סדר בדברים אחת ולתמיד, בואו ננסה להבין רגע מה גורם להורים להימנע מחיסון שהוכח כבטוח ויעיל ושכבר הספיק להגן על מיליוני ילדים בכל העולם. רגע לפני שאתם ממהרים לשלוף את קלף השואה והטלאי הצהוב, אבהיר: אני לא חושבת שצריך להכריח אף אחד לחסן את הילדים שלו. האמת היא שאני אפילו מבינה לליבם של הורים שחוששים מהחיסון. תכלס – מי יכול להאשים אותם? הרשת מוצפת בכל כך הרבה פייק, ולעומת זאת, חסר מידע מקצועי מהימן ונגיש על אודות החיסון.

אחות מזריקה לילד חיסון (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
לא, זו לא מזימה של חברות התרופות|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

אז אחרי שהבהרנו את הנקודה הזאת, בואו ננסה לגעת בכמה מהחסמים הבולטים ביותר שגורמים להורים להימנע מלחסן את ילדיהם. בואו נתחיל.

  1. המחלה קלה יחסית – נכון. עם עובדות קשה להתווכח. אומיקרון הוא זן מסוכן פחות מזנים אחרים (בייחוד למתחסנים) וקורונה לרוב עוברת "בשלום" אצל הילדים. אבל הינה שוב מגיע ידידי, ה"אבל" – צריך לזכור שמעבר לעובדה שגם אומיקרון יכול להיות מסוכן, גם זן הדלתא עדיין לא נעלם; אחוז קטן מהילדים שחלו בו נדרש לאשפוז, וחלק קטן מאוד גם נפטרו כתוצאה מהידבקות בו. כל זה עוד לפני שהזכרתי את נושא ה"לונג קוביד" ואת העובדה שחלק מהילדים סובלים גם חודשים רבים לאחר ההידבקות מתופעות כמו חולשה, שיעול, קשיים קוגניטיביים ועוד.

    ויש גם עניין ה-PIMS, תסמונת שנחשבת לאחד מהסיבוכים החמורים ביותר של המחלה בקרב ילדים ובני נוער ושעלולה לסכן חיים. אגב, גם בהקשר הזה החיסון הוכח כמצמצם באופן משמעותי סיבוכי PIMS. בקיצור, אם תשאלו אותי, אני מעדיפה לצמצם את הצ'אנס שזה יקרה לילדים שלי, וחיסון בהחלט מונע סיבוכים ומחלה קשה אצל ילדים – באופן דרמטי.
  2. החיסון עלול לגרום לדלקת באוטם שריר הלב (מיוקרדיטיס) – נכון. יש סבירות קטנה מאוד שהחיסון יגרום לכך. עם זאת, מתוצאות ראשוניות מסתמן שהסיכון בקרב ילדים נמוך באופן ניכר מאשר בבני נוער שם הוא נמוך משמעותית מאשר גברים צעירים. כמו כן, הסיכון לפגיעה בלב, ובפרט לדלקת בשריר הלב, גדול באופן משמעותי כתוצאה ממחלת הקורונה עצמה.

    אגב, גם בני נוער שלוקים בדלקת שריר הלב כתוצאה מהחיסון ברוב רובם של המקרים מטופלים ובתוך ימים ספורים מחלימים. זאת בעוד שההחלמה מדלקת בשריר הלב שנגרמת מהנגיף לרוב גורמת לפגיעה משמעותית יותר שדורשת זמן החלמה ארוך וממושך.
  3. החיסון גורם לבעיות פוריות: לא נכון – שינויים במחזור הווסת הם עניין שכיח יחסית, שעלול להיגרם בשל מגוון גורמים, כמו סטרס, מחלות וירליות, חשיפה לזיהומים שונים ועוד. אומנם ישנן עדויות מסוימות שלפיהן החיסון עשוי לגרום לשיבוש מסוים במחזור, אבל הוכח באופן מחקרי כי שיבוש זה חולף והוא אינו משפיע כלל על פוריות האישה.

    בסופו של דבר, החיסון מדמה פלישה של הנגיף וגורם לביטוי חלבון אחד שלו. אם החיסון היה גורם לבעיות פוריות, גם הנגיף – שמכיל את אותו מקטע RNA שגורם לייצור אותו חלבון בדיוק (ביחד עם עוד הרבה חלבונים אחרים), היה גורם לאותן בעיות, כך שבכל מקרה היינו בבעיה – אבל אנחנו לא.
  4. החיסון אושר בנוהל חירום: הוועדה המייעצת ל-FDA הצביעה בעד אישור החיסון לקורונה של פייזר לשימוש בילדים בגילים 5–11 לאחר שהחיסון עבר את כל שלבי המחקר המקובלים וקיבל את כל האישורים הנדרשים. למרות התהליך המזורז, לא דילגו על אף סעיף.

    יתרה מכך, עד כה נצבר ידע אדיר הן על בסיס הניסוי הקליני והן על בסיס העובדה שנכון להיום כבר חוסנו מיליוני ילדים בארה"ב. בשורה התחתונה – נראה שהחיסון יעיל וכרוך בסיכוי נמוך לתופעות לוואי.
    בדיקת קורונה בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
    בדיקת קורונה בירושלים|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90
  5. החיסון עלול לגרום לתופעות לוואי ארוכות טווח: לא נכון – תופעות לוואי של חיסונים לרוב מתרחשות סביב ששת השבועות שלאחר החיסון. מעבר לכך, החיסון אינומכיל חלקים מוחלשים או מתים של הנגיף, אלא רק את "הוראות ההפעלה" שמאפשרות לתאים להילחם בנגיף הקורונה.
  6. החיסון לא מונע הדבקה, אז למה להתחסן? אומנם החיסון מונע בעיקר הדבקה בזנים קודמים של המחלה, ופחות מצטיין במניעתה כשמדובר בזן האומיקרון, אך הסיבה להתחסן היא בעיקר כדי למנוע מחלה קשה, ואת זה החיסון יודע לעשות מצוין – בכל זני הקורונה הרלוונטיים. אם תשאלו אותי, זו סיבה בכלל לא רעה כדי להתחסן.
  7. כולם עובדים עלינו. אין בכלל מגפה, אלא רק אינטרסים של חברות תרופות: מה כבר אפשר לומר כנגד טיעון שכזה? אם מישהו מחליט לקום בבוקר ולהאמין שכולם נגדו וממש ברגעים אלה מתרחשת קונספירציה עולמית, אין לי מה לנסות לשכנע אותו אחרת. באותה מידה הוא יכול לטעון ששרדר מצבי הנינג'ה ממתין לנו באחת הצנרות של הביוב וזה רק עניין של זמן עד שיחליט לעשות בעיות. למי מכם שבכל זאת מעוניין בעובדות – מגפת הקורונה קטלה עד כה מיליוני בני אדם בעולם. חברות התרופות עושות לילות כימים בניסיון למצוא פתרונות בדמות חיסונים ותרופות שיסייעו להגן עלינו מפני תחלואה. וכן, גם משלמים להן על זה, נו מה. אתם עובדים בחינם?

בשורה התחתונה: חיסוני הקורונה מפחיתים את הסיכוי למחלה קשה. בניגוד לנגיף עצמו, שעלול להישאר בגוף זמן רב והשלכותיו אינן ידועות, החיסון מתפנה מהגוף בתוך ימים עד שבועות ומנגנון פעילותו מוכר. תופעות הלוואי מהחיסון הן לרוב זניחות וחסרות משמעות, בעיקר בקרב ילדים.

מעבר לרווח הבריאותי, תוכלו לשלוח את הילדים למסגרת ולהפסיק לקטר על הבידוד האין סופי. תודו שגם זה נחמד.