ניתוח יחיד מסוגו בבלינסון: קירה קונדרטקוב, ילדה בת חמש שסבלה ממום נדיר, עברה ניתוח מורכב לכריתת אונת ריאה בשיטה רובוטית. הממצא אובחן עקב דלקת ריאות שממנה סבלה ודרש התערבות מיידית בעקבות סיכויו להפוך לגידול ממאיר.

בשניידר מסבירים כי המום (CPAM), שממנו סבלה הילדה מופיע בדרכי הנשימה המולדות, בערך באחד מתוך 30,000 הריונות, וסיבתו אינה ידועה. משמעותו היא שרקמת ריאה בריאה מוחלפת ברקמה מלאה בציסטות. בחלק גדול מהמקרים, המום מנוטר מקרוב אצל העובר כבר במהלך ההיריון, ובשל הסיכון לממאירות ולזיהומי ריאות חוזרים, הוא מוסר באמצעות ניתוח לאחר הלידה או עד גיל חצי שנה. ניתוחים אלו מתבססים על השיטה הטורוסקופית (טכניקות ניתוח זעיר פולשניות בבית החזה), אולם בחלק קטן מהמקרים, כפי שאירע במקרה של קירה, המום אסימפטומטי, ולכן אינו מאובחן בגיל צעיר.

"קירה סבלה מחום גבוה שלא ירד במשך שלושה ימים", מספרת אמה, "בשלב זה כבר דאגתי וניגשתי איתה למיון בבאר שבע. אמרו לנו שככל הנראה מדובר בדלקת ריאות ושחררו הביתה. כשהמצב לא השתפר פניתי למרפאה יועצת, אבל גם שם לא עלו על הבעיה. החלטנו לנסוע לשניידר, שם איתרו את הציסטה לפי צילום ריאות שבוצע לקירה בגיל שנה. כיוון שגם בצילום הנוכחי וגם בצילום הישן נראה אותו הממצא, הבינו שככל הנראה דלקת הריאות נובעת מציסטה שאופיינית למום הנדיר".

בשל עיתוי הגילוי המאוחר, במקרה הנוכחי לא ניתן היה לבצע את הניתוח הסטנדרטי כפי שמקובל כאמור במקרה של ילדים הסובלים ממום כזה. לפיכך, הוחלט על ביצוע הניתוח באמצעות "דה וינצ'י" - מערכת כירורגית ייחודית של חברת אינטואיטיב (Intuitive), המאפשרת ביצוע תהליך פולשני זעיר ומדויק תוך שימוש בקדמת הטכנולוגיה הניתוחית והרובוטיקה.

 

הניתוח התבצע במסגרת שיתוף פעולה בין מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, לבין בית החולים בילינסון, ובו השתתפו ד"ר יורי פסחוביץ', מנהל מחלקת ניתוחי חזה בבית חולים בילינסון, ורופאי המחלקה הכירורגית משניידר, ד"ר מיכאל סגל וד"ר אנסטסיה אלמוג. "כשמדובר בניתוחי ילדים קטנים, נדרשות פעולות מאוד עדינות ומדויקות ויכולת תמרון אליה קשה להגיע בצורה מיטבית בגישה הטרקוסקופית", אומר ד"ר פסחוביץ'. לעומת זאת, ניתוח רובוטי באמצעות דה-וינצ'י מאפשר שימוש בזרועות קטנות מתחלפות, גמישות וטווח תנועה רחב עם מנגנון המונע את הרעד הקל הטבעי של היד האנושית. למערכת החדשה של הדה-וינצ'י יתרון גדול בכירורגיית ניתוחי חזה, כיוון שכשאנו מנתחים בבית החזה יש כניסה מוגבלת ע"י הצלעות, והמערכת מסייעת לנו בכך שהיא מאפשרת לשנות את מיקומי המצלמה. המכשור המתקדם מאפשר גישה קלה וגמישה יותר ויצירת חתכים קטנים יותר לביצוע הניתוח."

מערכת הדה-וינצ'י נשלטת לחלוטין על ידי הרופא, כאשר הרובוט מתרגם את תנועותיו וממקסם את יכולותיו בעזרת מערכת ראיה תלת ממדית מוגדלת בעלת רזולוציה גבוהה (HD). "במרכז שניידר בוצעו בעשור האחרון למעלה מ-80 ניתוחים מוצלחים בטכניקה זעיר פולשנית בקרב ילדים עד גיל שנה", מציין ד"ר סגל. "בגילים מבוגרים יותר, כמו במקרה של קירה, הניתוח הרובוטי הוא אלטרנטיבה מצוינת". אימה של קירה סיפרה שבתה חשה בטוב, וכבר בתחילת השבוע הבא היא עתידה לשוב למסגרת הגן.