אנחנו לוקחים את הילדים לגן השעשועים ומניחים שמישהו דואג לתקינות המתקנים שבו, אבל לפי דו"ח מבקר המדינה, נראה שהאחריות מוטלת בעיקר עלינו; ב- 95 אחוז מגני השעשועים יש מתקנים מסוכנים לילדים, ואנחנו ההורים צריכים להיזהר ולבדוק מראש את השטח. "כבר שנים רבות שנושא הבטיחות בגני השעשועים מופקר", אומרים במועצה לשלום הילד. "משום כך, חייבים ההורים לקחת יוזמה ולבדוק היטב באיזה גן הילדים משחקים, ולבחון שוב ושוב את תקינות המשחקים, משום שגם גן בטוח יכול להישחק עם הזמן".
אז איך עושים את זה?
תבדקו מתחת למגלשה
ראשית, כדאי לדעת שעל כל המתקנים המיוצרים בארץ חלה חובת פיקוח של מכון התקנים הישראלי, החל משלבי התכנון ועד שלבי ההתקנה והתחזוקה של המתקנים – שהיא באחריות בעלי האתר (הרשות המקומית או הגן הפרטי).
לכן, הכי חשוב לבדוק אם יש סימון באתר המשחקים. על פי הנחיות מכון התקנים, בכניסה לאתר המשחקים צריך להיות שלט בגודל 70*80 ס"מ לפחות שיכלול את הפרטים הבאים: שם בעל האתר, מספר מזהה של הגן, שם החברה המתחזקת ומספר ההיתר שלה, תאריך בדיקה אחרונה ותאריך בדיקה הבאה (לפחות אחת לשנה). גן ללא שלט כזה – פירושו של דבר שאינו בטיחותי. "מצד שני, גם אם הגן קיבל אישור, ייתכן שהבדיקה התרחשה לפני שנה או שנתיים", מסייג עו"ד גיל גולדרייך שמתמחה בתאונות תלמידים. "לכן דבר אינו בטוח ותמיד צריך לנקוט משנה זהירות".
גולדרייך מוסיף שבמצב אופטימלי, כל מתקן צריך לכלול להוראות בטיחות, וכיתוב לאלו גילאים הוא מתאים.
מה עוד אפשר לבדוק כשמגיעים למקום? עו"ד גולדרייך וארגון בטרם לבטיחות ילדים, מוסיפים הנחיות:
המצע מתחת למתקנים: צריך להיות מצע רך בולם זעזועים, למניעת פציעות. הכי טוב: מצע עשוי גומי, בעובי 12 ס"מ ללא בקיעים. אם לא גומי, גם חול רך יכול לעשות את העבודה: החול צריך להיות רך מאוד, בעומק של 20 ס"מ לפחות. אפשרי גם שיהיה חצץ בשכבה עבה – לפחות 10 ס"מ. חשוב לבדוק שהמצע צמוד למתקנים ולא רחוק ממנו; למשל, שאם הילד מתגלש במגלשה, הוא ייפול היישר לתוך המשטח הרך.
ממה עשויים המתקנים? החומר המומלץ הוא פלסטיק, למרות שיש גם מתקנים טובים מעץ. אם מדובר בפלסטיק – לבדוק שאין שברים. אם מדובר בעץ – לבדוק שלא יוצאים מהעץ זיזים, העץ צריך להיות אחיד. צריך גם לבדוק שחלקי העץ אינם רקובים.
אם מדובר במתקנים מברזל, יש לבדוק שאין בהם חלודה, ושהם מתוחזקים היטב ברמת הצביעה. יש לבדוק גם שמתחת לצבע, הברזל לא מתחיל להתפורר כי לפעמים צובעים מעל החלודה והיא מתנפחת.
גובה ופינות חדות: כל המתקנים צריכים להיות עד גובה 2.5 מטר. בדקו שאין מתקנים עם פינות חדות או מחוספסות או בליטות חדות. אם יש ברגים או אומים בכל מיני מתקנים, צריך לבדוק שהם מכוסים בכיפות שימנעו פציעה או שיהיו שקועים מתחת לפני השטח ולא יבלטו.
מעקה בטיחות: לבדוק שיש במתקנים מעקה בטיחות לכל אורכם, כך שאם הילד יעשה פעולה פזיזה או אם אחד הילדים ידחוף אותו בטעות, יהיה שם מגן או מעקה שיגן עליו. לדוגמה, בטיפוס מעלה למגלשה – לבדוק שיש שם מעקה בטיחות.
יציבות בתוך הקרקע: המתקנים צריכים להיות תקועים לפחות 20 ס"מ בתוך האדמה. אפשר לנסות להזיז אותם ולראות אם הם יציבים, למשל, לנענע קצת את הנדנדה או את סולם המגלשה.
אם קיימות שרשראות למיניהן בכל מיני מתקנים צריך לבדוק שהחוליות קצרות כדי שלא יתפסו האצבעות בתוכן.
מוטות במתקני טיפוס: בסולמות וכו', חשוב לבדוק שהמרחק בין השלבים לא יעלה על 10 ס"מ כדי שאי אפשר יהיה להכניס לשם את הראש. בין מתקנים נעים כמו נדנדות צריך להיות מרווח של לפחות 1.8 מטר.
דגשים מיוחדים למתקנים הספציפיים:
נדנדה: בדקו שהמתקן נטוע היטב בקרקע – שהילד לא יכול לעוף עם הנדנדה עצמה, אם האחיזה היא בשרשראות לבדוק שהחוליות קצרות. כמו כן, התאימו את הנדנדה לגיל הילד: פעוטות יישבו בנדנדות סגורות מלפנים, וילדים גדולים יותר יוכלו לעבור לנדנדות גדולות יותר.
נדנדה זוגית 'עלה ורד': בדקו שיהיו אמצעי בלימה כדי למנוע היתקלות בקרקע – חול בעומק 30 ס"מ, צמיגים או משטח בלימה אחר שעומד בתקן.
מגלשה: בדקו שיש מצע רך בסוף המגלשה, שהטיפוס למעלה מלווה במעקה בטיחות, שהמרווח בין מוטות הסולם לא גדול מדי, ושזווית הנדנדה לא גדולה מדי.
מתקני טיפוס או חבלים: בדקו שמאחזי היד (היכן שמניחים את הידיים), לא עשויים מחומרים גמישים כמו שרשראות או חבלים, אלא מחומרים קשיחים ועמידים.
קרוסלה: בדקו שמשטחי הישיבה תקינים ולא מתפוררים, שהציר והעוגן לא מתרופפים.
ארגז חול: לבדוק שהמשטח חלק ורך שלא מצויים בחול לכלוך, שברי זכוכית או אבנים.
המלצות נוספות של ארגון בטרם:
בחרו את גן השעשועים בתבונה; התאימו את המתקנים לגיל הילד לפי הוראות הבטיחות המצוינות עליהם.
הקפידו שמבוגר ישגיח על הילד בזמן המשחק.
הקפידו על לבוש מתאים בעת השימוש במתקנים; בגדים רפויים, מכנסיים ארוכים מדי, שרוכים, צעיפים או כל בגד שיכול להכשיל את רגלי הילד – מסוכנים ועלולים לגרום להילכדות הילד במתקן או בחלקיו.
חשוב לחנך את הילדים להתנהגות נכונה, בטיחותית ומתחשבת בעת המשחק.
יש להרחיק ילדים צעירים מנדנדות ומקרוסלות בתנועה, ואין לאפשר לילדים לאכול בעת שימוש במתקנים, מחשש לחנק.
ותמיד טוב - פשוט לפקוח עיניים ולעקוב היטב אחר המתרחש בגינה; להקפיד שהשימוש במתקנים נעשה לפי ההוראות וההיגיון הישר (ושלא מתנדנדים שני ילדים על נדנדת יחיד, או שבעה ילדים על נדנדת רביעיה, למשל); שהילד לא מטפס על סולם גבוה מדי לטעמכם (עדיף שיוותר ויעבור לסולם קטן יותר מאשר שתגידו אחר כך - 'אמרתי לך'); ושהוא לא חוצה את הדשא באמצע משחק כדורגל עצבני של ילדים גדולים ממנו. תבלו.