החורף עוד רגע כאן, ושוב, יחד איתו יגיעו גם מחלות העונה ובראשן השפעת. אתם כבר מכירים את הנוהל: פתאום הילד יעלה חום, האקמולי יישלף ועד אשר לא ירגיש טוב סביר שתעשו תורנויות ביניכם מי יישאר איתו בבית. האם אפשר להימנע מכך? אולי לא באופן מוחלט, אבל בהחלט ניתן לצמצם את הסיכויים להידבק. כיצד? רוב הרופאים ומשרד הבריאות ממליצים על חיסון, אך גם לתזונה שלו בתקופה זו יש משמעות רבה.
חיסון: "לרוב הילדים לא יהיו תופעות לוואי"
לפני שנגיע לעניין התזונה, נעסוק קודם בחיסון. הורים רבים מתחבטים בימים אלה בשאלה האם כדאי לחסן את ילדיהם או לא? כאמור, מרבית הגורמים ברפואה הקונבנציונאלית ימליצו לכם בחום לעשות זאת. חשוב לציין כי קיים גם חיסון בתרסיס נגד שפעת, המיועד לילדים מגיל שנתיים.
האם נכונה הטענה שסמוך להתחסנות לא מרגישים טוב ויש סימנים של שפעת?
"זה הזמן להפריך את המיתוס, החיסון עצמו לא גורם להדבקה. הוא גורם להפעלת מערכת החיסון, בדומה למה שהשפעת עושה בגוף, כלומר מערכת החיסון מתחילה לשחרר חומרים שגורמים להרגשה כללית רעה (חולשה, כאבי שרירים, ישנוניות וכדומה), וישנו הנגיף המוחלש בחיסון שגורם לחום ונזלת, אבל זו לא המחלה אלא הפעילות של מערכת החיסון עצמה. העוצמה של התחושה חלשה בהרבה מה"דבר האמיתי", והתלונה השכיחה ביותר היא על אודם מקומי במקום ההזרקה. רוב המתחסנים לא ירגישו כל שינוי, והתופעות האלה נדירות יחסית. כמובן שבכל מקרה חריג כדאי לגשת לרופא המטפל".
יש לך המלצות כיצד ניתן לחזק את הגוף ולא להגיע לרופא החורף?
"קודם כל, אווררו את החדרים במהלך היום. שנית, הימנעו משליחת ילדים חולים לגן - מעבר לסכנה בהדבקת ילדים אחרים, ישנה סכנה מוגברת לילד עצמו להידבקות במחלות נוספות כי הגוף שלו חלש יותר מהרגיל. כמוכן, מרק עוף הוא בעל סגולות טובות כשנדבקים בשפעת, אבל יכול לסייע גם במניעה וישנם תכשירים נוספים שניתן לקחת כל השנה כמו ויטמין C ואכיניצאה".
תזונה: דגים, עוף ויוגורט
מלבד החיסון, כאמור, לתזונה נכונה יש השפעה רבה על מערכת החיסון שלנו. אמנם חשוב להקפיד על כך בכל השנה, אבל לקראת עונת השפעת רצוי אף יותר כדי לחזק את הגוף. לדיאטנית הקלינית, סיגלית פז, יש כמה המלצות חשובות בנושא:
"אצל ילדים חשוב להקפיד על רמות תקינות של אנרגיה וחלבון, בייחוד בתקופות קריטיות של התפתחות וגדילה. חוסר חלבון ואנרגיה קשורים להפחתת יכולת ההתמודדות של מערכת החיסון עם פתוגנים שונים. גם עודף תזונה והשמנה אינם תורמים לתפקוד תקין. מיקרונוטריאנטים נוספים שמשתתפים בתגובה חיסונית תקינה הם אבץ, סלניום, ברזל, נחושת, ויטמין A, E,C,B6 וחומצה פולית.
"אני ממליצה לשלב בתזונת הילד דגים כמו סלמון, טונה ואחרים, שעשירים בוויטמין E ואומגה 3, ועוזרים להפחית דלקות בגוף. דלקות כרוניות פוגעות במערכת החיסון ועוזרות לפתח שפעת ומחלות שונות וחמורות יותר, וכדאי לחזק את מערכת החיסון ולהימנע מכך מראש. מספר מחקרים אף הוכיחו שצריכה של ויטמין E הפחיתה זיהומים בדרכי נשימה עליונות.
"חשוב גם לצרוך עוף. הוא עשיר בפרוטאין הידוע כבונה שרירים, אך הוא גם יעיל מאוד ללוחמה בחיידקי הגוף. העוף הוא מאגר פרוטאין מצוין, שקיים אגב גם באגוזים.
"דבר נוסף שיכולים לחזק את מערכת החיסון הם יוגורטים, שכן הם מספקים ויטמין D ופרוביוטיקה לגוף. מחקרים רבים הוכיחו שרמות נמוכות של ויטמין (אפילו לא מחסור חמור), היו קשורים לשכיחות גבוהה של זיהומים בדרכי נשימה עליונות ושפעת. במידה ויש מחסור בוויטמין זה, בייחוד בילדים, חשוב להשלימו עם תוסף מתאים. ביוגורטים גם קיימים חיידקים טובים (פרוביוטים). חיידקים אלו מסייעים להפחתת דלקות והתרבות חיידקים מזיקים ובכך מסייעים לחסינות הגוף".
פז משתפת גם במתכון הסודי שלה - מרק כתום, שמורכב מבטטה, גזר ודלעת. "הירקות הכתומים עשירים בבטא קרוטן וויטמין A, המסייעים למלחמה בדלקות ובשפעת", היא מציינת.
הומיאופתיה: לתת לגוף לחסן את עצמו
ואולי בכלל חשוב לחלות בשפעת? קרין טיומקין, הומיאופתית קלאסית המתמחה בטיפול בתינוקות ובילדים טוענת שכן. "אני אומרת לאנשים שהשפעת או הצינון הם לא האויב. כאשר הם פוקדים את גופנו אחת לתקופה, הם משמשים כשסתום שדרכו הגוף מנסה לשחרר לחץ, לנקות את עצמו ואת התאים שלו. הכל עניין של מינון".
ובמידה והילדים חולים הרבה?
"חשוב להבין איך נראית המחלה עצמה. בטיפול ההומיאופתי, כדי לאבחן ולהתאים את ההכנה ההומיאופתית המתאימה ביותר עבור מי שסובל משפעת, המטפל צריך דווקא להבין מה מיוחד בסימפטומים שמהם האדם סובל. יש כאלה שמעלים חום במהירות אחרי חשיפה לרוח קרה, ואילו האחרים דווקא מפתחים חום בהדרגה, אבל צמאים מאוד, עצבניים וחסרי מנוחה. לכל אדם גוף משלו שזקוק לתשומת לב. ההכנה ההומיאופתית מעוררת את כוחות הריפוי הטבעיים שיש לגוף, ומזכירה למערכת החיסונית להתחיל לפעול. טיפול הומיאופתי עקבי ולאורך זמן, מטפל במחלות השוטפות בדרך טבעית וללא כימיקלים, ובכך מחזק את האדם, ואת המערכת החיסונית שלו".
ילדים רבים סובלים משיעול וליחה בעת השפעת, יש פיתרון טבעי כלשהו שיכול לעזור?
"בהחלט, הפיתרון הוא אגסים. הם ידועים כמפחיתי ליחה מעולים וניתן לתת אותם אפילו לתינוקות. יש לבשל את האגסים במים רותחים מספר דקות, לקרר את מי האגסים ולתת לקטנים לשתות. לילדים היותר גדולים ניתן לתת את האגסים מרוסקים או חתוכים".
>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"?
>> 8 דברים שכדאי לדעת על שפעת
מתי חום של ילד צריך להדליק נורה אדומה?