הבשורה הטובה היא שכינים פחות מתחברות לקור של החורף. הן מעדיפות להתנחל על שיער ראשנו ובעיקר של ילדינו בעונה החמה. הבשורה הרעה היא שאיך זה בדיוק עוזר לנו כשהילד חוזר עם כינים, גם בחורף? אז זהו שזה לא. תשאלו אפילו את היידי קלום, שהתראיינה לאחרונה בתוכנית של אלן דג'נרס ופטפטה על הכינים של ילדיה (1:25 בוידיאו) ואם לקלום זה קרה, מה יגידו בני ישראל? אז הסיפור הוא כזה: תופעת הכינים אכן קיימת לאורך כל השנה, זה מדבק, זה תובעני וזה דורש טיפול. איך עושים ומה? כל התשובות כאן לפניכם.
האם חומץ מסייע להשמדת הכינים? לא. ישנן שיטות טיפול מיושנות שנקראות "טיפולי סבתא", כגון חומץ, נפט ומיונז, מרגרינה וצבעי שיער. אבל לא הוכח שיש בטיפולים אלו תועלת בהשמדת הכינים או במניעת הדבקה. חומרים אלו לעתים אף עלולים להיות מסוכנים לשימוש בילדים.
האם שימוש בתכשירי שיער או באפטר שייב עשוי לסייע נגד כינים? אין כל יתרון טיפולי בשימוש בתכשירי שיער או באפטר שייב, הן כנגד הימצאות הכינים והן למניעת הידבקות, כך שאין תועלת לא בטווח הקצר ולא בטווח הארוך.
האם צריך לכבס את המצעים כדי שילדים לא ידבקו אחד מהשני? כינה מסוגלת לחיות מחוץ לראש עד כ-48 שעות ולכן אחת הדרכים להדבקות היא בשימוש במוצרים שחשופים לשיער כגון מסרקים, כובעים, מגבות ומצעים. מכאן, שאכן רצוי לבצע הרתחה וחיטוי על מנת להפטר מאותם הכינים שחיות על מוצרים אלו.
האם אפשרי להשתמש במברשת כינים אחת לשני אחים? או שעדיף לכל ילד מסרק אחר? ניתן להשתמש במברשת אחת ללא קשר למספר המשתמשים, בתנאי שעברה תהליך של חיטוי וניקיון בין טיפול אחד לשני.
כיצד ניתן להשלים טיפול משפחתי נגד כינים, כדי שלא נדביק אחד את השני? ראשית נוודא בעזרת בדיקה יסודית שבני משפחתנו לא נדבקו. נוכל לבצע זאת אם באמצעות מסרק כינים או באמצעות בדיקה ויזואלית. במידה ואחד מבני המשפחה אכן נדבק (כלומר גילינו הימצאות כינים חיות או ביצי כינים על ראשו), נטפל בו פרטנית בתכשירים המוכרים לטיפול בכינים, כדוגמת תכשירי הדור החדש לטיפול בכינים (כגון ריזאלטס, כינקייר, הדרין וזבנג, שמבוססים על מנגנון של ייבוש). אין צורך לטפל בבן משפחה שלא נדבק (או שנמצאו אך ורק קשקשים או שאריות ביצי כינים על ראשו). בהתחשב בכך שכינה מסוגלת לחיות כיומיים מחוץ לראש, מומלץ לבצע חיטוי במקומות חיצוניים שחשופים לשיער כגון מסרקים, מגבות וסדינים, וזאת על מנת להפחית את הסיכוי להדבקות של שאר בני המשפחה.
האם ישנם אזורים מסוימים על הראש שבהם הכינים נוהגות להימצא? בעקרון הכינה עלולה להימצא בכל מקום על הקרקפת ואנו רואים שכיחות יתר באזור העורף.
האם יש דרך להקל על האדמומיות שנוצרת כתוצאה מגרד בעור הקרקפת? האדמומיות על הראש נוצרת כתוצאה מהגרד ומקורה בחומר נוגד קרישה שאותו מפרישה הכינה לכלי הדם בקרקפת, לשם הזנתה. הדרך היעילה ביותר למנוע את הגרד הוא מלכתחילה למנוע הדבקה. במידה והילד נדבק או סובל מגירוד, יש לבצע טיפול על מנת לסלק את הגורם האחראי לגרד – כלומר הכינה, ולטפל בכך בעזרת תכשירים שיטפלו בהדבקה (תכשירים נגד כינים). הגרד יעבור תוך מספר ימים לאחר הטיפול.
מהו התהליך המחזורי שהכינים עוברות בהטלת ביציהן ומהו אורך חייהן? כינה צעירה בוקעת מהביצים לאחר "הריון" של 7 עד 9 ימים, ולאחר מספר ימים מטילה בין 6 ל-8 ביצים ליום, לאורך תקופת פוריות של מספר שבועות. ממרבית הביצים יבקעו כינים שימשיכו את מחזור החיים על הראש ו"יבטיחו" את המשך ההדבקה. משך חיי הכינה הוא כמספר שבועות.
האם הכינים או ביציהן מסוגלות לחיות גם על פאות שעשויות משיער טבעי? הכינים ניזונות מדם ומשיגות אותו דרך מגע ישיר עם עור הקרקפת, מה שלא מתאפשר להן על פאות. לכן, כינים או ביציהן אינן מסוגלות לחיות על פאות.
האם ילדים יכולים להדביק בכינים חיות מחמד בעלות פרווה, ולהפך - האם בעל חיים יכול להדביק אנשים בכינים? לא. מדובר בזנים שונים של כינים שחיים על ראשם של בני אדם ושל חיות בעלות פרווה. לכן הדבקה יכולה להתבצע רק מאדם לאדם או מחיה לחיה.
האם משחק בחול מגביר את ההידבקות בכינים? עצם השהייה בחול אינה מגבירה את ההידבקות בכינים, אך ה"לוקיישן" יוכל להוות כר פוטנציאלי לכך, משום שעבור ילדים מדובר בנקודת מפגש ומשחק, כך שהמשחק בין הילדים מגביר את הסיכוי ששיער הילד יגע בשיער של ילד אחר במהלך המשחק בחול, ומכאן ההדבקה.
*סייע בהכנת הכתבה דר' שמוליק גור, מומחה ברפואת ילדים ויועץ רפואי ל"ריזאלטס"