המציאות הכלכלית המאתגרת של השנים האחרונות (לא רק בישראל, אגב – אך במיוחד בצל המלחמה) מביאה איתה השלכות כבדות, לא רק בבנק אלא גם במרחב של היחסים האישיים והמשפחתיים. מחקרים מראים שלחץ כלכלי גובה מחיר מהקשר הבין אישי והופך אותו לקורבן של מאבקי ההישרדות. בשלב זה עדיין לא ניתן לקבוע את מלוא ההשלכות של מלחמת חרבות ברזל מבחינה סטטיסטית – הנתונים עוד נאספים ומעובדים – אך ברמה הקלינית כבר ניכרת מגמה. מחקרים מתקופות דומות מצביעים על כך שלחץ כלכלי הוא גורם משמעותי ליצירת מתחים בין בני זוג ובתוך המשפחה.
לצד זאת, מתחים רגשיים כמו שירות מילואים ממושך, טראומות אישיות או קולקטיביות, ודאגה לקרובים – מחמירים את תחושת הסטרס. התוצאה: סכסוכים מתעוררים בקלות, מקורות תמיכה קהילתיים נחלשים, והתחושות של אי ודאות וחרדה מתעצמות. בני זוג שכבר מתמודדים עם קשיים בתקשורת יהיו פגיעים יותר להשפעות חיצוניות כאלה. חוסן זוגי נבנה מבפנים – והוא המגן האפקטיבי ביותר מפני לחץ חיצוני.

המסקנה נחלקת לשתי תובנות עיקריות: האחת – מאבק כלכלי יומיומי גובה מחיר משמעותי מהקשרים האישיים ואף עלול להוביל לפירוק המשפחה; השנייה – החדשות הטובות: אפשר ורצוי לשמר את הקשר הזוגי גם בזמנים כאלה, לחזק את מיומנויות התקשורת הרגשית ולבנות חוסן משפחתי.
למה יש להישרדות הכלכלית כזה כוח עלינו? כמטפלים, אנחנו מתייחסים לכסף כאל "שחקן" במערכת הזוגית. כשממפים סלעי מחלוקת של זוגות – כסף מופיע כאחד מחמשת הגורמים האוניברסליים שחוזרים על עצמם בכל מקום. הוא מפעיל בנו טריגרים כמו פחד מתלות, חרדה כלכלית, או משקעים רגשיים ממשפחת המוצא. לעתים כסף משמש ככלי ביטוי לתוקפנות, זעם או תסכול – גם בלי שנבחין בכך. אז איך נדע שהזוגיות שלנו בבעיה, כשהישרדות יומיומית תופסת את מרכז הבמה? הנה כמה שאלות שיכולות לעזור:
- האם החרדה הכלכלית שואבת אתכם? אם חלק גדול מהשיחות נסַבות על כסף ותחושת החרדה הכלכלית משתלטת על חיי היומיום – זה הזמן לבדוק האם הקשר הופך לקורבן של המצב.
- האם נהייתם "טכניים"? כששיחות בין בני זוג הופכות לעדכונים ודיווחים טכניים בלבד, בלי שיתוף רגשי.
- האם תדירות או עוצמת הוויכוחים עלתה? כשהמוקדים הרגשיים מתחילים להתמקד בכסף, וביקורת, תסכול או עוינות עולים.
- האם אתם מתרחקים זה מזה? פחות זמן משותף, פחות מגע, פחות חיבה – סימן לריחוק שמבקש התייחסות.
- האם אתם חשים בודדים בתוך הקשר? תחושת "אני לא נשמעת" או "אני לא נראה" היא איתות מרכזי לכך שמשהו השתבש.
שלושה דברים שאפשר לעשות כדי להפחית מתח סביב כסף:
- שיחות קבועות בעיתוי מדויק: לא לדבר על כסף כשעייפים או עצבניים. לא לצבור. להכניס שיחות מסודרות לרוטינה – במיוחד בתחילת הקשר, כדי להטמיע הרגל בריא.
- ניסוחים קפדניים: להעדיף ניסוח אישי ולא מאשים. למשל: "אני חשה מודאגת כי לא תכננו את התקציב, זה ירגיע אותי להכין רשימה", במקום "תפסיק לבזבז!".
- צפו קשיים מראש: נושא הכסף טעון כמעט אצל כולם, והוא משקף גם פערים בתפיסת עולם. דווקא משום כך חשוב להכיר בזה, ולא להימנע מהשיח.
ואל תשכחו את הילדים. גם הם מושפעים מהמצב – ולכן חשוב למצוא את המינון הנכון לשתף אותם, לא להעמיס עליהם חרדה, אבל גם לא להסתיר מהם לגמרי. כך נוכל לעזור להם לפתח מיומנויות התמודדות וכלים כלכליים לעתיד.
ההתייחסות להיבטים הרגשיים של כסף מסייעת להפחית חרדה, לחזק תחושת שותפות ולשפר את החוסן המשפחתי – מכיוון שעלינו לזכור שכסף הוא לא "רק כסף" אלא מחזיק בתוכו מטען רגשי עמוק. אם בכל זאת אתם נתקלים בקשיים, טיפול זוגי או משפחתי יכול ליצור לכם זוגיות טובה.