מלחמת 'חרבות ברזל' הותירה ועדיין משאירה חותם עמוק על החברה הישראלית, ובפרט על המבנה המשפחתי והבריאות הנפשית של אזרחי המדינה. התא המשפחתי עובר טלטלה, והמלחמה מייצרת לחצים שעלולים לשבור את המבנה הקיים. המצב הכלכלי בתקופה זו מקשה גם הוא, והחרדה, היעדר הוודאות והיציבות, לא תורמים לרוגע המשפחתי.
מחקרים על מלחמות העולם והשפעתן על המבנה המשפחתי מסכימים כי בזמן המלחמה יש קיפאון של שינויים, אך לאחר שנרגעות הרוחות הם מתחילים שוב. נתון זה נכון הן בהקשר של התפרקות התא המשפחתי (גירושין) והן במונחי שיעור הילודה. ככל שהמלחמה טראומטית יותר ונוגעת יותר לחיי האזרחים, ולא מתנהלת רק בשדה קרב מרוחק, כך ההשפעה על התא המשפחתי גדולה יותר. בהקשר הזה, קשה לחשוב על סיטואציה מלחמתית יותר הכרוכה באזרחים מאשר מלחמת "חרבות ברזל".
תוך כדי המלחמה, כבר נרשמת עלייה חדה בפניות לשירותי בריאות הנפש במרפאות ציבוריות ופרטיות. מנתוני נט"ל ניתן לראות כי מתחילת המלחמה ישנה עלייה של 225% בפניות לעומת התקופה המקבילה לפני המלחמה. המצב הרגשי של האזרחים משליך כאמור על הדינמיקה המשפחתית: מצד אחד זהו מצב משברי שעלול להוביל להתפרקות המבנה הקיים ומצד שני דווקא המשבר עשוי להוביל לצמיחה.
מבדיקה אצל מטפלים זוגיים מצביעים הנתונים על עלייה חדה בפניות לטיפול זוגי לעומת השנה שקדמה למלחמה. חלק גדול היא אצל זוגות צעירים בגילי 20 עד 35. הסברה היא שזוהי קבוצת משרתי המילואים שמצאו עצמם חוזרים הביתה לאחר שירות ממושך וקשה. אירועים מסוג זה נוטים לנער את הפרספקטיבה שלנו, ובמקרה זה נראה כי השבים לביתם מרגישים כי עליהם לחזק את הקיים ולשקם את מה שפחות עובד - ועל כן פונים לטיפול. עם זאתף נצפית ירידה מתונה של כ-2% בשיעור הגירושין מאז תחילת המלחמה. ירידה זו מוסברת על ידי "אפקט הלכידות החברתית" שבא לידי ביטוי באופן מאוד חזק במלחמה שבה האזרחים כולם כל-כך מעורבים. עם זאת, מניסיונם של חברות הגישור ומשרדי עורכי הדין העוסקים בתחום, הם צופים דווקא עלייה חדה עם סיום המלחמה.
תחום משפחתי נוסף שמושפע רבות ממצב לחימה הוא תחום הילודה. עוד בתקופת מלחמת העולם השנייה הובן כי בזמן מלחמה יש ירידה בשיעור הילודה, אולם עם סיום הקרבות יש את אפקט ה"בייבי בום" - עלייה חדה בשיעור הילודה, מעין היאחזות בחיים על ידי יצירת חיים חדשים. את האפקטים של אחרי המלחמה הנוכחית עדיין אי אפשר לראות, אולם בתי החולים מדווחים כי הירידה כבר מורגשת היטב בחדרי הלידה.
מלחמת 'חרבות ברזל' יצרה משבר פסיכולוגי משמעותי בקרב המשפחות בישראל, עם השלכות ארוכות טווח על הבריאות הנפשית, יציבות הנישואין ודפוסי הילודה. עם זאת, הנתונים מראים גם על חוסן, המתבטא בגידול בפניות לקבלת עזרה ובהתגייסות קהילתית. האתגר העומד בפני החברה הישראלית הוא לפתח מערכות תמיכה שיסייעו למשפחות להתמודד עם השלכות ארוכות הטווח של הטראומה המלחמתית, תוך שימת דגש על מניעת העברה בין דורית של הטראומה.
למשפחות עצמן אני ממליצה לנסות לקחת נשימה עמוקה ולהבין שזו תקופה משברית, וככזו מדובר בתקופה שבה לא כדאי לקבל החלטות. חבקו את היקרים לכם וטפלו יחד איתם במה שלא עובד, מצאו דרכים לתקשר את הצרכים שלכם. זכרו – החלטות קשות אפשר לקבל בכל זמן. עדיף לחכות לרגיעה ולמחשבה בהירה יותר.