קרינה ארייב שוחררה מהשבי לפני מספר שבועות בפעימה השנייה של השלב הראשון בעסקת החטופים הנוכחית. התצפיתנית, שנחטפה ב-7 באוקטובר מבסיס נחל עוז, חזרה אחרי 477 ימים בעזה ושיתפה בעדויות הקשות מהשבי - וגם על התקופה שבה שהתה לצדו של יותם חיים ז"ל, שנחטף מביתו בכפר עזה ונהרג בשוגג על ידי כוח צה"ל.
עם חזרתה, שלחה לאמו מכתב ובו סיפרה על הצדדים החזקים שהציג יותם בשבי ועל האופן שבו עזר לה ולחטופים נוספים. היום (שני), התראיינה איריס חיים, אמו של יותם, ב"חדשות הבוקר", וסיפרה על המכתב שקיבלה, על התכנון להנצחת בנה ועל התנאים שבהם הוחזק בשבי ותוארו על ידי התצפיתנית: "הבנו שהתייחסו אליו יחסית טוב ושהוא קיבל תרופות", סיפרה חיים. "חמאס נתנו לו סירים ומקלות כדי שהוא יתופף וינגן שם, הוא נשאר עצמו לאורך כל הדרך. למוזיקה יש המון עוצמה, גם שם הוא השתמש בכל הכוחות שלו".

"ידעתי שהסיפור של יותם לא נגמר, ידענו שהיו עוד מפגשים אבל לא הבנו עד כמה הם היו משמעותיים", אמרה חיים על התקווה לקבל מסרים מבנה. "כל הזמן אמרנו שיחזרו עוד חטופים ואולי נשמע על יותם, אני עדיין מאמינה שדברים נוספים יגיעו. כשקראנו את המכתב של קרינה, הופתענו - ידענו על העוצמות של יותם, אבל לא הבנו עד כמה בן אדם שמוגדר כמתמודד נפש יכול להיות עם כל כך הרבה כוח במקומות חשוכים. קרינה עודדה וחיזקה אותנו, הבנו שהוא התעלה שם לרמות מאוד גבוהות של אנושיות".
מה הכי הרטיט לך את הלב במכתב?
"קרינה תיארה את העוצמה, הכוח והרוגע שיותם שידר לאורך התקופה. היא הייתה איתו במשך 42 ימים ובכל פעם שהיא פגשה אותו הוא נתן לה כוח. ריגש אותי שהיא לקחה את זה איתה עד סוף השבי, אמרה שהיא שורדת שם כדי לספר לנו מי היה יותם. גם כשהיא ידעה שהוא נהרג, היא לקחה את הכוחות ממנו עד הסוף. סיפרה שרק לשבת במחיצתו העביר אנרגיות, הוא מצא כוחות במקום הכי חשוך שיש".
אתם מקימים מרכז לזכרו.
"'בית יותם' זה פרויקט שאנחנו חושבים עליו עוד מהשבעה. יותם הוגדר כמתמודד נפש והיום הוא מוכר בעיניי כגיבור נפש. אנחנו רוצים להפוך את הסיפור של מתמודדי נפש לסיפורי גבורה, לעזור לאנשים עם יכולות וגם קשיים למנף את עצמם דרך מוזיקה וספורט. הבית יוקם בעוטף עזה ויכיל בית ספר למוזיקה".