זוגות רבים חוגגים יחדיו את ט"ו באב שחל היום (שני), ועוד רבים נוספים עדיין מחפשים את השותף או השותפה המתאימים להם. אך נראה שפחות ופחות ישראלים מחפשים את הפרטנר שלהם באפליקציות ההיכרויות השונות - לפי נתוני חברת סימילרווב (Similarweb), חלה ירידה עקבית במספר המשתמשים באפליקציות בשנתיים האחרונות.
לפי הנתונים שניטרה חברת סימילרווב, שכוללים מכשירי אנדרואיד בלבד, ביולי 2022 כ-550 אלף ישראלים השתמשו מדי חודש בשלוש אפליקציות ההיכרויות הגדולות - טינדר, Bumble ו-OkCupid. ביולי 2023 486 אלף ישראלים השתמשו בשלוש האפליקציות, וביולי 2024 השתמשו בהן 450 אלף ישראלים - ירידה של 18% בשנתיים.
הירידה בשימוש באפליקציות לא פסחה על אף אחת מהחברות הגדולות (טינדר, Bumble ו-OkCupid), ובכולן נרשמה ירידה מ-2022 ל-2023, ומ-2023 ל-2024. לפי סימילרווב, היישומון הפופולרי ביותר בקרב ישראלים (משתמשי אנדרואיד) הוא טינדר, לאחר מכן OkCupid ולאחר מכן Bumble.
"החיסרון העיקרי של האפליקציות הוא שהן גורמות לך לחשוב שתמיד יש אפשרות טובה יותר ואתה אף פעם לא תמצא את בן הזוג המושלם - ואז המסע אף פעם לא נגמר", מספרת יובל, שהשתמשה בכל האפליקציות הגדולות, ל-N12. "אתה מחפש עוד ועוד לייקים למרות שבפועל אתה מחפש רק פרטנר אחד. באיזשהו שלב זה הופך להיות רוטינה, וקשה ליהנות מזה. הדיאלוגים נשחקים ונמאס לך להציג את עצמך כל כך הרבה פעמים".
יעל, שהשתמשה גם היא באפליקציות בישראל, מוסיפה: "הרגשתי שככל שאני משתמשת יותר זמן באפליקציות, כך אני גוללת יותר ויש פחות אופציות עם פוטנציאל להתאמה, ושאני צריכה לעבור יותר אנשים לפני שאגיע למישהו שאשקול אותו. הרבה מהאנשים שיצא לי לדבר איתם באפליקציות לא יצא מזה שום דבר בסוף. כשאתה עושה את זה שוב ושוב ושוב ולא יוצא מזה שום דבר אז נמאס לך מזה. קשה להבין מה הכוונות של הצד השני".
עם זאת, יובל מדגישה שלצד המגבלות, לאפליקציות ההיכרויות יש גם יתרונות גדולים. "חוויית השימוש שלי באפליקציות הייתה חיובית מאוד. בהתחלה כשהורדתי אותן הן מאוד הבהילו אותי, אבל ככל שעבר הזמן ולמדתי מה היתרונות של האפליקציות השונות, למדתי ליהנות מהן, וזה בסוף עבד.
הישראלים הם לא היחידים שהפחיתו את השימוש באפליקציות ההיכרויות, ששינו ללא הכר את העולם הרומנטי בשנים האחרונות. לפי נתוני חברת Sensor Tower שפורסמו באקונומיסט, משתמשים ברחבי העולם הורידו את אפליקציות ההיכרויות השונות 237 מיליון פעמים ב-2023, צניחה לעומת 287 מיליון הורדות ב-2020, וגם מספר המשתמשים החודשיים צנח מ-154 מיליון ב-2021 ל-137 מיליון ב-2024.
לפי נתוני סקר שערך מכון המחקר Pew בארה"ב, יותר מחצי מהצעירים שגילם 29-18 משתמשים באפליקציות היכרויות, ו-20% מהזוגות בטווח הגיל הזה הכירו דרך אפליקציה. השימוש באפליקציות השונות זינק בזמן מגפת הקורונה, והשווי של החברות הרקיע שחקים - מגמה שנבלמה בשנה האחרונה.
מי מובילה? הערים עם הכי הרבה רווקים
לפי נתוני הלמ"ס לסוף שנת 2022, תל אביב היא העיר הגדולה עם שיעור הרווקים והרווקות הגבוה ביותר בישראל - 88% מהגברים ו-81% מהנשים בגילי 29-25 מוגדרים כך. בפסגה ניתן למצוא גם את הרצליה, רמת גן, כפר סבא וחיפה. באופן לא מפתיע, ערים בהן מתגוררת אוכלוסייה חרדית גדולה הן בעלות שיעור הרווקים הנמוך ביותר - רק 19% מהגברים ו-14% מהנשים בבני ברק בגילי 29-25 מוגדרים כרווקים, וגם בבית שמש נרשם נתון דומה.
בנוסף, גיל הנישואין הממוצע בישראל בקרב גברים הוא 27.3, ובקרב נשים הוא 25.1, כך לפי נתוני הלמ"ס. בדפוס השכיח של נישואין ראשונים בישראל הגבר מבוגר מהאישה (66% בקרב היהודים ו-86% בקרב המוסלמים), ובכ-80% מהנישואין בחברה היהודית הפער בין בני הזוג הוא 3 שנים או פחות.