שינוואטרה מצטרפת לכמה מנהיגות צעירות במיוחד שעלו לשלטון (וכבר הספיקו גם לרדת ממנו) במדינות שלהן בשנים האחרונות, ובהן סאנה מרין הפינית שבגיל 34 שנעשתה לראשת הממשלה הצעירה בעולם אי פעם, וג'סינדה ארדרן הניו זילנדית, שנבחרה גם היא בגיל 37. רק שבתאילנד הרעועה פוליטית, שינוואטרה הגיעה לשלטון בדרך מסובכת הרבה יותר.
פאטונגטארן בת ה-37, נצר לשושלת שינאוואטרה בעלת ההשפעה, היא האישה השנייה שמכהנת כראשת ממשלה בתאילנד, והשלישית מבני משפחתה, אחרי אביה ודודתה. אביה, המיליארדר תקסין צ'ינוואט, הוא ראש השושלת הפוליטית ששלטה כמעט בכל מערכות הבחירות בתאילנד מאז תחילת המאה. הוא כיהן בעצמו בתפקיד ראש הממשלה לפני שהודח בהפיכה צבאית, ברח מתאילנד לגלות, ושב אליה רק בשנה שעברה. אבל עוד נגיע לכל זה. קודם, קצת על ראשת הממשלה החדשה.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם
מי את, פאטונגטארן?
שינוואטרה, המכונה אינג (Ing), היא צעירת בנותיו של תקסין צ'ינוואט. היא עלתה לכותרות כבר בגיל 17, כשבזמן שאבא שלה כיהן כראש הממשלה, היא בחרה לעבוד במקדונלד'ס - בתמיכתו המלאה. היא עשתה תואר ראשון במדעי המדינה באוניברסיטת צ'ולונגונגקורן היוקרתית בתאילנד, ואחריו המשיכה לתואר שני בניהול מלונאות בינלאומי באוניברסיטת סארי בבריטניה. לדבריה, בתקופת הלימודים היא התעניינה במסיבות יותר משבספרים. את סופי השבוע היא בילתה בארוחות ערב ומשחקי קלפים עם חברים בשכונת נייטסברידג' היוקרתית בלונדון, שם מחזיק אביה בית מול בית הכלבו הרודס.
הטייסים לטובות, כמו שאומרים, וראש ממשלת תאילנד החדשה נשואה לטייס פידוק סוּקְסָוׇוַאס. לבני הזוג יש שני ילדים, כשאת הצעיר שבהם אינג נשאה וילדה במהלך קמפיין הבחירות בשנה שעברה. "אני רק מאחלת לעצמי שלא אלד ביום הבחירות", היא אמרה אז בראיון למגזין TIME, "מנטלית, אני לא מרגישה שהקמפיין מעייף בכלל. זה מאתגר, אבל כיף". באותו ראיון היא הסבירה שהמשפחה היא הכל עבורה, וסיפרה שהיא מבלה כל רגע פנוי שיש לה כשהיא שקועה בספרי הורות ופסיכולוגיה של ילדים, לקראת הגעת ילדה השני.
ניסיונה המקצועי של שינוואטרה מאז 2011 ועד שנכנסה לפוליטיקה מגיע בעיקר מאימפריית העסקים של משפחתה, שחולשת על תחומי הנדל"ן, המלונאות והתקשורת. עד תחילת השנה היא כיהנה כמנכ"לית עסקי המלונאות של חברת Rende Development, שמנוהלת בידי אחותה, וכוללת את מלון רוזווד המפואר בבנגקוק. על פי נתוני בלומברג, שינוואטרה היא בעלת המניות הגדולה ביותר של חברת הנדל"ן הציבורית SC Asset, עם 28.5% מהמניות, בשווי של כ-5.2 מיליארד באט (152 מיליון דולר). עם זאת, לפני כניסתה הרשמית לתפקיד ראשת ממשלה, החוק התאילנדי מחייב את שינוואטרה לוותר על תפקידיה במגזר העסקי ולציית לכללים על בעלי מניות.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
הצגת פוסט זה באינסטגרם
איך הגיעה שינוואטרה לפוליטיקה?
תקציר הפרקים הקודמים: ראשית נסביר שתאילנד היא מונרכיה חוקתית, שבראשה עומד מלך. החוקה מגדירה את תאילנד כמשטר דמוקרטי, שבו הריבון הוא העם, וראש המדינה הוא המלך שמבצע את תפקידו בתיווך הממשלה.
אביה של שינוואטרה, המיליארדר תאקסין צ'ינוואט, כיהן כראש ממשלת תאילנד בשנים 2001-2006. בתו הצעירה פאטונגטארן צפתה מקרוב בקריירה שלו, אך בגיל 20 כבר נאלצה להסתגר בדירת מסתור בזמן שטנקים נסעו ברחובות בנגקוק, כשהצבא הדיח את אביה ותפס את השלטון. שנתיים מאוחר יותר, ב-2008, ברח האב מתאילנד כדי להימנע מהרשעה בשחיתות, שלטענתו נבעה ממניעים פוליטיים של הצבא. הוא נשאר בגלות 15 שנה, בנדודים בין הונג קונג, סינגפור, דובאי ולונדון.
הקריירה הפוליטית של אינג עצמה החלה ב-2021, כשהיא מונתה למנהלת ועדת החדשנות וההכלה במפלגה של אביה - פו תאי ("למען התאים"). שנתיים אחר כך היא כבר התמודדה מול שני מועמדים נוספים לראשות המפלגה, והבטיחה לסיים את הממשל הצבאי ששלט במדינה קרוב לעשור.
בחזרה לימינו: איך אינג עלתה לשלטון? מינויה של שינאוואטרה לראשות הממשלה הוא האחרון בשרשרת אירועים שהחלה ב-2023, דווקא כשמפלגתה הפסידה בבחירות - תבוסה ראשונה מזה יותר משני עשורים של מפלגה שקשורה לאביה. המנצחת הייתה מפלגת הצעירים Move Forward ("קדימה" - כן, כמו בישראל) שניהלה קמפיין אפילו חריף יותר נגד הממשל הצבאי, ותמכה גם בשינויים משמעותיים בחוק שאוסר ביקורת על המלוכה.
הופעתה של "קדימה" יצרה אויב משותף עבור פו תאי והממסד המלוכני, והם החליטו לוותר על המחלוקות ביניהם וליצור ברית שלטונית כדי להרחיק אותה מהשלטון. העסקה ביניהם אפשרה לאביה של אינג לשוב מהגלות הארוכה לתאילנד. בן בריתו, סרטה תוויסין, נבחר לראש הממשלה החדש, אך היחסים בין מפלגתו לממשל עדיין היו מתוחים, ובית המשפט החוקתי במדינה הדיח אותו מתפקידו באוגוסט האחרון, לאחר שפסק שהוא הפר את חוקת המדינה.
וכאן נכנסה אינג בחזרה לתמונה: כדי לשמור על ראשות הממשלה היה על מפלגתה למנות את אחד משני המועמדים שהתחרו על התפקיד. המחוקקים וחברי ההנהלה של המפלגה בחרו בשינאוואטרה בת ה-37 על פני המתמודדת האחרת, בת 75, והשותפות הקואליציוניות תמכו בהנהגתה. לאחר שמועמדותה הועמדה להצבעה בפרלמנט, היא ניצחה ונעשתה ביום שבת האחרון לראשת הממשלה החדשה של תאילנד.
עלייתה של היורשת לבית שינאוואטרה מעמידה גם את השפעתה של המשפחה למבחן. במשך יותר מעשור מפלגתו של אביה הייתה שנואה על המלוכנים השולטים בכמה מהמוסדות והעסקים החזקים ביותר במדינה, וראשת הממשלה החדשה נשבעה לעצור את מעגל ההפיכות נגד משפחתה. לאחר הדחתו של אביה ב-2006, הופלה ב-2014 גם ממשלתה של דודתה ינגלוק צ'ינוואט שעדיין בגלות, אבל ראשת הממשלה הצעירה עדיין תזדקק לתמיכת השמרנים הפרו-מלוכנים, שמפלגתה נותרה בקואליציה איתם.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
עתידות: איך תיראה תאילנד של פאטונגטארן?
פטונגטארן היא פוליטיקאית שחיה את המדיה החברתית - יש לה יותר מחצי מיליון עוקבים באינסטגרם, אבל יש לה גם רעיונות שאפתניים להחיות את הכלכלה השנייה בגודלה בדרום מזרח אסיה. לפני הבחירות הבטיחה מפלגת פו תאי להכפיל את שכר המינימום היומי עד 2027, להרחיב את כיסוי שירותי הבריאות ולסבסד את התחבורה הציבורית בבנגקוק. ההבטחות הנועזות של פטונגטארן כללו גם התקנת תשתיות רכבות מהירות ומתקנים לאחסון מים, כדי להגן על החקלאים מפני מחזור קבוע של שיטפונות ובצורת. בעוד שהמפלגה שלה תמכה גם ברפורמה כך שמערכת המשפט של תאילנד למקבלת יותר כלפי קהילת הלהט"ב, היא מתחה ביקורת קולנית על דה-קרימינליזציה של קנאביס במדינה, והבטיחה לרסן את השימוש בקנאביס לפנאי.
עם זאת, מטרתה המרכזית של ראשת ממשלת תאילנד החדשה היא ליצור יציבות. שתי הסוגיות הדחופות ביותר שעומדות בפניה הן לטפל ביוקר המחיה במדינה, ולהביא לסיום את תקופת הסערות הפוליטיות שמטרידות את המשקיעים הזרים. מכיוון שירשה את ראשות הממשלה מבן מפלגתה, לא צפויים תחת שלטונה שינויי מדיניות גדולים. ממשלתה תתרכז ככל הנראה בעידוד הצמיחה באמצעות מדיניות פיסקלית משוחררת יותר, וכן תנסה להתמודד עם יוקר המחיה וחובות משקי הבית שנמצאים בשיאם. שינאוואטרה דוגלת בהורדת שיעורי הריבית, ותקפה את הבנק המרכזי בטענה שעצמאותו היא "מכשול" לפתרון הבעיות הכלכליות של המדינה.
למרות כל זאת, השינויים בהנהגה עשויים לספק לממשלתה תירוץ נוח כדי לנטוש את התוכנית לחלוקת מזומנים בארנק דיגיטלי בהיקף של 14 מיליארד דולר, שהייתה מדיניות הדגל של מפלגת פו תאי וראש הממשלה הקודם סרטה תוויסין לחיזוק הצמיחה הכלכלית. כשנשאלה על כך על ידי העיתונות ערב מינויה, שינאוואטרה הודיעה שתבחן את התוכנית רק לאחר שתעלה לשלטון.