המיזם "דרישת שלום", שהוקם בשיתוף פעולה בין הילמ"ה (הייטק למען החברה) וארגון יד לבנים, מבקש להפוך את המילים של הנופלים והנופלות לערכים חיים ונושמים; מזיכרון פסיבי לעשייה אקטיבית שבונה חברה טובה יותר. לתת מקום כדי ללמוד על הנופלים דרך המילים שלהם ושדבריהם יהיו כצוואה עבור כולנו.

אז מה קורה כשסטיקר הופך למעשה? כשהמילים של הנופלים מתורגמות לפעולות יומיומיות שכל אחד מאיתנו יכול לעשות? זוהי למעשה ליבת המיזם: לקחת את האמירות והציוויים שהשאירו אחריהם הנופלים ולהפוך אותם למורשת חיה ופעילה.

כך למשל, הסטיקר של רב סמל ראשון שי טרמין ז"ל - "הריני מקבל על עצמי לאהוב" - מתורגם להתחלת כל יום עם אמירה מודעת של "הריני מקבל על עצמי לאהוב" ובחירת אדם אחד להראות לו אהבה מיוחדת באותו יום.

סרן נתנאל סילברג ז"ל, שהיה מפק"צ בסיירת יעל ביחידת יהל"ם, תמיד היה אומר לחייליו: "אמור מעט בענווה ועשה הרבה בנדיבות". מילים אלו מתורגמות לבחירת משימה ביום שתבוצע בשקט וללא פרסום, תוך התמקדות בתוצאה ולא בהכרה.

כל דבר שאמיר גלילוב ז"ל בחר לעשות, הוא עשה ברצינות, התמדה וללא פשרות: "אם כבר, עד הסוף"  הוא היה אומר לחבריו ללחימה עם כל כניסה נוספת לעזה, או כאשר השהות בעזה התארכה. המשפט, "אם כבר, עד הסוף", שאפיין כל כך את אמיר מתורגם לבחירת משימה אחת ביום והתחייבות להשלימה ברמה הגבוהה ביותר, ללא פשרות או קיצורי דרך.

>> בואו לקחת חלק במיזם "דרישת שלום"

אגב, לא רק כאן, בישראל, גם מעבר לים מטיילים מדביקים את הסטיקרים ברחבי העולם - בברלין, בניו יורק, בבנגקוק וברומא. מילים פשוטות אך עוצמתיות שחוצות גבולות ושפות, נושאות עמן זיכרון חי של ערכים ומורשת.

המיזם מבקש לקחת את ההשפעה הזו צעד אחד קדימה: להפוך את הזיכרון לפעולה יומיומית, להפוך את המשפטים הקצרים שהשאירו אחריהם הנופלים לדרכים שבהן נחיה, נבחר ונשפיע. לא רק לזכור אותם, אלא ממש להמשיך את דרכם.

"הסטיקרים האלה אינם רק מילים", מדגישה מיכל אופיר, מנכ"לית הילמ"ה. "זו מפת דרכים לחברה טובה יותר, מורשת של ערכים שיכולה להאיר את דרכנו כחברה. כל משפט שהותירו אחריהם הנופלים הוא כמו אבוקה שמאירה את הדרך קדימה."

"הנצחה איננה רק לזכור את מי שאיבדנו, אלא לבחור, בכל יום מחדש, לחיות לאורם", אומר מוישיק אביב, מנכ"ל יד לבנים. "כשהמילים והמעשים שהותירו אחריהם הגיבורים הופכים אותנו לחברה טובה יותר, מורשתם ממשיכה לפעום בתוכנו, והטוב שהם האמינו בו הופך למציאות". 

 

המיזם, שיושק לקראת יום הזיכרון, מציע פלטפורמה דיגיטלית בה תוכלו לבחור סטיקר שמדבר אליכם, ללמוד על האדם שמאחוריו ולקבל הצעות למעשים שמגשימים את הערך המופיע על הסטיקר. את הערך שבחרתם תוכלו לקחת אתכם לחיים ולשתף במכתב אישי את משפחת הנופל כיצד המילים של יקירם משפיעות עליכם ומה עשיתם בהשראתן.

"המיזם נועד לאפשר לנו לא רק לזכור את הנופלים, אלא לדבוק בדרכם," מסבירים מובילי המיזם. "זוהי דרך להפוך את הזיכרון לכוח מניע בחברה הישראלית."

להפוך זיכרון לפעולה ולדבוק בדרכם

חזון המיזם הוא לחזק את החוסן החברתי בישראל דרך יצירת רשת ערכים משותפת המחברת בין אנשים. הסטיקרים, שנושאים מילים שאפיינו את החללים ואת רוחם, מהווים הזדמנות ייחודית להשראה ולמשמעות, ובתוך המציאות המאתגרת הם משמשים כמגדלור המאיר דרך של חיבור ושייכות לחברה מלוכדת.

המיזם המרגש הזה קורא לכולנו לקחת חלק ולהמשיך את דרכם של הנופלים - לא רק לזכור את שמותיהם, אלא לאמץ את ערכיהם ולהפוך אותם לחלק מחיי היומיום שלנו. 

"דרישת שלום" אינו עוסק רק בזיכרון העבר; זהו מיזם שמביט קדימה, אל עבר חברה ישראלית חזקה יותר, מלוכדת יותר ומונחית ערכים, חברה שבונה את עתידה על המורשת העשירה שהשאירו לנו אלה שאינם עמנו עוד.

בלב העשייה של המיזם עומדים בני ובנות השירות הלאומי של הילמ"ה, שמשלבים עשייה טכנולוגית עם תרומה חברתית משמעותית. הם אלה שפיתחו את הפלטפורמה הדיגיטלית, אספו את הסטיקרים, וחיברו בין המילים למעשים מתוך אמונה שזוהי הדרך הטובה ביותר להנציח את הנופלים: להפוך את הערכים שלהם לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום של החברה הישראלית.

באמצעות "דרישת שלום", כל אחד מאיתנו מוזמן לקחת חלק פעיל בהנצחה שהיא מעבר לאנדרטה: הנצחה חיה, נושמת, ופועלת בארץ ובעולם. כי בסופו של דבר, כפי שלימדו אותנו הנופלים במילותיהם, הדרך להנציח את זכרם היא לקחת את הערכים שחיו לאורם ולהפוך אותם לחלק מאיתנו.

סטיקרים של נופלים (צילום: רחלי חדד)
צילום: רחלי חדד

>> בואו לקחת חלק במיזם "דרישת שלום"